• Business

    Όλυμπος: Από την Κύπρο μέχρι τη Βουλγαρία οι νέες μπίζνες των αδελφών Σαράντη  

    Μιχάλης και Δημήτρης Σαράντης


    Πλώρη για την κυριαρχία στα Βαλκάνια βάζουν οι αδελφοί Σαράντη μετά την έγκριση από την βουλγαρική επιτροπή Ανταγωνισμού της εξαγοράς της United Milk Co, ηγέτιδας δύναμης στον κλάδο γαλακτοκομικών στη γειτονική χώρα.

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Ελληνική Γαλακτοκομεία, γνωστή ευρύτερα ως «Ολυμπος» βάζει στο χαρτοφυλάκιό της μια ευρεία γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών και διευρύνει το αποτύπωμά της στη Βουλγαρία όπου ήδη δραστηριοποιείται με την Tyrbul S.A.

    Οι αδελφοί Σαράντη έχουν καταφέρει να αναδειχθούν σε leaders της αγοράς με όχημα τις εξαγορές και τις επεκτάσεις.

    Δίπλα στην Τυράς, μια μικρή οικογενειακή εταιρεία που έστησαν το 1985 και η οποία αποτέλεσε την αφετηρία  ενός success story, η οικογένεια Σαράντη έχει προσθέσει ηχηρά brand names από τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας και όχι μόνο.

    Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Δουμπιά, Κλιάφα, ΑΓΝΟ, «Κουρούσιης» στην Κύπρο και τώρα η UMC, στήνουν έναν όμιλο με τζίρο που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ,  ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.000,  παραγωγική δραστηριότητα σε τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένης  της Ελλάδας και εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες.

    Η «απόβαση» στα Βαλκάνια μέσω εξαγορών

    Η «απόβαση» στα Βαλκάνια έγινε μέσω εξαγορών με τη Ρουμανία να αποτελεί την πρώτη χώρα που μπήκε στο πεδίο δραστηριότητας της εταιρείας. Το 1999  εξαγόρασαν την TYROM SA στη Ρουμανία και αποφάσισαν να κατασκευάσουν εργοστάσιο στη χώρα.  Δώδεκα χρόνια αργότερα ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τη θέση τους στη ρουμανική αγορά με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου γάλακτος στήνοντας τη  Fabrica de Lapte Brasov SA.

    Το 2003 έγινε η εξαγορά της Tyrbul S.A. στη Βουλγαρία και παράλληλα κατασκευάζεται εργοστάσιο με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή κίτρινων τυριών. Με την ένταξη της  UMC στο παραγωγικό δυναμικό του γαλακτοκομικού ομίλου των Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη μετατρέπεται σε ηγετική δύναμη στην αγορά της Βουλγαρίας.

    Η UMC, θυγατρική από το 2007 της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, αποτελεί μια εταιρεία με ισχυρό εκτόπισμα στη γειτονική χώρα. Με 500 εργαζόμενους, τζίρο 52,5 εκατ. ευρώ (2021) κέρδη EBITDA 5,15 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων στα 1,65 εκατ. ευρώ αλλά και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα με πωλήσεις στις ΗΠΑ, σε Αυστραλία, Λίβανο, Καναδά και Ρωσία.

    Στο φουλ οι μηχανές για το νέο εργοστάσιο στην Κύπρο

    Η Κύπρος θα αποτελέσει την τρίτη χώρα που ο Ομιλος θα έχει παραγωγική δραστηριότητα. Η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου, μια επένδυση 40 εκατ. ευρώ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και όπως επισημαίνουν στο mononews.gr πηγές κοντά στην εταιρεία στόχος είναι να λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου. Πρόκειται για νέα, υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα, στην περιοχή Τσέρι έξω από τη Λευκωσία, η οποία θα είναι σε θέση να παράγει καθημερινά μεγάλες ποσότητες προϊόντων, με έμφαση στο χαλούμι, τα οποία θα διοχετεύονται τόσο στην αγορά της Κύπρου, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

    Παράλληλα όμως και μέχρι να πάρει μπρος η νέα παραγωγική μονάδα, οι αδελφοί Σαράντη έχουν προχωρήσει από το περασμένο καλοκαίρι στην ισχυροποίηση της εμπορικής τους δραστηριότητας στην Κύπρο μέσω τη συμφωνία εξαγοράς, που ανακοινώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, λίγες μόλις ημέρες πριν τη συμφωνία εξαγοράς της UMC από τη ΔΕΛΤΑ, του 49% της ιστορικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Κουρούσιης» μέσω της θυγατρικής της στην Κύπρο Olympus Foods Cyprus.

    Οι εγχώριες εξαγορές που γιγάντωσαν την Ελληνικά Γαλακτοκομεία

    Στην εγχώρια αγορά η γιγάντωση του ομίλου έγινε μέσω μπαράζ εξαγορών κυρίως συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών με εμβληματικά brand names που στην πορεία τους εξελίχθηκαν σε προβληματικές, με συσσωρευμένα χρέη, επιχειρήσεις.

    Η πρώτη μεγάλη εξαγορά έγινε το 2000 όταν η οικογενειακή επιχείρηση ΤΥΡΑΣ απέκτησε τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Ολυμπος μέσω πλειστηριασμού. Με τον ίδιο τρόπο αποκτήθηκε το 2008 και η Ροδόπη, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία Ξάνθης, που μετράει 60 χρόνια ζωής. Στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία πέρυσι άλλο μία εμβληματική βιομηχανία. Η εταιρεία κατέληξε στον όμιλο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία  των αδερφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, οι οποίοι «χτύπησαν» τα ακίνητα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και το σήμα της γαλακτοβιομηχανίας σε πλειστηριασμό. Οι εξαγορές της θεσσαλικής επιχείρησης δεν περιορίστηκαν στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας. Το 2020 η ιστορική τρικαλινή εταιρεία αναψυκτικών εξαγοράστηκε από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία και λίγο αργότερα η εταιρεία απέκτησε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από τις πιστώτριες τράπεζες την εταιρεία Δουμπιάς, που παράγει το γνωστό φυσικό μεταλλικό νερό.

    Διαβάστε επίσης

    Οικογένεια Σαράντη (Όλυμπος): Μπαράζ εξαγορών και φρένο στα κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ