• Business

    Ουρές οι Βρετανοί για ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο


    Χιλιάδες Βρετανοί πολίτες ανησυχούν για το αν θα απολέσουν την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που ανέδειξε το Brexit και κάνουν κυριολεκτικά ουρές προκειμένου να εξασφαλίσουν διαβατήρια χωρών που παραμένουν μέλη της Ε.Ε. Οι πρεσβείες και τα προξενεία χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, όλα έκαναν αναφορές για τεράστιο ενδιαφέρον από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την 23η Ιουνίου.

    Η γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο δεχόταν κάπου 200 κλήσεις και emails την ημέρα, αμέσως μετά τη ψήφο, μια αύξηση δεκαπλάσια από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της πρεσβείας. Πλέον, τα πράγματα έχουν ηρεμήσει κάπως όμως και πάλι περίπου 100 πολίτες την ημέρα επικοινωνούν με την πρεσβεία.

    Η ιταλική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι δέχτηκε περίπου 500 κλήσεις (!) μετά το δημοψήφισμα από κόσμο που ενδιαφερόταν να μάθει τα πάντα σχετικά με την ιταλική υπηκοότητα, τη στιγμή που, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της πρεσβείας, οι ανάλογου περιεχομένου κλήσεις είναι μόλις 10 το χρόνο.

    Το σουηδικό πρακτορείο Μετανάστευσης επίσης ανακοίνωσε εξαπλάσια αύξηση στις αιτήσεις υπηκοότητας τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα με το Brexit. Υπό κανονικές συνθήκες δέχεται μόνο 20 κλήσεις από Βρετανούς πολίτες την εβδομάδα, αλλά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 120 κλήσεις την εβδομάδα.

    Επιπλέον, η Πολωνία και η Ουγγαρία είδαν επίσης αυξημένο το ενδιαφέρον εκ μέρους των Βρετανών πολιτών. Δεκάδες έκαναν αίτηση πριν γίνει το δημοψήφισμα, όπως ανακοίνωσε η πολωνική πρεσβεία. Από την ημέρα της ψήφου και έπειτα, έχει λάβει σχεδόν 350 emails από κόσμο που θέλει να μάθει τα πάντα περί υπηκοότητας.

    Το Προξενείο της Ουγγαρίας στο Λονδίνο δήλωσε ότι επικοινώνησαν 150 άτομα την ημέρα μετά την ψήφο του Brexit, σε σύγκριση με λιγότερους από 2 το μήνα το τελευταίο εξάμηνο.

    Επίσης, πάρα πολλοί έχουν στραφεί στην Ιρλανδία, μιας και Βρετανοί πολίτες με Ιρλανδό γονέα έχουν δικαίωμα έκδοσης ιρλανδικού διαβατηρίου. “Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, το ενδιαφέρον για τα ιρλανδικά διαβατήρια αυξήθηκε στη Βόρειο Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και αλλού”, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, Charlie Flanagan, στα τέλη του Ιουνίου.

    Είπε ακόμα ότι αυτή η αύξηση των αιτήσεων “θα πίεζε κατά πολύ το σύστημα”.

    Η Βόρειος Ιρλανδία αποτελεί κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου και, επομένως, θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. με το που επισημοποιηθεί το Brexit.

    Armand Arton, ο ιδρυτής της Arton Capital, μιας εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα υπηκοότητας, υποστήριξε ότι ο κυριότερος τρόπος που ο κόσμος θα μπορούσε να λάβει την υπηκοότητα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι να προσκομίσει αποδείξεις ότι έχει συγγενείς ή καταγωγή από τη χώρα της επιλογής του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-kotzias-kalosorise-stis-vrixelles-ton-boris-johnson-pic/61974

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/london-sos-brexit-episimos-katastrefi-ti-vretaniki-agora-akiniton/61962



    ΣΧΟΛΙΑ