• Business

    Ο Φραγκιαδάκης παίρνει τις καταθέσεις της Τράπεζας Πελοποννήσου

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ


    Στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας πρόκειται να περάσουν οι καταθέσεις της Τράπεζας Πελοποννήσου, η οποία θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, μετά την αποτυχία της να καλύψει την αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έναντι αιτούμενων κεφαλαίων ύψους 17,8 εκατ. ευρώ, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου συγκέντρωσε μόλις 400.000 ευρώ και ήταν προφανές από την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε έληγε και η προθεσμία της ΑΣΚ, ότι δεν θα έπιανε τον στόχο. Τόσο για την Πελοποννήσου, όσο και για την Παγκρήτια, η οποία τελικώς υπερκάλυψε τις κεφαλαιακές της ανάγκες, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ξεκινήσει διαδικασία υποβολής κλειστών προσφορών για την εξαγορά τους από συστημικές τράπεζες, την περασμένη Κυριακή.
    Το προβάδισμα στο ύψος των προσφορών είχε η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα είναι και εκείνη, που θα εξαγοράσει τις καταθέσεις, ύψους 98,9 εκατ. ευρώ, της Τράπεζας Πελοποννήσου. Το ενεργητικό της Πελοποννήσου θα οδεύσει σε εκκαθάριση. Οι επίσημες ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος αναμένονται πιθανότατα σήμερα.

    Κατόπιν αυτού, απομένουν πλέον τρεις συνεταιριστικές τράπεζες στο ελληνικό σύστημα:

    – Η Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία υπερκάλυψε τον στόχο των 61 εκατ. ευρώ, που είχε οριστεί για τις απαιτούμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει 69,15 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των συνεταιριστικών τραπεζών, δεν είχε τεθεί βασικό και δυσμενές σενάριο. Ως εκ τούτου, τα 61 εκατ. ευρώ δεν αποτελούν ανάγκες βασικού σεναρίου, αλλά σύνολο κεφαλαιακών αναγκών, ενώ τα 130 εκατ. ευρώ για την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας ήταν στόχος της τράπεζας, η οποία και μπορεί να συνεχίσει, αν το επιθυμεί, προς την υλοποίησή του.

    – Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων που κάλυψε τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια των 23 εκατ. ευρώ, και

    – Η Συνεταιριστική Ηπείρου (Ιωαννίνων), που κάλυψε την αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου, ύψους 7 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ