• Business

    Ο νικητής στη μάχη Airbnb – ξενοδοχείων


    Υψηλότερη κατά περίπου 30% είναι η τιμή ενός καταλύματος βραχυχρόνιας μίσθωσης πανελλαδικά από τη μέση τιμή ενός δωματίου ξενοδοχείου στην Αθήνα.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων Αττικής και Αργοσαρωνικού και του παρατηρητηρίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη, AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO).

    Η μέση τιμή δωματίου διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 175,92 ευρώ, που σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας ήταν ακριβότερα κατά 19% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 και κατά 40% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε εξαμηνιαία βάση, τα αθηναϊκά δωμάτια είχαν τιμή 129,75 ευρώ, αυξημένη κατά 17% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022 και 26,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, με ώθηση και από τις τιμές του Μαΐου (154,66 ευρώ).

    Πάντως, η Αθήνα είναι στο top 4 των ανταγωνιστών με τις πιο χαμηλές τιμές ξενοδοχείων, μαζί με τη Βιέννη, το Βερολίνο και τη Μαδρίτη, γεγονός που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα αυτής της αγοράς. Για παράδειγμα, στην Κωνσταντινούπολη ένα δωμάτια στοιχίζει 185,42 ευρώ (ακριβότερο κατά 92,8% σε σχέση με το 2019), στη Βαρκελώνη 208,33 ευρώ, στη Ρώμη 307,33 ευρώ, ενώ στο Παρίσι 467,69 ευρώ.

    Επίσης, τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 η πληρότητα στην Αθήνα έχει σχεδόν επανέλθει στα επίπεδα του 2019. Διαμορφώνεται στο 73%, αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με πέρσι και μειωμένη κατά 3% με το τελευταίο έτος «κανονικότητας», πριν από την πανδημία. Τον Ιούνιο, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία προσέγγισε το 93,2%, δηλαδή βελτιώθηκε κατά 2,8% έναντι του Ιουνίου του 2022 και κατά 0,4% έναντι του Ιουνίου του 2019.

    Σύμφωνα με την ΕΞΑΑ και την GBR Consulting που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία, ο Μάιος και ο Ιούνιος αποδείχθηκαν μήνες αιχμής για την πρωτεύουσα, που δείχνει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό της ως τουριστικός προορισμός. Επίσης οι δύο αυτοί μήνες κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τη ψαλίδα στη πληρότητα των ξενοδοχείων μεταξύ των ετών 2019 και 2023, παρότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε» σε ό,τι αφορά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Αθήνα.

    Το ακριβότερο στην Ευρώπη το ελληνικό Airbnb

    Στο έτερο πεδίο της φιλοξενίας, αυτό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγράφεται επίσης ισχυρή ανάπτυξη, ευθέως συγκρίσιμη με τα προ πανδημίας επίπεδα. Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα της Airdna για τον Ιούνιο, στην Ελλάδα η ζήτηση σημείωσε άνοδο 50% από το 2019. Τα διαθέσιμα καταλύματα ήταν περίπου 13% περισσότερα, ενώ η πληρότητα ήταν αυξημένη κατά 15%. Όπως δείχνουν οι κρατήσεις, η μέση τιμή καταλύματος διαμορφώνεται για το διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου στα 250 δολάρια ανά διανυκτέρευση κι αυτή είναι η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη. Για το ίδιο τετράμηνο, η πληρότητα είναι αυξημένη κατά 17%.

    Το Μάιο η αύξηση της ζήτησης από το 2019 ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς κατά την ίδια περίοδο και η ζήτηση από ξένους ήταν ήδη αυξημένη κατά 60% σε σύγκριση με το 2019. «Τα δεδομένα μελλοντικών κρατήσεων δείχνουν αφενός ότι οι ταξιδιώτες που γνωρίζουν τις τιμές αναζητούν πέρα από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για να βρουν καλύτερες προσφορές, αφετέρου ότι οι χώρες με μειωμένη πληρότητα ήταν μια καλή επιλογή», σχολιάζουν οι ερευνητές της Airdna.

    Πανευρωπαϊκά, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέγραψε ζήτηση ρεκόρ με συνολικά περισσότερες από 177,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το τελευταίο εξάμηνο, 20% περισσότερες από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλά με τους οικοδεσπότες να κερδίζουν περισσότερα από 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 40% σε ετήσια βάση.



    ΣΧΟΛΙΑ