• Α. Μάνος: Αυτά ειναι τα σχέδια της (διεθνοποιημένης) Intrasoft

    Πριν από λίγες εβδομαδες  κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η Intrasoft International Βουλγαρίας, επιλέχθηκε από τον δήμο Βάρνας για την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Έργου Αστικών Συγκοινωνιών. Το συγκεκριμένο διεθνές έργο που ανέλαβε η εταιρεία δεν είναι το μοναδικό. Κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η Intrasoft  International, επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υλοποιήσει σύμβαση-πλαίσιο αξίας 196 εκατ. ευρώ για […]

    Αλέξανδρος Μάνος, διευθύνων Σύμβουλος Intrasoft International
    image
    Αλέξανδρος Μάνος, διευθύνων Σύμβουλος Intrasoft International

    Πριν από λίγες εβδομαδες  κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η Intrasoft International Βουλγαρίας, επιλέχθηκε από τον δήμο Βάρνας για την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Έργου Αστικών Συγκοινωνιών. Το συγκεκριμένο διεθνές έργο που ανέλαβε η εταιρεία δεν είναι το μοναδικό. Κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η Intrasoft  International, επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υλοποιήσει σύμβαση-πλαίσιο αξίας 196 εκατ. ευρώ για την παροχή εξωτερικών υπηρεσιών ανάπτυξης, μελέτης και υποστήριξης των πληροφοριακών του συστημάτων.

    Η διεθνής πορεία είναι συνυφασμένη με το DNA της εταιρεία αφού η Intrasoft International δομήθηκε εξαρχής πάνω σε καθαρά ευρωπαϊκά πρότυπα και στόχευσε κατά προτεραιότητα στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης με έμφαση στα ευρωπαϊκά Όργανα και Ινστιτούτα από τη γέννησή της στο Λουξεμβούργο πριν από περίπου 20 χρόνια. «Η αγορά των ευρωπαϊκών Οργανισμών και Ινστιτούτων, ένας τομέας με σημαντικές ευκαιρίες, αλλά και πολύ έντονο ανταγωνισμό, παραμένει για εμάς ο χώρος που μας ανέδειξε», λέει ο CEO της κ. Αλέξανδρος Μάνος ο οποίος από το 1998 είναι στέλεχος του ομίλου INTRACOM.

    Παράδειγμα εξωστρεφούς εταιρίας

    Αποτέλεσμα σήμερα, η εταιρεία να αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης εξωστρεφούς επιχείρησης που βασίζει άνω του 75% των εσόδων της σε διεθνείς πωλήσεις, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό θέσεις εργασίας για εκατοντάδες εξειδικευμένους Έλληνες επιστήμονες σε μία δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία.

    Χάρη στον εντονότατο διεθνή προσανατολισμό της εξάλλου έχει επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό από τα προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας. «Η δυνατή «διεθνής θωράκιση» που διαθέτει, καθώς και η ισχυρή τεχνογνωσία και διεθνής καταξίωσή της στον τομέα των μεγάλων και σύνθετων έργων πληροφορικής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχοντας υλοποιήσει στρατηγικής σημασίας έργα, τη βοηθά να αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση ως «ευκαιρία», συμπληρώνει ο κ. Μάνος.

    Εκτός από τις διεθνείς επιτυχίες η εταιρεία δεν είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Άλλωστε μέσα από τη διεθνή της εμπειρία έχει διαπιστώσει πως η πληροφορική μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ελληνικού δημόσιου τομέα, στην αύξηση δηλαδή της αποτελεσματικότητας και στη μείωση του λειτουργικού του κόστους.

    Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει τεχνολογικά κάποιες από τις πιο σημαντικές λειτουργίες και συστήματα πληροφορικής του δημοσίου όπως ενδεικτικά συμβαίνει στις περιπτώσεις της φορολογίας με το Taxis, του ελεγκτικού έργου με το Elenxis, των ηλεκτρονικών προμηθειών, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης. Αξιοσημείωτη ήταν η συνδρομή της με την κορυφαία λύση συμμόρφωσης παγκοσμίως – το Eskort, η οποία εφαρμόζεται από κυβερνήσεις σε 23 χώρες, όπως πχ. ΗΠΑ, Ευρώπη και Νότια Αφρική- στην ανάδειξη με σημαντική επιτυχία περιπτώσεων απάτης σε βάρος του ΙΚΑ.

    Η συνταγή της επιτυχίας

    Ποια όμως είναι η συνταγή της επιτυχίας; Όπως λέει ο κ. Αλέξανδρος Μάνος «το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού μας αποτελεί ίσως το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας». Και συμπληρώνει «η συνταγή της δικής μας επιτυχίας είναι ο συνδυασμός των ελληνικών με τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Στην INTRASOFT International αξιοποιούμε το δυνατό εθνικό κεφάλαιο των Ελλήνων επιστημόνων μαζί με την τεχνογνωσία και την ευελιξία που έχει ο Έλληνας στον χώρο της παροχής υπηρεσιών σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα, αξιοπιστία, επαγγελματισμό και πελατοκεντρική φιλοσοφία των Ευρωπαίων επιστημόνων μας.

    Στο πλαίσιο της πελατοκεντρικής μας φιλοσοφίας, αποκτούμε την αναγκαία επιχειρησιακή τεχνογνωσία, ώστε να εντοπίσουμε τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία συμβάλλει στην επίτευξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών στόχων. Πιστεύουμε και επενδύουμε στο καθετοποιημένο business know-how ως το συστατικό που μας διαφοροποιεί ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής.»

    Κάτι που κάνει πράξη η Intrasoft International, η οποία δημιούργησε τον Μάιο ένα νέο Κέντρο Ανάπτυξης και Τεχνολογικής Αριστείας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο συμπληρώνει τα ήδη υπάρχοντα 5 Κέντρα που διαθέτει σε Αθήνα, Βρυξέλες, Λουξεμβούργο, Βουκουρέστι και Αμμάν.

    Το νέο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου 30 μηχανικούς από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να εργάζονται από την Ελλάδα για διεθνείς πελάτες, σε έργα της εταιρίας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Παράλληλα καθώς τα διεθνή έργα αυξάνονται, η εταιρεία θα συνεχίσει να ερευνά και να αξιολογεί νέες τοποθεσίες για τη δημιουργία αντίστοιχων κέντρων στην Ελλάδα.

    Η INTRASOFT International σήμερα απασχολεί 1.600 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης με άριστες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες σε 18 χώρες, τα οποία εκπροσωπούν 20 διαφορετικές εθνικότητες και κατέχουν 18 γλώσσες.

    Τα επόμενα βήματα

    Η εταιρία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που περιλαμβάνει την ενίσχυση της θέσης της στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, όπου έχει ήδη σημαντική δραστηριότητα, την επέκταση και ενδυνάμωση της παρουσίας της σε νέες γεωγραφικές περιοχές με δυναμική ανάπτυξης, όπως της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και τέλος την ανάπτυξη και προώθηση περισσότερων κάθετων λύσεων σε εξειδικευμένους τομείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα με δυνατότητα διεθνούς αναγνώρισης.

    Για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων, κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των κατάλληλων συνεργασιών και συνεργιών. Ήδη οι στρατηγικές συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο με την Oracle, την IBM και τη SAP έχουν αποφέρει σημαντικούς καρπούς.

    Παράλληλα, ενισχύει την τοπική της παρουσία στις περιοχές ενδιαφέροντος, μέσω ανάπτυξης δικτύου συνεργατών, αλλά και μέσω ίδρυσης νέων εταιρειών που θα καλύψουν αυτές τις νέες γεωγραφικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρείας στην Αφρική με έδρα την Κένυα, το οποίο θα καλύπτει τοπικά τις ανάγκες των πελατών της σε τεχνικό αλλά σε επίπεδο πωλήσεων και περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς της Αφρικής.

    Ξεκινώντας από το 2015, η INTRASOFT International έχει επενδύσει ακόμη περισσότερο στην καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη, τόσο εσωτερικά, αλλά και μέσω της συμμετοχής σε venture capital και νεοσύστατες επιχειρήσεις.

    Αλεξάνδρα Γκίτση/ Επένδυση