• Business

    Θεόδωρος Βενιάμης: Ως ύποπτος δίνει εξηγήσεις στους εισαγγελείς για δάνεια 100 εκατ. ευρώ από τη Marfin

    Θεόδωρος Βενιάμης

    Θεόδωρος Βενιάμης


    Με τη ιδιότητα του υπόπτου για “δάνεια” εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Marfin κατέθεσε στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης. Εξηγήσεις ως ύποπτοι δίνουν αυτή την περίοδο και περίπου 20 εμπλεκόμενοι (κυρίως μέλη επιτροπών δανειοδοτήσεων της τράπεζας) στη χορήγηση δανείων ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ στoν κ. Βενιάμη και σε εταιρείες συμφερόντων του. Διερευνάται από τους εισαγγελείς εάν δόθηκε το “πράσινο φως” για την εκταμίευση με τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις για την αποπληρωμή τους. Τα δάνεια Βενιάμη είναι ένα από τα σκέλη της μεγάλης έρευνας για τις δανειοδοτήσεις της Marfin, που κατά τους Κυπρίους οδήγησαν στην κατάρρευση της Τράπεζας και συνέτειναν στην κατάρρευση και της κυπριακής οικονομίας.

    Τι υποστηρίζει ο Θ. Βενιάμης

    Στις εξηγήσεις που έδωσε ως ύποπτος τέλεσης του κακουργήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης υποστήριξε ότι όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια, που έχει λάβει είτε προσωπικά είτε για τις εταιρείες του, είναι απόλυτα διασφαλισμένα, εξυπηρετούνται και είναι ενήμερα. 

    Ο εφοπλιστής ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολλαπλές εγγυήσεις και μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε πρώτη υποθήκη σε πλοίο, τρέχουσας αξίας 81 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, οι εισαγγελείς είχαν αποστείλει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας αναλυτικούς πίνακες για τις δανειοδοτήσεις του Ομίλου Βενιάμη από το 2005 έως το 2011 και όλες τις κινήσεις των ποσών. 

    Μαζί με τα στοιχεία έχουν στη διάθεση τους και μια νέα πραγματογνωμοσύνη.

    Για εκείνο το χρονικό διάστημα, το προ 8ετίας πόρισμα κοινού ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, κατέγραφε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ότι ο Όμιλος Βενιάμη έλαβε, με ευνοϊκούς όρους, από την Marfin Egnatia Bank (ΜΕΒ, θυγατρική της Marfin Popular Bank στην Ελλάδα) 70, 8 εκατ. ευρώ για αγορά μετοχών της Marfin Investment Group (MIG).

    Η Τράπεζα της Ελλάδος

    Στο στόχαστρο επίσης της Τράπεζας της Ελλάδος και των εισαγγελέων βρίσκονται άλλα δάνεια πάνω από 40 εκατ. ευρώ στις εταιρίες Almirade Armadora S.A και Sunny View Trust INC που καταγράφονται να είναι συμφερόντων του εφοπλιστή αλλά και δάνειο 18 εκατ. ευρώ το οποίο ο κ.Βενιάμης φέρεται να έχει λάβει για την αγορά μετοχών της MIG.

    Σύμφωνα με το παλιό πόρισμα των δύο τραπεζών, υπήρχαν περιπτώσεις που οι όροι και ο σκοπός της χορήγησης δεν ήταν σε συνάφεια με τη συνετή τραπεζική πρακτική, περιλαμβανομένων σημαντικών παρατυπιών στη συμπλήρωση των συμβατικών εγγράφων των δανείων και εξασφαλίσεων, κενών στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τη χορήγηση των εν λόγω δανείων και μη τήρησης των όρων που τέθηκαν από τις εγκριτικές αρχές.

    Για τις χορηγήσεις δανείων για αγορά μετοχών επισημαίνεται ότι είχαν δοθεί αρχικά έναντι σημαντικού καλύμματος μετοχών, αλλά λόγω της γενικότερης πτώσης των τιμών των μετοχών είχε δημιουργηθεί σημαντικό άνοιγμα εξασφαλίσεων το οποίο οι πελάτες δεν κλήθηκαν να καλύψουν όπως προνοούσε η έγκριση.

    Επίσης ότι το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων προέβλεπε την καταβολή μόνο τόκων για όλη την περίοδο της χορήγησης, αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού της χορήγησης στη λήξη της και ότι αρκετοί από τους πιστούχους ήταν εταιρείες για τις οποίες δεν υπήρχαν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση και δεν είχαν ληφθεί οι προσωπικές εγγυήσεις των φορέων τους, παρ’ όλο που η θέση της τράπεζας ήταν ότι οι χορηγήσεις αυτές δόθηκαν κυρίως σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

    Τα “MIGοδάνεια”

    Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς διερευνούν τη μέθοδο των δανειοδοτήσεων και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις για την αποπληρωμή των δανείων.

    Ο διερευνώμενος συνδετικός κρίκος των δανειοδοτήσεων της Marfin του μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλου είναι εάν η τράπεζα προσέφερε υψηλά δάνεια σε πρόσωπα κοντά στον τότε επικεφαλής της, για να στηρίξουν την επεκτατική πορεία του Ομίλου MIG.

    Ωστόσο, οι εγγυήσεις για τις δανειοδοτήσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων φέρονται να ήταν οι μετοχές που αγοράζονταν με το ίδιο το δάνειο. Και μάλιστα μετοχές της MIG. 

    Οι δανειολήπτες φέρονται να «έμπαιναν» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου «ρίχνοντας» όλο το ποσό του δανείου στην αγορά μετοχών του.

    Συνεπώς, ενέχυρο για τα δάνεια της Marfin φέρονται να ήταν οι μετοχές της MIG, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να έχουν εξασφαλισμένη μία σταθερή αξία. 

    Αυτό σήμαινε πως όταν η τιμή της μετοχής υποχωρούσε σημαντικά στο Χρηματιστήριο, τα «MIGοδάνεια» είχαν ελάχιστη ή καμία εξασφάλιση.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης
    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης



    ΣΧΟΛΙΑ