Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ολη η αλήθεια για την Brevan Howard στην Ελλάδα

Τρύφων Νάτσης

Ένας παίκτης… λιγότερος στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά την στρατηγική απόφαση του fund Brevan Howard, ιδρυτικό μέλος του οποίου αποτελεί ο κ. Τρύφων Νάτσης, να ρευστοποιήσει τις θέσεις του σε μετοχές στην Ελλάδα.

Συστηματικά το Brevan Howard, το οποίο εμφανίζεται να κατέχει ποσοστό 14,9% στον Πετρόπουλο, προβαίνει σε ρευστοποιήσεις. Άνθρωποι της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ως προς τη στρατηγική του βρετανικού fund κάνουν τον εξής διαχωρισμό: Στον Πετρόπουλο, που μόλις την Τρίτη πουλήθηκε μέσω πακέτων σε Έλληνες θεσμικούς ποσοστό 4,2%, συμμετοχή έχει το  «παρακλάδι» του Brevan Howard, γνωστό ως Brevan Howard Greek Opprtunities Master Fund LTD. Για το συγκεκριμένο, λοιπόν, είναι στρατηγική η απόφαση να μειώσει την έκθεσή του στην ελληνική αγορά, διατηρώντας ρευστότητα τέτοια που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στις αγορές.

Μεσούσης της δεύτερης φάσης της πανδημίας, η επενδυτική επιτροπή που υπάρχει και ασχολείται με το πού θα στραφούν τα κεφάλαια του συγκεκριμένου επενδυτικού φορέα, κρίνει ότι σε αυτή τη φάση η Ελλάδα δεν είναι δελεαστική για τις τοποθετήσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέση τιμή κτήσης στη μετοχή της Πετρόπουλος εντοπιζόταν πάνω από τα 5,20 ευρώ. Μέσα σε διάστημα 52 εβδομάδων, το «χαρτί» πραγματοποίησε κίνηση μέχρι τα 8 ευρώ, για να γυρίσει μέσα στην πρώτη φάση της πανδημίας έως τα 3,8 για να διαπραγματεύεται πλέον πάνω, ή σχετικά πάνω, από τα 4 ευρώ.

Όπως σχολιάζει η ίδια πηγή, «κάποιες επενδύσεις έχουν ημερομηνία λήξεως και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα». Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι το εν λόγω  fund έχει παρουσία στην Ελλάδα και στο Χ.Α. μετά το 2016. Θέσεις, όπως στην Autohellas, τον Σαράντη και αλλού, πλέον δεν υφίστανται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Brevan Howard έχει αλλάξει την προσέγγισή του στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας, στρέφοντας το ενδιαφέρον του στην αγορά των ακινήτων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση για την προτίμηση αυτή από την απευθείας συμμετοχή του Brevan Howard Capital Management, δηλαδή της μητρικής εταιρείας, στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, εξαγοράζοντας στις 24 Ιουλίου 2020 το 6,36%, ποσοστό που κατείχε η κυρία Μαριάννα Λάτση.

Αλλά πέρα από αυτό, ο κ. Νάτσης προσωπικά δείχνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά  real estate, μέσω της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Εταιρεία η οποία έχει μηδενική έκθεση σε τουριστικά ακίνητα, κάτι που τις επιτρέπει να αντέχει στην πανδημία. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του πρώτου 6μήνου 2020, «ο Όμιλος έχει μηδενική έκθεση στον υψηλού κινδύνου κλάδο των τουριστικών ακινήτων. Ποσοστό 43% του μηνιαίου μισθώματος προέρχεται από γραφειακούς χώρους, έναν τομέα ακινήτων που επηρεάζεται λιγότερο, σε σύγκριση με τα εμπορικά καταστήματα, από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Ένα 8% προέρχεται από μεικτής χρήσης ακίνητα. Το 32% των μισθωμάτων πηγάζει από χώρους Υπεραγοράς-Σουπερμάρκετ (σ.σ. π.χ. ο Σκλαβενίτης στη συμβολή Λ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας)  προϊόν κατ’εξοχήν «αμυντικό» σε περιόδους κρίσης ενώ ένα 17% αφορά μισθώματα από εμπορικά καταστήματα».

Μάλιστα αναφέρεται ότι «για τους μήνες που οι ελληνικές αρχές ορίζουν, ο Όμιλος παραχωρεί πρόσκαιρα στους δικαιούχους ενοικιαστές τις νόμιμες εκπτώσεις μισθώματος, βάσει των αντίστοιχων κυβερνητικών αποφάσεων. Έως σήμερα ο Όμιλος δεν έχει προχωρήσει σε μειώσεις ενοικίων πέρα των οριζόμενων από το Νόμο και δεν έχουν προκύψει θέματα προσωρινής ή μόνιμης αναδιαπραγμάτευσης μισθωτηρίων συμβολαίων εξαιτίας του COVID-19».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι στην ίδια έκθεση τονίζεται πως ο όμιλος έχει προϋπολογίσει τα έξοδα των ακινήτων που διαθέτει για τα επόμενα δέκα χρόνια ακόμα κι αν δεν έχει κανένα έσοδο! Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «Επιπρόσθετα, υπάρχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με το υπόλοιπο των διαθεσίμων κεφαλαίων σε λογαριασμούς όψεως να υπερβαίνει τα €31 εκατ., ποσό που υπερκαλύπτει τα πάσης φύσης έξοδα του Ομίλου και όλα τα έξοδα των ακινήτων του για πάνω από 10 χρόνια, έστω και με απολύτως μηδενικά έσοδα».

Συμπερασματικά, το play Ελλάδα πια για τον Τρύφωνα Νάτση εντοπίζεται μόνο στη διαχείριση των ακινήτων κι αποσπασματικά στις μετοχές…

Διαβάστε ακόμα:

Τρύφων Νάτσης: Ένας ισχυρός παίκτης στην επενδυτική σκακιέρα

Τι κρύβει η «άτσαλη» αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από τη Lamda Development

Τι λέει κορυφαίος αξιωματούχος του Μαξίμου για Πειραιώς και Alpha Bank και τα hot νέα σε Πετρόπουλο, Φουρλή και Μυτιληναίο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση