• Business

    Ούλριχ Κόρνερ: Ο βετεράνος τραπεζίτης, οι ζημιές 8 δις δολαρίων και το σχέδιο μιας αμφίβολης διάσωσης

    • NewsRoom
    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse

    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse


    O Ούλριχ Κόρνερ τοποθετήθηκε στο τιμόνι της ηγεσίας της Credit Suisse, τον περασμένο Ιούλιο, την ημέρα που η τράπεζα θα παρουσίαζε ακόμα ένα ζημιογόνο τρίμηνο εργασιών.

    Ένας Ελβετός βετεράνος τραπεζίτης που πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια της καριέρας του μεταξύ Credit Suisse και UBS, βρίσκεται ίσως στη χειρότερη στιγμή της καριέρας του, με την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας να καταγράφει ετήσια ζημιά 7,9 δις και να χάνει πάνω από 120 δις δολάρια από εκροές πελατών της μόνο στο τέταρτο τρίμηνο.

    Ο τραπεζίτης-«σωτήρας»

    Ο Κόρνερ ξεκίνησε να δουλεύσει στην Credit Suisse στα τέλη του ’90 για να πάρει μεταγραφή στη συνέχεια στην ανταγωνιστική UBS Group AG, όπου εργάστηκε με τον Άξελ Λίμαν, τωρινό πρόεδρο της Credit Suisse.

    Ο Κόρνερ επανήλθε στην Credit Suisse, με έδρα τη Ζυρίχη, μετά την ήττα του να ηγηθεί σε έναν ανασχηματισμό της διοίκησης στην UBS το 2019.

    Βρέθηκε επικεφαλής στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων το 2021, όμως μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αναρριχήθηκε στη θέση του CEO, αντικαθιστώντας τον Thomas Gottstein.

    Ο Gottstein δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει σε μία σειρά σκανδάλων που έπληξαν την τράπεζα και ο Κόρνερ ανέλαβε το δύσκολο έργο να αποκαταστήσει τη φήμη της και να σώσει την τράπεζα από μια παρατεταμένη περίοδο απωλειών.

    Σκάνδαλα που περιλαμβάνουν εταιρική κατασκοπία και έκθεση σε funds που κατέρρευσαν λίγο αργότερα, οδήγησαν σε μία τεράστια εκκαθάριση των ανώτατων διοικητικών στελεχών. Τα στελέχη έρχονταν και έφευγαν υπό τη σκιά νέων σκανδάλων και η τράπεζα συνέχιζε να καταγράφει χαμηλά έσοδα, ζημίες και αδυναμία να ανταπεξέλθει στις ασταθείς αγορές.

    Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου έρχονται μόλις εφτά μήνες αφού ανέλαβε ο Κόρνερ την διοίκηση. Ήδη έχει προηγηθεί η παρουσίαση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης και σκληρών περικοπών και συζητήσεις με επενδυτές της Σαουδικής Αραβίας για εξαγορά μεριδίων.

    Οι ζημιές έφτασαν τα 1,5 δις δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο, με την Credit Suisse να καταγράφει τη χειρότερη απόδοση από την κρίση του 2008 και προειδοποίησε ότι η τράπεζα αναμένει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.

    Ένα πλοίο που βουλιάζει

    Σύμφωνα με το Reuters  ο Κόρνερ κάνει αυτά που υποσχέθηκε, όμως το πλοίο βουλιάζει γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Κι ενώ ο CEO βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 1,3 δις δολαρίων για το 2023, περίπου το 50% της συνολικής μείωσης που προβλέπεται μέχρι το 2025, η μεγάλη φυγή των καταθέσεων, από τους πελάτες της εκτοξεύτηκε στα 120 δις δολάρια, με την πλειοψηφία να καταγράφεται στον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, εν μέσω σεναρίων για την οικονομική της αστάθεια, τα οποία παράλληλα βύθισαν τη μετοχή της.

    Μέσα στο 2022, τα έσοδα από το trading μετοχών έφτασε μόλις τα 15 εκατ. δολάρια, μειωμένο κατά 96% από το προηγούμενο έτος. Το ίδιο έτος, η UBS ανακοίνωσε έσοδα 883 εκατ. δολαρίων από το trading μετοχών.

    Κι ενώ ο Κόρνερ έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα ότι μετά το 2025, η τράπεζα θα μπει σε μία νέα περίοδο ακμής, τα τελευταία στοιχεία αμφισβητούν ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τότε. Η τράπεζα έχει γίνει λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές και τους πελάτες, η μετοχή της καταρρέει και τα έσοδα συρρικνώνονται. Με την τράπεζα να παραμένει στο «κόκκινο», ο Κόρνερ αδυνατεί να πείσει ότι οι πελάτες επιστρέφουν σταδιακά τις καταθέσεις τους στην τράπεζα και πώς αυτή ανακάμπτει.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκη για την Credit Suisse: Απαλλάχθηκε για το καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος



    ΣΧΟΛΙΑ