• Business

    Ο καταναλωτής θα πληρώσει το νέο “χαράτσι” στα καλλυντικά – Τι ζητάει ο κλάδος

    Θεόδωρος Γιαρμενίτης, πρόεδρος ΠΣΒΑΚ


    Στο τελικό προϊόν θα μετακυλιστεί το νέο «χαράτσι» υπέρ του ΕΟΦ στα καλλυντικά, πλήττοντας τελικά τον καταναλωτή, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Αρωμάτων & Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ).

    Το νέο τέλος, που περιλαμβάνεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα επιβάλλεται επί των ετήσιων πωλήσεων των καλλυντικών και θα ξεπερνάει το 1%, έχει επιπλέον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα, υποστηρίζει ο κλάδος.

    «Η βιομηχανία της ομορφιάς, αποτελεί τη ‘ναυαρχίδα της αγοράς’. Είναι ένας κλάδος με όραμα και στόχο την ολιστική προσέγγιση της ομορφιάς, ένας κλάδος με καινοτομία. Όμως, παρά το γεγονός ότι όλοι μιλούν για ανάπτυξη, οι φορολογίες δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις προθέσεις», τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Αρωμάτων & Καλλυντικών (Π.Σ.Β.Α.Κ.), κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διοργάνωση Δ|Υ|Ο Forum και BEAUTY DAY.

    Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 1316/1983 -Ιδρυτικός νόμος του ΕΟΦ), ο κλάδος των Καλλυντικών επιβαρύνεται σε ετήσια βάση με την καταβολή εισφοράς 1% επί της καθαρής χονδρικής τιμής πώλησης των Καλλυντικών προϊόντων που κυκλοφορούν και διατίθενται στην ελληνική αγορά και καταβάλλεται από τους υπόχρεους παραγωγούς, αντιπροσώπους και εισαγωγείς καλλυντικών προϊόντων.

    Παρότι πάγιο αίτημα του ΠΣΒΑΚ αποτελεί η κατάργηση ή μείωση της ανωτέρω εισφοράς, με το επιχείρημα ότι έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα, με το Άρθρο 88 του προτεινόμενου νομοσχεδίου αντικαθίσταται η ανωτέρω εισφορά 1% με «τέλος ετοιμότητας», που επιβάλλεται κλιμακωτά σε ποσοστό 0,75% γα πωλήσεις μέχρι 100 χιλ. ευρώ, σε ποσοστό 1% για πωλήσεις 100 χιλ. – 5 εκατ. ευρώ και σε αυξημένο ποσοστό 1,25% για πωλήσεις πλέον των 5 εκατ. Ευρώ.

    Βάσει του Κανονισμού των Καλλυντικών 1223/2009, υπόχρεοι καταβολής του τέλους ετοιμότητας θα είναι οι παρασκευαστές, οι εισαγωγείς και οι διανομείς.

    Ο ΠΣΒΑΚ εκτιμά ότι το 95% των συνολικών πωλήσεων στη Ελλάδα πραγματοποιείται από εταιρίες με τζίρο μεγαλύτερο των 5 εκατ ευρώ, με αποτέλεσμα ο αυξημένος συντελεστής 1,25% να επιβαρύνει σχεδόν το σύνολο των Καλλυντικών προϊόντων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2018.

    Παράλληλα, τη “μερίδα του λέοντος” στις συνολικές πωλήσεις καταλαμβάνουν τα Καλλυντικά προϊόντα της ευρείας κυκλοφορίας (κυρίως προϊόντα καθαριότητας & προσωπικής υγιεινής) που είναι απολύτως απαραίτητα στους καταναλωτές, σε καθημερινή βάση.

    Αν η επιβάρυνση με τον αυξημένο συντελεστή 1,25% μετακυλιστεί στην τιμή του τελικού προϊόντος αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν οι καταναλωτές που ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, εφόσον θα επωμισθούν αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης προτεραιότητας.

    Σε υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή, ο ΠΣΒΑΚ, προτείνει ολική απάλλειψη του τέλους ή σταδιακή μείωσή του έως το μηδενισμό του, μέχρι το τέλος του 2021.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα σχέδια για την τραπεζική αγορά σε Ελλάδα και Ρουμανία στο «μενού» Βαρδινογιάνννη-Στουρνάρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Οι 2.000 αποχωρήσεις και το «νόστιμον ήμαρ» του Κώστα Μιχαηλίδη



    ΣΧΟΛΙΑ