• Οικονομία

    ΟΟΣΑ: Ρεκόρ για το παγκόσμιο εταιρικό χρέος το 2018 – Έφτασε τα 13 τρις δολάρια

    • NewsRoom
    οοσα


    Την υποχρέωση των εκδοτών εταιρικών ομολόγων να αναχρηματοδοτήσουν το ποσό – μαμούθ χρέους για τα επόμενα χρόνια, δεδομένης και της μειωμένης διάθεσης των επενδυτών να χρεωθούν το ρίσκο, αλλά και της φθίνουσας ποιότητας των ομολόγων, επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα πρέπει να αποπληρώσουν ή να αντλήσουν νέα δάνεια, αξίας άνω των 4 τρις δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για ένα μέγεθος, που αντιστοιχεί σε αυτό του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

    Μειωμένη η καθαρή έκδοση ομολόγων – πού παραμένει το πρόβλημα

    Γεγονός είναι ότι ο όγκος της καθαρής έκδοσης ομολόγων εμφάνιση αισθητή μείωση της τάξεως του 41% το περασμένο έτος, (εκδόσεις νέων ομολόγων μείον τις αποπληρωμές παλαιών), σημειώνοντας το μικρότερο επίπεδο από το 2008 (οπότε και ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση). Ο όγκος του εταιρικού χρέους, ωστόσο, έφθασε σε επίπεδα – ρεκόρ, μετά από μία δεκαετία, που οι εταιρείες προσέφευγαν στην έκδοση ομολόγων εν μέσω των χαμηλών επιτοκίων-ρεκόρ σε πολλές χώρες. Στο κλείσιμο του 2018, το ύψος του παγκόσμιου ανεξόφλητου εταιρικού χρέους, που είχε εκδοθεί από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ανερχόταν σε 13 τρις δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

    «Σημαντικό είναι ότι η καθαρή έκδοση επενδυτικά διαβαθμισμένων ομολόγων έγινε αρνητική το 2018, υποδηλώνοντας μία μειωμένη διάθεση ρίσκου μεταξύ των επενδυτών. Το μόνο άλλο έτος που συνέβη αυτό τις δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν το 2008».

    Οι εκτιμήσεις της Standard & Poor’s

    Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, η έκδοση ομολόγων αντιμετωπίζει μετωπικούς κινδύνους για τους εξής λόγους:

    • Τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη
    • Την αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit
    • Τη βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

    Αν και οι εταιρείες ήταν όλο και περισσότερο εξαρτημένες από την έκδοση χρέους, η ποιότητα των ομολόγων που εκδίδανε μειώθηκε σε γενικές γραμμές. Το ποσοστό των ομολόγων με αξιόχρεο ΒΒΒ- (που είναι η τελευταία βαθμίδα στην κλίμακα της επενδυτικής διαβάθμισης) αντιστοιχούσε στο 54%, που είναι το υψηλότερο ιστορικά καταγεγραμμένο από το 1980, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

    Σε αυτό το φόντο, οι εκδότες εταιρικών ομολόγων στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες αποπληρωμές από το 2020 τα επόμενα τρία χρόνια. «Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, όταν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης των εκδοτών αυξάνονται, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί αναπόφευκτα», σημειώνει η έκθεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτές είναι οι πιο παραγωγικές οικονομίες του ΟΟΣΑ – Ουραγός η Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΟΣΑ: Παγκόσμιο «χρυσό μετάλλιο» στην Ελλάδα για τις αυξήσεις φόρων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Aργή η πρόοδος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ