• Business

    Ο ταλαντούχος κύριος Elon Musk κατακτά το διάστημα

    Elon Musk

    Elon Musk


    Η ιστορία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε στα 28 του χρόνια να είναι πολυεκατομμυριούχος δεν μπορεί παρά να είναι μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Και πράγματι, η ιστορία του Elon Musk είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

    elon1Αν και δεν είναι τόσο διάσημος όσο άλλοι πολυεκατομμυριούχοι, ο Elon Musk έχει πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό του, με πιο πρόσφατη τη χθεσινή επιτυχημένη εκτόξευση και προσγείωση του πυραύλου Falcon 9 από τη (δική του) εταιρεία SpaceX, που έγραψε ιστορία, καθώς για πρώτη φορά ένας πύραυλος ιδιωτικής εταιρείας που ταξίδεψε τόσο μακριά στο διάστημα κατάφερε να επιστρέψει στη Γη και να προσγειωθεί άθικτος. Μάλιστα, η επιτυχία αυτή περιγράφεται από πολλούς ως ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων.

    elon8

    Για να φτάσει πάντως ο Elon Musk στα… αστέρια χρειάστηκε να διανύσει μία τεράστια απόσταση.

    Γεννημένος στη Νότια Αφρική του apartheid το 1971, ο Elon Musk αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή σε ηλικία 10 ετών, έμαθε μόνος του προγραμματισμό και στα 12 του χρόνια πούλησε το πρώτο του λογισμικό, ένα παιχνίδι ονόματι Blaster. Αργότερα σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και φυσική στο πανεπιστήμιο της Pennsylvania των Ηνωμένων Πολιτειών, προτού ξεκινήσει το διδακτορικό του στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Stanford στην California, πάνω στην ενεργειακή φυσική.

    elon2

    Μόνο που ο Elon Musk έμεινε μόλις δύο μέρες στο Stanford,καθώς προτίμησε να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση, την Zip2, έναν διαδικτυακό οδηγό πόλης που κατά τη δεκαετία του 1990 συνεργαζόταν με μεγάλες ιστοσελίδες, όπως αυτή των New York Times, προτού πωληθεί το 1999 σε μία θυγατρική της Compaq έναντι ποσού που ξεπερνούσε τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Την ίδια χρονιά, ο Elon Musk ήταν ένας από τους συνιδρυτές της X.com, μίας εταιρείας online χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πληρωμών, η οποία μετεξελίχθηκε στο γνωστό μας σήμερα PayPal.

    elon6

    Το 2002 ο δαιμόνιος επιχειρηματίας και εφευρέτης ίδρυσε την SpaceX, με στόχο να κατασκευάσει διαστημόπλοια ικανά να ταξιδεύουν στο διάστημα για εμπορικούς σκοπούς, δηλαδή… τουριστικά διαστημικά σκάφη.

    elon5

    Η εταιρεία αυτή συνεργάζεται σήμερα με την NASA,παρέχοντας υπηρεσίες μεταφοράς υλικών προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με προοπτική στο μέλλον να μεταφέρει και αστροναύτες.

    elon4

    Ίσως η πιο γνωστή εταιρεία του Elon Musk είναι η Tesla Motors, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία που είναι γνωστή για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα, με πιο διάσημο το Model S, που έχει την ικανότητα να διανύσει πάνω από 426 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.

    elon3

    Όμως το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Elon Musk είναι σίγουρα το Hyperloop, ένα σύστημα μεταφοράς που θα μπορεί να πιάνει ταχύτητες ως και 1.220 χιλιομέτρων ανά ώρα (!) και υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στις μετακινήσεις μεταξύ μεγάλων πόλεων. Σύμφωνα μάλιστα με ένα προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2013, με το Hyperloop το ταξίδι από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο, που απέχει 570 χιλιόμετρα, θα κρατά μόλις 35 λεπτά.

    elon7

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής το σχέδιο αυτό αμφισβητείται έντονα τόσο επιστημονικά, όσο και οικονομικά, καθώς πρόκειται για ένα έργο που θα απαιτήσει εκτεταμένες εργασίες, ενώ βασίζεται σε μία τεχνολογία που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι μπορεί να πετύχει όλα αυτά που ελπίζει ο Elon Musk.

    Όμως είναι βέβαιο πως δεν θα το βάλει κάτω. Άλλωστε αυτή είναι η φιλοσοφία του: «Αν κάτι είναι αρκετά σημαντικό, ακόμα και αν οι πιθανότητες είναι εναντίον σου, πρέπει να το κάνεις», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος παλιότερα…



    ΣΧΟΛΙΑ