• Business

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης, η «μάχη» στον Άρειο Πάγο και το «στοίχημα» των 9,7 εκατ. ευρώ

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Σήμερα έχει προγραμματιστεί, στο Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η δικάσιμος μιας υπόθεσης, για την οποία ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει ήδη «στοιχηματίσει», πριν από επτά μήνες, ότι θα υπάρξει θετική απόφαση για τα συμφέροντά του… Έμμεσα και άμεσα. Άλλωστε στη βάση αυτή, ο 78 χρόνος Έλληνας επιχειρηματίας «οικοδόμησε», στις 12 του μηνός του περσινού Ιουνίου, τη συμφωνία πώλησης προσωπικής του εταιρίας, σε θυγατρική του δικού του ομίλου, έναντι 9,7 εκατ. ευρώ.

    Κεντρικός πυλώνας αυτής της συμφωνίας είναι να γίνει δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο του κράτους, η προσφυγή της «Κέκροψ» στην οποία έχει μετοχική συμμετοχή, εδώ και 19 χρόνια, η πλευρά Κόκκαλη. Η συγκεκριμένη εταιρία ανάπτυξης ακινήτων είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και βρίσκεται σε μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο. «Μήλον της έριδος» είναι μια έκταση περίπου 300 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια (παλαιά λατομεία Ψυχικού) τμήμα της οποίας η εταιρία θεωρεί ότι της ανήκει. Το 1988 το πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε την αγωγή Δημοσίου για την επίδικη έκταση. Στη συνέχεια όμως και με απόφαση του 2014, το εφετείο έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου. Η «Κέκροψ» άσκησε αίτηση αναίρεσης η οποία και θα συζητηθεί σήμερα.

    Κόκκαλης
    Σωκράτης Κόκκαλης

    Η μετοχική σύζευξη του Σωκράτη Κόκκαλη με τον «Κέκροπα» χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1999. Για να μπει τότε στην εταιρία, χρησιμοποιήθηκε η Intrapar. Κατά 90% δική του και κατά 10% στον πρωτότοκο γιο του Πέτρο. Η αύξηση κεφαλαίου που έγινε το 2014, βρήκε την Intrapar να έχει το 21,45% της «Κέκροψ». Σε εκείνη την ΑΜΚ ο Κόκκαλης έβαλε 1,07 εκατ. ευρώ προσωπικά λεφτά, καθώς η Intrapar που συμμετείχε ήταν δική του εταιρία. Λόγω του ότι υπερκαλύφθηκαν τα δικαιώματά της, η Intrapar ανέβασε το ποσοστό της στον «Κέκροπα» στο 27,7%.

    Λίγο πριν γίνει η περσινή, δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της «Κέκροψ» ο Κόκκαλης, προχωρά σε μια κίνηση που μοιάζει με σταυρόλεξο  για δυνατούς λύτες:  Πουλάει την Intrapar, σε θυγατρική εταιρία της «Ιντρακάτ», η οποία με τη  σειρά της είναι θυγατρική της «Ιντρακόμ», ελεγχόμενη από τον Σωκράτη Κόκκαλη  που κατέχει (εμφανώς) προσωπικό ποσοστό 23,9%.

    Ως εκ τούτου, αντί να βάλει κι άλλο «φρέσκο» χρήμα ο ίδιος ο επιχειρηματίας, στην ΑΜΚ μπήκε η θυγατρική της Ιντρακάτ (Intradevelopment) που εξαγόρασε την Intrapar. Aπο την θυγατρική αυτή τοποθετήθηκαν 1,86 εκατ. ευρώ και έτσι το πλέγμα των εταιριών Κόκκαλη έφτασε να ελέγχει τώρα το 34,06% της «Κέκροψ». Η αύξηση του ποσοστού οφείλεται στην υπερκάλυψη των δικαιωμάτων, με τις επιπρόσθετες αγορές μετοχών οι οποίες είχαν μείνει αδιάθετες.

    Intrakat
    Τα κεντρικά γραφεία της Intrakat

    Ο Έλληνας επιχειρηματίας όμως, με την… ταχυδακτυλουργική κίνηση πώλησης της Intrapar σε θυγατρική του δικού του ομίλου, εισέπραξε 7 εκατ. ευρώ, ενώ έχει λαμβάνειν κι άλλα 2,7 εκατ. Σαφώς ικανοποιητικό τίμημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Intrapar είχε αρνητική καθαρή θέση (-7,66 εκατ.), έχοντας επίσης δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ.

    Το ουσιώδες είναι ότι με την κίνηση αυτή, ο Κόκκαλης μετέτρεψε τη συμμετοχή του στην Intrapar και συνακόλουθα στην «Κέκροψ», από προσωπική εμπλοκή σε εταιρική. Πέραν τούτων, είναι χαρακτηριστικό ότι για να προχωρήσει το deal πώλησης της Intrapar, χρειάστηκε να γίνει και αποτίμηση της «Kέκροψ» από ανεξάρτητο εκτιμητή, ο οποίος και προσδιόρισε την εύλογη αξία της σε ένα εύρος από τα 67,4 έως τα 74,3 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, από την εξαγορά της Intrapar, προέκυψε και υπεραξία 17,4 εκατ. για την «Ιντρακατ»…

    Ωστόσο, για να οριστικοποιηθεί αυτό το deal, υπάρχει ένας απαράβατος όρος: Να ευδοκιμήσει η αναίρεση που έχει ασκηθεί από την «Κέκροψ» και συζητείται σήμερα στον Άρειο Πάγο, αλλά η απόφαση θα βγει αργότερα. Αν δικαιωθεί ο «Kέκροπας» τότε θα κλείσει τελεσίδικα το deal πώλησης της Intrapar και ο Κόκκαλης θα εισπράξει τα υπολειπόμενα 2,7 εκατ. από την αρχική συμφωνία. Αν όμως, δεν γίνει δεκτή από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της «Kέκροψ», τότε το deal πώλησης της Intrapar ματαιώνεται, η εταιρία… ξαναγυρίζει στους παλαιούς μετόχους (Σωκράτη και Πέτρο Κόκκαλη). Οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν  σε αυτήν την περίπτωση και μάλιστα εντόκως εντόκως, τα 7 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει ως αρχικό τίμημα, από τη θυγατρική της «Ιντρακατ»…

    Μένει βεβαίως να αποδειχθεί αν όντως ο επιχειρηματίας θα κερδίσει αυτό το πρωτόγνωρο «στοίχημα» που έχει βάλει. Ήδη στο έδαφος του… Αρείου Πάγου μετράει μια νίκη, καθώς μόλις χθες το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την «Ιντρακόμ» στην αντιδικία με τη Teledome…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Intracom: Οριστικό τέλος στο θέμα της Teledome βάζει ο Άρειος Πάγος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΤΧΣ έβγαλε «κόκκινη κάρτα» σε ελληνική τράπεζα για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίθανο νούμερο: Ενα εκατ. χρυσές λίρες πούλησαν οι Αθηναίοι στα 9 χρόνια της κρίσης!



    ΣΧΟΛΙΑ