• Business

    Όμιλος Κυριακού: Οι μετοχές «φούσκες» και τα μετρητά των 8,2 εκατ. ευρώ που παίρνει από τις… ιχθυοτροφές

    Θοδωρής Μ. Κυριακού


    Ρευστότητα συνολικού ύψους 8,2 εκατ. ευρώ αποκομίζει ο Όμιλος Κυριακού. Στον οποίο η σκυτάλη της συνέχειας έχει περάσει πλέον στα τρία παιδιά (Θοδωρή, Ξενοφώντα και Αθηνά) του εμβληματικού ιδρυτή του, Μηνά (Μίνωα) Κυριακού, που έφυγε απ’ τη ζωή πριν από δυόμιση χρόνια.

    Τα μετρητά που θα ενισχύσουν το ταμείο του Ομίλου, δεν προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο του ζημιογόνου Antenna, αλλά από μία άλλη και πολύ λιγότερο… φωτογενή δραστηριότητα. Όπως είναι η παραγωγή και η πώληση ιχθυοτροφών. Βασικό αντικείμενο επιχειρηματικής δράσης της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Περσεύς». Εταιρείας με Οβιδιακές μεταμορφώσεις, των οποίων η άκρη του νήματος βρίσκεται πίσω στην εποχή της μεγάλης «φούσκας» και στα κεφαλαιακά Θυέστεια δείπνα, που στιγμάτισαν τον χρηματιστηριακό αμοραλισμό του 1999.

    Μέσω της Wise Management, ο Όμιλος Κυριακού είχε μακροχρόνια μετοχική παρουσία στην «Περσεύς», φτάνοντας τα τελευταία 12χρόνια να αποτελεί το βασικό της μέτοχο με ποσοστό 41,63%. Το ποσοστό αυτό συμφωνήθηκε προ ημερών να εκχωρηθεί στην Andromeda Sea Food, που έχοντας προχωρήσει στην εξαγορά του «Νηρέα» και της «Σελόντα» από τις πιστώτριες τράπεζες,αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση του του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

    Παίρνοντας τον έλεγχο της «Σελόντα», το σχήμα της Andromeda πήρε και το 41,5% που εκείνη κατείχε στην «Περσεύς». Επόμενο βήμα ήταν η εξαγορά του «πακέτου» που κατείχε ο Όμιλος Κυριακού, αλλά και του επιπρόσθετου 6,02% των μετοχών που ήταν στα χέρια του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας Γιώργου Αντύπα, μέλους στο παρελθόν, του Δ.Σ. του Antenna T.V. Το αντάλλαγμα της αγοραπωλησίας καθορίστηκε στα 1,15 ευρώ ανα μετοχή, τιμή που είναι ίδια με εκείνη της υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης για τα υπόλοιπα μειοψηφικά ποσοστά.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και καθώς ο Όμιλος Κυριακού έχει 7.150.662 μετοχές της «Περσεύς» έχει λαμβάνειν σε μετρητά 8,2 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή βεβαίως, που θα συγκεντρωθεί από την Andromeda τουλάχιστον το 90% των μετοχών της εταιρείας, όπως και αναμένεται και θα ληφθούν οι συνήθεις εγκρίσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Έτσι άρχισαν όλα, από τη «φούσκα» του ’99

    Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει το κεφάλαιο «Περσεύς» για τον Όμιλο Κυριακού. Ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει στις αρχές του 1999 όταν και άρχισε να συντελείται ο μαζικός εκμαυλισμός των Ελλήνων, στον (υποτιθέμενο) εύκολο και γρήγορο πλουτισμό από τις μετοχές. Τότε ήταν που μια ομάδα επιχειρηματιών και στελεχών προερχομένων από τις τράπεζες, πήρε την απόφαση να εξαγοράσει την ανενεργή εριοϋφαντουργία «Δημητριάδης» και να τη μετατρέψει σε «Αθηναϊκές Συμμετοχές».

    Ιθύνων νους της κίνησης αυτής ήταν ο Κύπριος διαχειριστής Παύλος (Paul τον ήξεραν όλοι στην αγορά) Παπαδόπουλος. Ικανός,όχι μόνο να δώσει υπόσταση στο…τίποτα, αλλά και να το πλασάρει ως φανταχτερή επενδυτική ιδέα. Μέχρι να τον καταπιεί η αδηφάγα πραγματικότητα, που αργά ή γρήγορα αποκαθιστά τις κραυγαλέες ανισορροπίες.

    Στο χαρτοφυλάκιο των «Αθηναϊκών Συμμετοχών, στο οποίο ο Μηνάς (Μίνως Κυριακού) ήταν εκ των ισχυρότερων μετοχικών πόλων, είχε βρεθεί και ή τότε κλινική «Περσεύς». Η οποία συγχωνεύθηκε με ένα άλλο απόκτημα των «Αθηναϊκών Συμμετοχών» που ήταν η εισηγμένη «Μοσχολιός Χημικά».

    Εταιρεία που διακινούσε με βυτιοφόρα, οξέα για τις ανάγκες της βιομηχανίας… Στο σχήμα αυτό προστέθηκε και η… Ζωοτεχνική Κορινθίας, με συνέπεια να δημιουργηθεί η νέα εταιρική οντότητα της «Περσεύς, προϊόντα ειδικής διατροφής». Θυγατρικής των «Αθηναϊκών Συμμετοχών» που έμελλε να γίνει το συνώνυμο για τις μετοχές «φούσκες» του ’99. Διότι ξεκινώντας εκείνη τη χρονιά από μια κεφαλαιοποίηση 15,2 δις δραχμές, έφτασε να ενισχυθεί κατά… 4.229% και να φτάσει σε χρηματιστηριακή αξία 658 δις δραχμών (περίπου 1,9 σημερινά δις ευρώ).

    Έχοντας μάλιστα ολοκληρώσει και μια κεφαλαιακή αύξηση 33 δις δραχμών, ήτοι περί τα 96,8 εκατ. ευρώ… Απίστευτες καταστάσεις μιας απίστευτης εποχής των ακροτήτων. Όπου οι πάντες είχαν αποδεχθεί πώς μπορεί τα αγριόχορτα να γίνουν μυρωδάτα λουλούδια…

    Το σκάσιμο της χρηματιστηριακής «φούσκας» επέφερε και το οδυνηρό τέλος των «Αθηναϊκών Συμμετοχών» που μετατράπηκαν σε «Ευρωσυμμετοχές Κεφαλαίου», με ουσιαστικό, εναπομείναντα στυλοβάτη, τον Όμιλο Κυριακού. Στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ήταν αρχικά το 16,63% της «Περσεύς» που την αύξηση κεφαλαίου του 2003 ανέβηκε στο 27,78%.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι «Ευρωσυμμετοχές» εκχώρησαν το 54,33 % που κατείχαν στην «Περσεύς» έναντι συνολικού τιμήματος της τάξεως των 6,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 0,70 ευρώ ανά μετοχή.

    Από την εκχώρηση αυτού του μετοχικού «πακέτου» η «Σελόντα» βρέθηκε να έχει ποσοστό 41,5%, ενώ ο Όμιλος Κυριακού πήγε στο 41,63% και ο Γιώργος Αντύπας στο 6,02%.

    Με συνετή διαχείριση η «Περσεύς» παρέμεινε κερδοφόρα και στα 10 τελευταία χρόνια της κρίσης, έχοντας τώρα δανειακά βάρη περίπου 17 εκατ. ευρώ. Από την πώληση της συμμετοχής του, ο Όμιλος Κυριακού αποκτά μεν μια αξιόλογη ρευστότητα, αλλά η διαχρονική ανάμειξή του σε όλο αυτό το εγχείρημα, είναι καταφανώς ζημιογόνα.

    Αν συνυπολογιστεί και το χρηματιστηριακό άγος των «Αθηναϊκών Συμμετοχών» που έγιναν «Ευρωσυμμετοχές Κεφαλαίου» και εν τέλει διαγράφηκαν προ ετών από το χρηματιστηριακό χάρτη.

    Προφανώς, η απόφαση για την εκποίηση της συμμετοχής στην «Περσεύς» είναι απόφαση του Θοδωρή Κυριακού, ο οποίος φέρεται να έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του ομώνυμου Ομίλου.

    Είναι άγνωστο το που θα κατευθυνθεί το τίμημα των 8, 2 εκατ. ευρώ. Αν δηλαδή θα αποτελέσει προσωπικούς κεφαλαιακούς πόρους για τα τρία αδέλφια, ή αν θα ενσωματωθεί στο ευρύτερο πλέγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των βασικών μετόχων του βαρύτατα δανεισμένου Antenna.



    ΣΧΟΛΙΑ