• Business

    Østergaard-Nielsen: Ποιος είναι ο μεγιστάνας του πετρελαίου που παραβίασε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»

    • Μαρία Βε
    Τόρμπεν Όστεργκαρντ-Νίλσεν

    Τόρμπεν Όστεργκαρντ-Νίλσεν (Πηγή: USTC)


    Στο μικροσκόπιο των Αρχών της Δανίας βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος Torben Ostergaard-Nielsen – ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος της σκανδιναβικής χώρας – μετά το πρόσφατο ξέσπασμα ενός πολιτικού σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκεται μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του.

    Συγκεκριμένα, η μεγάλη εταιρεία ανακύκλωσης μολυσμένου εδάφους, Nordic Waste, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την περασμένη εβδομάδα, αφού πρώτα κατάφερε να δημιουργήσει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνει τους πολίτες της Δανίας με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

    Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των νομικών της συμβούλων, επισημαίνει τώρα ότι θα επικεντρωθεί σε έρευνα που αφορά τον Torben Ostergaard-Nielsen, καθώς και άλλες εταιρείες στις οποίες είναι ιδιοκτήτης, μετά από μία κατολίσθηση μολυσμένου εδάφους που προκάλεσε η Nordic Waste, με το ενδεχόμενο μιας  περιβαλλοντικής καταστροφής.

    Ο δισεκατομμυριούχος, με περιουσία περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, θα πρέπει να αναλάβει να πληρώσει για τη ζημιά, αλλιώς θα χρειαστεί το κράτος να διευθετήσει το θέμα, με υπολογισμένο κόστος περίπου στα 27 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από τον προϋπολογισμό.

    Η Nordic Waste, στην οποία ο Ostergaard-Nielsen είναι ο κύριος ιδιοκτήτης, κήρυξε πτώχευση την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας τις Αρχές στη δυτική Δανία να αντιμετωπίσουν την αργή ροή 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποβλήτων, τα οποία απειλούν έναν κοντινό αγωγό νερού που τροφοδοτεί μια ολόκληρη πόλη.

    «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι “ο ρυπαίνων πληρώνει”, αυτή είναι μια ηθική αρχή», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Magnus Heunicke, αναφερόμενος σε μία από τις βασικές αρχές στις οποίες θεμελιώνεται η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    «Ο κύριος στόχος μας τώρα είναι να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μίας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής», συνέχισε.

    Ποιος είναι ο Ostergaard-Nielsen

    Ο 69χρονος Ostergaard-Nielsen, εκτος από τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο της Δανίας, είναι και μεγιστάνας του πετρελαίου, ιδιοκτήτης μιας σειράς εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα-προμηθευτή καυσίμων Dan-Bunkering και της United Shipping & Trading Company ( USTC).

    Από το 2021, μαζί με τις κόρες του, είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Nordic Waste.

    Ίδρυσε την Dan-Bunkering το 1981, η οποία σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο όσον αφορά το εμπόριο καυσίμων για πλοία.

    Από το 1876, ξεκινώντας ως μία μικρή τοπική ναυτιλιακή εταιρεία, η USTC, έχει φτάσει να κατέχει μία ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά, ενώ συνεχίζει να επεκτείνεται ως οικογενειακή επιχείρηση.

    Ο Ostergaard-Nielsen με τις δύο κόρες του Nina Ostergaard Borris και Mia Ostergaard Rechnitzer
    Ο Ostergaard-Nielsen με τις δύο κόρες του Nina Ostergaard Borris και Mia Ostergaard Rechnitzer (Πηγή: tradewindsnews.com)

    Διαθέτει γραφεία σε 40 χώρες και περισσότερους από 4.300 υπαλλήλους.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 100 εκατομμύρια κορόνες (σχεδόν 14 εκατομμύρια ευρώ) για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα εργαστεί για την αποφυγή θεμάτων που σχετίζονται με κατολισθήσεις-μετακινήσεις, καθώς και την κλιματική αλλαγή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οstergaard-Nielsen δέχεται σοβαρές κατηγορίες για τη δραστηριότητά του.

    Το 2021, οι εταιρείες του, Dan-Bunkering και Bunker Holding, καταδικάστηκαν για παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ, στην προμήθεια καυσίμων αεροσκαφών, για χρήση σε συριακό έδαφος.

    Στις 14 Δεκεμβρίου, το περιφερειακό δικαστήριο του Όντενσε επέβαλε στις εταιρείες πρόστιμο συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων κορόνων (53 εκατομμύρια ευρώ), για παράνομες παραδόσεις καυσίμων που χρησιμοποιούνταν από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία από το 2015 έως το 2017.

    Χάνεται η πρωτιά στην περιβαλλοντική απόδοση

    Η υπόθεση με την Nordic Waste, έχει προκαλέσει σάλο και δημόσια ανησυχία στη Δανία, την καλύτερη χώρα στην κατάταξη του Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης από ερευνητές του Yale και του Columbia University, μετά από μια έκθεση που ανέφερε ότι ο καθαρισμός της περιοχής θα κόστιζε 2,2 δισεκατομμύρια κορώνες (295 εκατομμύρια ευρώ).

    Την ίδια στιγμή, οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, δηλώνουν ότι θα εξετάσουν εάν στη διοίκηση ή σε άλλες οντότητες που συνδέονται με τη Nordic Waste, μπορούν να αποδοθούν οικονομικές ή και ποινικές υπεύθυνες.

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς ο Ostergaard-Nielsen, δεν έχει μιλήσει δημόσια και μάλιστα, κατά τον υπουργό Επιχειρηματικότητας Mortem Bodskov, δεν έχει εμφανιστεί καθόλου τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

    «Γιατί αυτός ο άνθρωπος εξαφανίστηκε;», διερωτήθηκε ο Bodskov.

    Διαβάστε επίσης: 

    Vodafone-Three: Στο μικροσκόπιο το φιλόδοξο σχέδιο συγχώνευσης – Τι εξετάζουν οι βρετανικές Αρχές

    LVMH (Louis Vuitton): Ανθεκτική στην επιβράδυνση του κλάδου πολυτελών ειδών – Εκτίναξη της μετοχής

    Aramco: Συνεχίζει τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας – «Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι»



    ΣΧΟΛΙΑ