Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ
Περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις, δημιούργησε η χθεσινή ανακοίνωση της ΡΑΕ σχετικά με τη μεθοδολογία προσδιορισμού της έκτακτης εισφοράς επί των συγκυριακών υπερκερδών των μονάδων παραγωγής ενέργειας.
Καθώς όλο το εγχείρημα δεν έχει ξεκάθαρα διευκρινιστεί πώς θα λειτουργήσει, σημαντικές παράμετροι παραμένουν άγνωστοι στην αγορά ενέργειας και επικρατεί θολό τοπίο ως προς το τι θα ισχύσει τελικά.
Η χθεσινή ανακοίνωση της ΡΑΕ δημιούργησε πρόσθετα ερωτηματικά ως προς τα εξής:
1/ Περίοδος υπολογισμού των υπερκερδών: Η ΡΑΕ αναφέρει ότι η περίοδος εξέτασης για την ύπαρξη συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits) άρχεται από τον Οκτώβριο 2021. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι θα συγκριθούν οι ισολογισμοί του 2021 με τους ισολογισμούς του 2020. Επομένως, συγκριθούν τα κέρδη όλης της χρονιάς 2021 με το προηγούμενο έτος, ή μόνο η περίοδος υπό εξέταση με την αντίστοιχη περσινή, επομένως το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Από την άλλη, σημειώνεται ότι το ανακοινωθέν της Κομισιόν για το Repower αφορά την άνοδο των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή το 2022 χωρίς να επιτρέπει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως οι παραγωγοί ενέργειας θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την όλη τη διαδικασία..
2/Στον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς η ΡΑΕ σημειώνει ότι θα λάβει υπόψιν το τελικό ποσό που λαμβάνουν, το κόστος λειτουργίας και τα παρελθόντα μεγέθη ανά μονάδα παραγωγής. Η εισφορά θα είναι ανά μονάδα και όχι ανά εταιρεία;
3/ Δεν αναφέρεται αν θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό τα κόστη των εκπτώσεων από την δραστηριότητα της προμήθειας.
4/Η Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη διαμόρφωση πρότασης προς τον ACER για ex-ante ρύθμιση για δυναμικό τρόπο επιστροφής “ουρανοκατέβατων” κερδών και εισαγωγής ex-ante ρύθμισης για power mitigation, στα πρότυπα των ώριμων Αμερικάνικων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ένας μόνιμος μηχανισμός ρύθμισης στα υπερκέρδη, αντιβαίνει με το σκεπτικό της Κομισιόν για έκτακτα μέτρα λόγω έκτακτων συνθηκών. Επίσης, τονίζεται ότι στην Ευρώπη, το ρόλο του ελέγχου για τη δεσπόζουσα θέση έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού που ενεργοποιείται κατά περίπτωση και όχι εκ των προτέρων από το Ρυθμιστή. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ο τρόπος να ρυθμιστεί μόνιμα ο κίνδυνος αύξησης τιμής στην αγορά ενέργειας είναι η θέσπιση του CRM, του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος. Ο Μηχανισμός λειτουργώντας σαν ασφαλιστήριο, μπορεί να εξασφαλίζει στους καταναλωτές ότι θα πληρώνει τη διαφορά προς τα πάνω του κόστους ενέργειας, όταν αυξάνεται, εφόσον καταβάλλεται ένα ποσό της τάξης των 2,5 ευρώ /MWh.
Η ανακοίνωση της ΡΑΕ
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΡΑΕ ότι συλλέγει:
- στοιχεία χρεοπιστώσεων των συμμετεχόντων από τη δραστηριότητά τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης,
- στοιχεία τιμολόγησης για την προμήθεια Φυσικού Αερίου ανά συμμετέχοντα-παραγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας,
- στοιχεία τιμολόγησης για την εισαγωγή φυσικού αερίου, δημοσιεύοντας τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου κάθε μήνα.
Για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς επί των συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits), λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
- Το τελικό ποσό που λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής κατόπιν διευθέτησης των χρεοπιστώσεων, που προκύπτουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης.
- Το κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής βάσει του απολογιστικού μεταβλητού κόστους όπως προκύπτει κατά το πραγματικό επίπεδο φόρτισης της κάθε μονάδας, από το σύστημα Supervisory Control and Data Acquisition Systems (SCADA) του ΑΔΜΗΕ.
- Τα οικονομικά αποτελέσματα (Profits & Losses – P&L) ανά δραστηριότητα, που αποστέλλουν στην ΡΑΕ οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
- Η ανάλυση θα πραγματοποιηθεί ανά περίοδο κατανομής (1 ώρα για την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά και 15 λεπτά για την Αγορά Εξισορρόπησης). Τα αποτελέσματα θα αθροιστούν ανά μονάδα παραγωγής και μήνα αναφοράς.
- Παρελθοντικά στοιχεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
- Η περίοδος εξέτασης για την ύπαρξη συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits) άρχεται από τον Οκτώβριο 2021.
Τέλος, τόνισε, ότι η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων. Παράλληλα, η ΡΑΕ προβαίνει στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση και η εισήγηση των σχετικών ποσών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μεθοδολογία εξετάζει την ύπαρξη windfall profits μόνο υπό το πρίσμα της άμεσης επίπτωσης της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς να αξιολογείται εν προκειμένω ο βαθμός της εν γένει ανταπόκρισης των προσφορών ενέργειας σε πρακτικές υγιούς ανταγωνισμού.