Business

Ομιλος Φουρλής: Κερδοφόρο το 2015, αβέβαιο το 2016!


Επιφυλακτική εμφανίζεται η διοίκηση του ομίλου Fourlis για την πορεία του επενδυτικού πλάνου της για το 2016 έχοντας αφήσει πίσω της ένα κερδοφόρο 2015 και ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα μια “στροφή” στις αμιγώς προσοδοφόρες δραστηριότητες του στο retail (καταστήματα ΙΚΕΑ, Intersport και TAF), χωρίς ωστόσο να διστάσει να αποεπενδύσει από δραστηριότητες που επιβάρυναν τα αποτελέσματά του (αλυσίδα New Look, χονδρική ηλεκτρικών ειδών).

Το 2016 λόγω της αναμενόμενης αύξησης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, την πίεση για την αποπληρωμή δανείων των νοικοκυριών καθώς και τη σταδιακή εξάντληση των αποταμιεύσεων που είχαν αποσύρει τα νοικοκυριά από τις τράπεζες, εκτιμάται απο την διοίκηση του ομίλου υπό τον πρόεδρο της κ.Βασίλη Φουρλή, ότι η δυνατότητα κατανάλωσης θα είναι περιορισμένη, επομένως, σημειώνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος παράτασης της ύφεσης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά πως η διοίκηση του ομίλου, στο σχεδιασμό για το 2016, δεν υποτιμά τους υπαρκτούς κινδύνους που προέρχονται από το διεθνές περιβάλλον όπως είναι η κρίση στη Μ. Ανατολή, το προσφυγικό ζήτημα και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία η ύφεση στην Κίνα. Στο ίδιο πλαίσιο, προσμετράται και ο κίνδυνος από την πτώση του πετρελαίου, ως ένδειξη καταγραφής της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης κάτω από την αναμενόμενη.

Με τις παραδοχές αυτές, η Fourlis σχεδιάζει τη δημιουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων Intersport μέσα στο 2016 και την έναρξη λειτουργίας του το e-commerce στην Κύπρο. Αυτή την περίοδο, το δίκτυο της αλυσίδας αποτελείται από 106 καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία και ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία.

Στη συνέχεια και μετά τη σύναψη συμφωνίας για την ανάληψη των δικαιωμάτων franchise για την ανάπτυξη καταστημάτων “The Athlete’s Foot” σε Ελλάδα και Τουρκία, προβλέπεται σε βάθος 8ετία να δημιουργηθεί δίκτυο 50 καταστημάτων στις δύο χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2015 λειτουργούσαν 4 καταστήματα σε Ελλάδα και 2 στην Τουρκία. Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να λειτουργήσουν 6 νέα καταστήματα της αλυσίδας.

Fourlis_paulos

Παύλος Φουρλής, αντιπρόεδρος ομίλου Fourlis

Δύο ξαδέλφια από μια επιχειρηματική οικογένεια που επί πολλά χρόνια έχει ταυτίσει το όνομά της με το εμπόριο. Ηλεκτρικά είδη, οικιακός εξοπλισμός, αθλητική ένδυση.

Βασίλης και Παύλος Φουρλής, οι οποίοι ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία, την κοινή επιχείρηση που ίδρυσαν οι πατεράδες τους, “Fourlis Europa”, και πλέον είναι οι «τιμονιέρηδες» δυο εκ των πολυεθνικών θυγατρικών στην αγορά του επίπλου και οικιακών ειδών, των ΙΚΕΑ και Leroy Merlin αντίστοιχα.Από τότε που ξέσπασε όμως, η «θύελλα» της οικονομικής κρίσης οι προκλήσεις για τους δύο επιχειρηματίες είναι μεγάλες.

Οικονομικά αποτελέσματα

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων της χρήσης, ο όμιλος πέτυχε, όπως αναφέρθηκε να επιστρέψει σε κερδοφορία (από ζημιές 9,1 εκατ.ευρώ το 2014), ενώ τριπλασιάστηκαν οι λειτουργικές ταμειακές ροές και μειώθηκε ο δανεισμός. Στα επιμέρους μεγέθη, τα ΙΚΕΑ αύξησαν τις πωλήσεις τους στα 279,5 εκατ. ευρώ το 2015 (από 267,7 εκατ.το 2014), ενώ παρουσίασαν κέρδη προ φόρων 4,6 εκατ.ευρώ έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ το 2014. Αντίστοιχα, στη λιανική αθλητικών ειδών (Intersport), οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το 2014 και διαμορφώθηκαν στα 129,2 εκατ. ευρώ, έναντι 122,4 εκατ. το 2014. Σημειώνεται ότι μέσα στη χρονιά ο όμιλος προχώρησε σε αύξηση των εργαζομένων του και στο τέλος του 2015 ο αριθμός του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου την ανήλθε σε 3.760 άτομα, από 3.710 στο τέλος του 2014). Παράλληλα, υπήρξε μείωση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, από 2,89 εκατ.ευρώ το 2014, σε 2,65 εκατ.ευρώ το 2015.

ha

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Fourlis αποτιμάται στα 149 εκατ.ευρώ, έχοντας φθάσει ακόμη και στα 97 εκατ.ευρώ προ μηνών (Αύγουστος 2015). Στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή έχει ενισχυθεί αισθητά, φθάνοντας στα 2,93 ευρώ, ευνοούμενη από τα ισχυρά αποτελέσματα του έτους αλλά και από την αναθεώρηση της κατάταξης στους δείκτες Emerging Europe καθώς ο τίτλος συμμετέχει στο δείκτη MidCap. Με βάση την τελευταία ενημέρωση, στο μετοχικό της κεφάλαιο η Fidelity ελέγχει ποσοστό 5,5%, η Mitica 5,88%, η ΚΕΜ Δάφνη Φουρλή 17,62% και το Horizon Growth Fund 5,14%.ΣΧΟΛΙΑ