• Business

    Ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, το ιστορικό κατάστημα 142 ετών στο Μοναστηράκι και οι ανατιμήσεις στο σουβλάκι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Σπύρος Μπαϊρακτάρης

    Σπύρος Μπαϊρακτάρης


    Εφόσον βέβαια η κατάσταση που επικρατεί,  συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ο κ. Μπαϊρακτάρης εκτιμά πως  οι τιμές στα προϊόντα που πωλούνται στην ταβέρνα του θα αυξηθούν κατά περίπου 10%, όπως ήδη συμβαίνει ήδη σε αντίστοιχα καταστήματα.

    Από το κατάστημα του Σπύρου Μπαϊρακτάρη στο Μοναστηράκι έχουν περάσει σχεδόν όλοι, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες που δεσπόζουν στους τοίχους της ιστορικής ταβέρνας.

    Πρώην Πρωθυπουργοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, προσωπικότητες από τον χώρο  των τεχνών και των γραμμάτων, Έλληνες και ξένοι, επώνυμοι αλλά και απλοί τουρίστες, επισκέπτονται εδώ και δεκαετίες, έως και σήμερα, την ταβέρνα του, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας ενώ το όνομα του ιδιοκτήτη της έχει άρρηκτα συνδεθεί με το… εθνικό φαγητό των Ελλήνων.

    Αφορμή για τη συζήτηση με τον κ. Μπαϊρακτάρη ήταν το ζήτημα των ανατιμήσεων, καθώς με την εμπειρία τόσων δεκαετιών θεωρείται ως ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει σχετικά με το σουβλάκι.

    «Είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα, τα καταστήματα εστίασης βιώνουν μία «καταιγίδα» λόγω της ανόδου των τιμών στις πρώτες ύλες, των κρεάτων και των υπόλοιπων προϊόντων αλλά και της τιμής της ενέργειας που ανεβάζει για εμάς το κόστος παραγωγής» σημειώνει ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης στο mononews.

    Oι τιμές σε όλα τα πιάτα του καταλόγου οι οποίες επί σειρά ετών παρέμειναν σταθερές, μοιραία θα ανέβουν εφόσον η κατάσταση με τις ανατιμήσεις διεθνώς συνεχιστεί, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαϊρακτάρης, αν και ο ίδιος τονίζει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να είναι από τους τελευταίους επαγγελματίες που θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις.

    Άλλωστε λόγω της σχέσης που έχει «χτίσει» τόσες δεκαετίες με τους πελάτες του, Έλληνες και τουρίστες, νιώθει πως δεν γίνεται να μην εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να απορροφήσει όσο μπορεί το επιπλέον κόστος.

    Το κατάστημά του βρίσκεται στο Μοναστηράκι εδώ και 142 χρόνια.

    Ο ίδιος ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 17 ετών, έμαθε όλα τα μυστικά της δουλειάς ως απλός υπάλληλος σε σουβλατζίδικο και τη δεκαετία του ’80, αγόρασε το κατάστημα από τον τότε ιδιοκτήτη του μαγαζιού, Γιάννη Σιγάλα.

    Διατήρησε μάλιστα στην ταμπέλα το καταστήματος το επίθετο «Σιγάλας», τιμώντας με αυτό τον τρόπο την ιστορία τόσων ετών.

     

    «Έχουμε γκρουπ τουριστών που έρχονται επί 40 χρόνια συνέχεια.

    Κάποιοι ήρθαν φέτος και έχουν ακόμα τις αποδείξεις και τα εισιτήρια από την επίσκεψή τους κατά τους  Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004» λέει ο κ. Μπαϊρακτάρης.

    Η εμπιστοσύνη που δείχνουν εδώ και τόσα χρόνια οι επισκέπτες σε μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες στην Αθήνα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο κάθε σκέψη για ενδεχόμενη άνοδο των τιμών ενώ ο ίδιος αναγνωρίζει ότι και οι καταναλωτές βρίσκονται λόγω της κατάστασης σε δύσκολη θέση με αποτέλεσμα μία ενδεχόμενη άνοδος των τιμών να επηρεάσει την κατανάλωση.

    Σπύρος Μπαϊρακτάρης
    Η διάσημη ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη

    Στα 2,75 το σουβλάκι

    Εφόσον βέβαια η κατάσταση που επικρατεί,  συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ο κ. Μπαϊρακτάρης εκτιμά πως  οι τιμές στα προϊόντα που πωλούνται στην ταβέρνα του θα αυξηθούν κατά περίπου 10%, όπως ήδη συμβαίνει ήδη σε αντίστοιχα καταστήματα.

    Έτσι το τυλιχτό σουβλάκι που σήμερα πωλείται στο κατάστημά του στα 2,50 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,75 ευρώ ενώ το απλό καλαμάκι – σουβλάκι από 1,80 στα 2 ευρώ. Στις δε μερίδες, οι αυξήσεις εκτιμά ότι θα φτάσουν ακόμη και το 1 ευρώ.

    «Ένα τυλιχτό σουβλάκι περιέχει 100 γραμμάρια κρέας ενώ μία μερίδα πιάτο με 4 μπιφτέκια περιέχει 400 γραμμάρια κρέας.

    Οι ανατιμήσεις στις τιμές του κρέατος κυρίως, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής στο φωταέριο που χρησιμοποιούμε στα μηχανήματα δεν θα μας αφήσουν πολλά περιθώρια να κρατήσουμε τις τιμές, παρά το γεγονός ότι κάνουμε μία τιτάνια προσπάθεια ώστε να μην επιβαρύνουμε τους πελάτες μας» εξηγεί ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης προσθέτοντας παράλληλα ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τους επαγγελματίες με δραστηριότητα τόσων ετών, να διατηρούν συγχρόνως την ποιότητα στα προϊόντα τους.

    Η ανέλπιστα καλή χρονιά του τουρισμού

    Ο ιδιοκτήτης της ιστορικής ταβέρνας Μπαϊρακτάρης πάντως , διατηρεί την αισιοδοξία του για το επόμενο διάστημα, η οποία σε μεγάλο βαθμό απορρέει από την «ανέλπιστα καλή», όπως τη χαρακτηρίζει, πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι.

    Ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης επισημαίνει πως ακόμη και για τον Οκτώβριο υπάρχουν πολλές προγραμματισμένες επισκέψεις γκρουπ τουριστών από το εξωτερικό ενώ ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις ακόμη και για τον Νοέμβριο.

    Μάλιστα στο κατάστημά του, όπως σημειώνει, τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους πελάτες του καθώς οι επισκέπτες από το εξωτερικό δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας, ώστε να το επισκεφθούν.

    «Είμαι αισιόδοξος για τα επόμενα χρόνια» δηλώνει ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης καθώς εκτιμά ότι ακόμη και αυτός ο σκόπελος, έπειτα από τόσους άλλους που υπήρξαν κατά τη διάρκεια τόσων δεκαετιών θα ξεπεραστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ