• Business

    ΟΠΑΠ: τι είπαν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα του γ τριμήνου

    Το περίπτερο του ΟΠΑΠ στο χωριό των χορηγών


    Αύξηση σε ετήσια βάση τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο καθαρών εσόδων προ εισφορών και βελτίωση των επιδόσεων των κυριότερων παιχνιδιών της εταιρείας πέτυχε στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ΟΠΑΠ, περίοδος που επιβαρύνθηκε σε επίπεδο αποτελεσμάτων από την σημαντική αύξηση της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων σε 35%, από 30% προηγουμένως, συντελεστής αισθητά υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών αγορών.

    Με σύσταση αγορά και τιμή-στόχο τα 9,30 ευρώ, η Eurobank Equities στο σημείωμά της που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου αναφέρει πως ο ΟΠΑΠ εμφάνισε ισχυρή επίδοση σε επίπεδο εσόδων, η οποία όμως στο σύνολο των αποτελεσμάτων “υπονομεύτηκε” από την αναδρομική αύξηση τη εισφοράς επί των καθαρών εσόδων σε 35% (από 30%) από 1ης Ιανουαρίου.

    Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής σημειώνουν πως καταγράφηκε παράλληλα σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των κυριότερων παιχνιδιών, του ΚΙΝΟ και των αριθμολαχείων. Παράλληλα, τονίζουν πως ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με discount 20% σε επίπεδο EV/EBITDA σε σχέση με τους Βρετανούς bookmakers, παρόλο που ο ΟΠΑΠ εμφανίζει ισχυρότερο ισολογισμό και διψήφια αύξηση κερδοφορία από το 2016 και μετά.

    Μέρισμα

    Η  Eurobank Equities σημειώνει επίσης πως, δεδομένων των περιορισμένων αναγκών για προς επένδυση κεφάλαια, ο ΟΠΑΠ έχει πολλά περιθώρια να προχωρήσει σε μια γαλαντόμο μερισματική πολιτική, πέραν της απόδοση 7-8% που υπολογίζει στα μοντέλα της. Εάν, τονίζει, ο Οργανισμός “αυξήσει ταχύτητα” και ο ισολογισμός του επανέλθει σε “φυσιολογικά” επίπεδα έως το 2019, θα μπορούσε να επιστρέψει ακόμη και 1-2 ευρώ ανά μετοχή.

    Συνολικά, στο γ’ τρίμηνο τα αποτελέσματα που ΟΠΑΠ έδειξαν ανθεκτικότητα με τα καθαρά έσοδα προ εισφορών των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού να διαμορφώνονται σε 92,5 εκατ.ευρώ έναντι 95 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2015, μειωμένα κατά 2,6%, τα αριθμολαχεία να καταγράφουν αύξηση στα καθαρά έσοδα προ εισφορών κατά 8% (στα 190,7 εκατ. σε σύγκριση με 176,7 εκατ. το γ΄ τρίμηνο του 2015) και το Σκρατς & Λαχεία να σημειώνουν σημαντική αύξηση κατά 23% (στα 35,9 εκατ.ευρώ συγκριτικά με τα 29,2 εκατ.ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2015).

    Οι αναλυτές αναμένουν στο σημερινό conference call περισσότερες λεπτομέρειες για σειρά ζητημάτων, με επίκεντρο την επένδυση του Οργανισμού στα VLTs και τις συζητήσεις με τους πράκτορες. Ήδη στο Χρηματιστήριο η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, έπειτα και από την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας των VLTs. Από τα 7,60 ευρώ στις αρχές Νοεμβρίου, ο τίτλος έκλεισε χθες στα 8,87 ευρώ, +16,7%.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά την εξαγορά της Payzone, ο ΟΠΑΠ (μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας “OPAP INVESTMENT LIMITED”) τον Σεπτέμβριο του 2016 ίδρυσε την εταιρεία “Tora Wallet Α.Ε.” η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κείμενη σχετική νομοθεσία και το σχετικό κείμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Άμεσος στόχος είναι η παροχή μέσω του δικτύου πρακτορείων ΟΠΑΠ, μιας σειράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως οι πληρωμές λογαριασμών, μικροεμβάσματα, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, κάρτα πληρωμών, κ.α..



    ΣΧΟΛΙΑ