• Business

    Ο Μιχελής πάει σε γενική συνέλευση για το θέμα της Εθνικής. Τι απαντά ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    γιωργος μιχελης

    Γιώργος Μιχελής. Ετών 60 . Πρόεδρος ΤΧΣ


    Τους θεσμούς ενημέρωσε χθες το απόγευμα για τη διοικητική κρίση στην Εθνική Τράπεζα, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Γιώργος Μιχελής σημειώνοντας πως «το Ταμείο έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την διοίκηση της τράπεζας», υπογραμμίζοντας πως διακυβεύεται το κύρος του Ταμείου.

    Σημείωσε ωστόσο ότι το ΤΧΣ περιμένει κίνηση «καλής θέλησης» από την ΕΤΕ που θα αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μία τέτοια κίνηση για το Ταμείο είναι η παραίτηση τόσο του κ. Τάκη Θωμόπουλου που επέλεξε το ΔΣ της ΕΤΕ για πρόεδρο, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

    Στην περίπτωση που  δεν υπάρξει κίνηση από την Εθνική τις επόμενες μέρες, ο κ. Μιχελής ενημέρωσε την τρόικα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, με θέμα την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην τράπεζα.

    Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Μιχελής άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί  από πρόεδρος του ΤΧΣ. Στην περίπτωση αυτή το Ταμείο θα μείνει ακέφαλο, αφού μέχρι στιγμής, ο κ. Κατσικιώτης που επελέγη για διευθύνων σύμβουλος, δεν έχει αναλάβει  ακόμα καθήκοντα.

    Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, με τον οποίο επικοινώνησε το mononews.gr σημειώνει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΤΧΣ ακριβώς για να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί  η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

    Νωρίτερα χθες το mononews.gr ανέφερε ότι:
    «Κόκκινα» δάνεια, διοικήσεις τραπεζών και εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών βρέθηκαν και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Γιώργος Μιχελής και εκ μέρους της Τράπεζας Ελλάδος ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης.
    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της στελέχωσης των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς εκτός από το θέμα τοποθέτησης διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς προέκυψε και η εμπλοκή με την Εθνική Τράπεζα.
    Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα φέρει νέους κανόνες στη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών θα πρέπει το γρηγορότερο να γίνει νόμος του κράτους, ώστε σε συνδυασμό με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και το νέο πτωχευτικό κώδικα οι τράπεζες να «απελευθερώσουν» τα χαρτοφυλάκια τους από τα βαρίδια των καθυστερούμενων οφειλών και ταυτόχρονα να απελευθερώσουν πόρους που θα κατευθυνθούν προς τη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων.
    Προς το παρόν στην Τράπεζα της Ελλάδος αναμένουν έγκριση περισσότερα από 7 αιτήματα που έχουν καταθέσει εταιρείες διαχείρισης αλλά και εξαγοράς καθυστερούμενων οφειλών.
    Όμως η χορήγηση των αδειών καθυστερεί καθώς αναμένεται το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ανάμεσα στα σχήματα που έχουν υποβάλλει φάκελλο για άδεια, είναι αυτό της Aktua Hellas (σε συνεργασία με την Alpha Bank) και του KKR σε συνεργασία με τις τράπεζες EurobankAlpha και της EBRD.
    Σημειώνουμε ότι προς διαχείριση μπορεί να δοθεί το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ακόμα και τα δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ύψους 108 δισ. ευρώ.
    Επίσης τα θέματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα, όπως και η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων, πρέπει να έχουν συμφωνηθεί, ολοκληρωθεί και ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Διότι ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση σε ότι αφορά τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων οφειλών, που έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες με τον SSM.



    ΣΧΟΛΙΑ