• Business

    Ο δισεκατομμυριούχος απόφοιτος του Harvard, η νέα start up και η σχέση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak

    Rohan Murty πηγή: Bloomberg

    Rohan Murty πηγή: Bloomberg


    Ο Rohan Murty είδε τον πατέρα του να ιδρύει την Infosys μετατρέποντας της σε έναν από τους εθνικούς πρωταθλητές της Ινδίας, πρωτοστατώντας στην στρατηγική ανάθεσης τεχνολογικών υπηρεσιών σε εξωτερικούς συνεργάτες.

    Τώρα ο 39χρονος επιχειρεί ένα εξίσου δύσκολο εγχείρημα, να χρησιμοποιήσει δεδομένα για να κάνει τους υπαλλήλους πιο αποτελεσματικούς.

    Η Soroco του δισεκατομμυριούχου απόφοιτου του Χάρβαρντ συνεργάζεται με παγκόσμιες εταιρείες για τον εξορθολογισμό των εργασιών γραφείου, χρησιμοποιώντας τεχνικές παρόμοιες με τις πρωτοπόρες προσπάθειες της Toyota Motor πριν από δεκαετίες για την εξάλειψη των απορριμμάτων στην κατασκευή.

    Η εταιρεία συλλέγει δεδομένα για να μελετήσει μοτίβα του τρόπου με τον οποίο οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το λογισμικό και προτείνει διορθώσεις για την εξομάλυνση των προβλημάτων, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους. Οι λύσεις μπορεί να είναι η καλύτερη τεχνολογία, η αυτοματοποίηση, η τυποποίηση και η αποτροπή επανάληψης εργασιών.

    Η startup, που εδρεύει τόσο στη Βοστώνη όσο και στη Μπανγκαλόρ, έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το πώς τα άτομα σε ομάδες ολοκληρώνουν την εργασία τους χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση.

    Το ισχυρό πελατολόγιο

    Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η φαρμακοβιομηχανία Bayer, ο κολοσσός της μηχανικής Robert Bosch GmbH, η εταιρεία παραγωγής ζαχαρωτών και τροφών για ζώα συντροφιάς Mars Inc. καθώς και ορισμένες τράπεζες της Wall Street και παγκόσμιοι διαδικτυακοί λιανοπωλητές.

    «Η μεταποιητική βιομηχανία κατασκεύασε και βελτίωσε τις διαδικασίες για να κάνει πιο αποτελεσματική την απόδοση των εργατών αλλά η ψηφιακή εποχή δεν έχει κάτι ανάλογο», δήλωσε ο ιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Murty, σε μια συνέντευξη πρόσφατα στο Bangalore. «Η Soroco έχει δημιουργήσει το αντίστοιχο για τους υπαλλήλους γραφείου».

    Ο Murty πιστεύει ότι έχει βρει μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Το λογισμικό της Soroco μπορεί να συλλέξει δεδομένα και να χαρτογραφήσει μοτίβα σε ολόκληρες ομάδες, αποκαλύπτοντας την αναποτελεσματικότητα και την σπατάλη που δεν μπορούν να δουν τα κορυφαία στελέχη, είπε.

    «Είναι σύνηθες να βλέπεις τη διοίκηση να έρχεται σε αντιπαράθεση με την ομάδα εργασίας», είπε ο Murty, ο οποίος πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Cornell και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και τα δύο στην επιστήμη των υπολογιστών. “Το Soroco βοηθά στην ευθυγράμμιση και των δύο προς έναν κοινό στόχο.”

    Οι παρεμβάσεις

    Για παράδειγμα, μια διεθνής φαρμακευτική εταιρεία λάμβανε παράπονα από πελάτες για καθυστερήσεις στο χειρισμό παραγγελιών, τις εκπτώσεις και τις επιστροφές. Η Soroco λέει ότι το λογισμικό μηχανικής εκμάθησης της, εντόπισε κάποια βήματα στη διαδικασία που απαιτούσαν σημαντικό όγκο χειρωνακτικής εργασίας και συνιστούσε αυτοματισμό σε πολλές κινήσεις. Αυτό μείωσε τον χρόνο επεξεργασίας κατά 75%, με αποτέλεσμα την απότομη μείωση των παραπόνων, σύμφωνα με την startup.

    Η startup επιδιώκει να επεκταθεί σε μια εποχή κατά την οποία λόγω της πανδημίας έχει επιταχυνθεί η εξάπλωση των ψηφιακών συσκευών και εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο εργαζόμενους γραφείων σε όλο τον κόσμο.

    «Οποιαδήποτε τεχνολογική δυνατότητα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κατανοούν πώς λειτουργούν οι εργαζόμενοι, μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσουν καλύτερα το πρόβλημα παραγωγικότητας και να κάνουν καλύτερη τη ζωή των ομάδων σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Dadlani, επικεφαλής ψηφιακής και τεχνολογίας στον όμιλο υγειονομικής περίθαλψης UnitedHealth. Group.

    Το ποσοστό στην Infosys

    Ο Rohan Murty κατέχει το 1,45% της Infosys, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι περίπου 79 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο του γίγαντα outsourcing που ιδρύθηκε από τον πατέρα του, Narayana Murthy.

    Η αδερφή του Murty Akshata, δισεκατομμυριούχος και η ίδια, είναι παντρεμένη με τον νεοεκλεγέντα Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak.

    Η Soroco, με περίπου 250 υπαλλήλους και 40 πατέντες, δεν βιάζεται ακόμη να αναζητήσει εξωτερική χρηματοδότηση, είπε ο Murty, προσθέτοντας ότι η πελατειακή της βάση τριπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Yvon Chouinard: Ο δισεκατομμυριούχος που χαρίζει την εταιρεία του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

    Amancio Ortega: Το νέο στοίχημα των 700 εκατ. δολαρίων του μεγιστάνα ιδρυτή των Zara



    ΣΧΟΛΙΑ