• Business

    Ο «χορός» των εκατομμυρίων και πώς ο ΟΠΑΠ έχει φτάσει να ελέγχει το 69% στον όμιλο stoiximan

    οπαπ

    Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ κ. Καμίλ Ζίγκλερ


    Μετοχική απεικόνιση που μεταφράζεται σε συνολικό ποσοστό επιρροής της τάξεως του 69% εξασφαλίζει πλέον ο ΟΠΑΠ, μετά την πρόσφατη συμφωνία απόκτησης του 51% των δραστηριοτήτων του ομίλου stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο. Για την τυπική ολοκλήρωση του σύνθετου deal απομένουν ακόμη δύο πράξεις,οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις άλλες δύο που προηγήθηκαν.

    Η πρώτη αφορά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων και ανταγωνισμού. Η δεύτερη και καταληκτική είναι αυτή της απαιτούμενης νέας κεφαλαιακής εισφοράς από τον ΟΠΑΠ, το ύψος της οποίας θα είναι αναλογικό της συμμετοχής του και θα εξαρτηθεί από τα καθαρά διαθέσιμα που θα έχει εκείνη τη χρονική στιγμή η stoiximan.

    Εξ αρχής το μεγάλο deal χαρακτηρίστηκε αμφίδρομα επωφελές, καθώς λειτουργεί προς την κατεύθυνση της θωράκισης των θέσεων και των δύο πλευρών, σε μια περίοδο επερχόμενων αλλαγών και αναδιάταξης δυνάμεων στην εγχώρια αγορά των online παιγνίων.

    Ο ΟΠΑΠ, όντας ο γίγαντας στα επίγεια τυχερά παιχνίδια, αποκτά ισχυρό έρεισμα και στο διαδικτυακό «χάρτη», έχοντας πρόσβαση σε ένα πελατολόγιο 300.000 ενεργών παικτών.

    Η stoiximan από την πλευρά της, προικοδοτείται κεφαλαιακά και αποκτά πρόσθετα «όπλα» για την αναπτυξιακή μάχη στην αγορά του διαδικτύου, όπου έχει την πρωτοκαθεδρία. Με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο και με μερίδιο άνω του 37%, σε μια αγορά στην οποία το σύνολο του τζίρου των πονταρισμάτων έφτασε πρόπερσι στα 5,3 δισ. ευρώ…

    Ο όμιλος της stoiximan λειτουργεί υπό την σκέπη της GML Interactive Ltd που «τρέχει» τις δραστηριότητες στην ελληνική και την κυπριακή αγορά.

    Πρόκειται για εταιρεία κατά 100% θυγατρική της TCB Holdings, η οποία εδρεύει στη Μάλτα.

    Η μητρική εταιρεία διαθέτει κι άλλη θυγατρική, η οποία με το σήμα Betono δραστηριοποιείται στη Ρουμανία, τη Γερμανία και την Αυστρία, σκοπεύοντας να ανοιχτεί και σε άλλες αγορές, με πρώτη αυτήν της Πορτογαλίας.

    Με αποτίμηση στα 186 εκατ. ευρώ

    Χρονολογικά η πιο πρόσφατη κίνηση του ΟΠΑΠ έγινε στην αρχή της εφετινής χρονιάς, όταν και συμφώνησε να αγοράσει, κατόπιν του εσωτερικού ελέγχου που έγινε, το 51% της GML (του ομίλου stoiximan δηλαδή) έναντι 94,86 εκατ. ευρώ.

    Κάτι που σημαίνει ότι το 100% της συγκεκριμένης εταιρείας αποτιμήθηκε στα 186 εκατ. ευρώ. Όταν το 2017 τα έσοδα του stoiximan διαμορφώθηκαν στα 136 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά του κέρδη (Ebitda) στα 16 εκατ. ευρώ. Με τις εκτιμήσεις για το 2018 να κάνουν λόγο για ενίσχυση εσόδων κατά 30%, ενώ τα αναμενόμενα επίπεδα λειτουργικής κερδοφορίας, πιστεύεται ότι θα είναι στην περιοχή των 20 εκατ. ευρώ.

    Οι παραδοχές αυτές δείχνουν ότι το deal έγινε σε τιμές που αντιστοιχούν σε περίπου μία φορά τις περσινές πωλήσεις και περίπου 9 φορές τα περσινά λειτουργικά κέρδη.

    Το τίμημα του ΟΠΑΠ θα πάει φυσικά στα ταμεία της μητρικής TCB Holdings, αφού εκείνη είναι που ελέγχει και πουλάει το ποσοστό της θυγατρικής. Δεν πρόκειται δηλαδή για εκχώρηση από κάποιο χαρτοφυλάκιο μετόχου, έτσι ώστε να καρπωθεί αυτός και μόνο το τίμημα.

    Το ποσοστό όμως του 51% που παίρνει ο ΟΠΑΠ είναι η άμεση πλειοψηφική συμμετοχή του. Διότι υπάρχει και η έμμεση που έρχεται να διευρύνει σημαντικά, το συνολικό του έλεγχο. Αυτό συμβαίνει γιατί τον περσινό Σεπτέμβριο ο ΟΠΑΠ είχε εξαγοράσει το 36,75% της μητρικής εταιρείας του stoiximan που είναι η TCΒ Holdings, έναντι 50 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό ήταν στο χαρτοφυλάκιο της συζύγου του Φώτη Μπόμπολα, Ειρήνης Μανουσάκη, η οποία και εισέπραξε το αντίτιμο.

    Στο παρελθόν η πλευρά Μπόμπολα κατείχε το 50% στη μητρική εταιρεία του ομίλου stoiximan, ένα του τμήμα του οποίου ανακατανεμήθηκε στους υφιστάμενους άλλους μετόχους.

    Έτσι τώρα ο Δημήτρης Μάρης (του μιντιακού ομίλου 24Media) φέρεται να κατέχει μέσω εταιρειών του το 34,5%.

    Ο Γιώργος Δασκαλάκης, που είναι Διευθύνων Σύμβουλος και «ψυχή» του όλου επιχειρήματος εγχειρήματος, εκτιμάται ότι ελέγχει το 23,75%.

    Το υπόλοιπο 5% θεωρείται βρίσκεται σε χαρτοφυλάκιο συμφερόντων του Γιάννη Σπανουδάκη, έμπειρου παράγοντα της αγοράς, ο οποίος στο παρελθόν είχε θητεύσει και στο νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΠΑΠ.

    Τα 294.000 ευρώ που έγιναν… 50 εκατ. ευρώ

    Αν αναλογιστεί κανείς ότι το project stoiximan ξεκίνησε προ επταετίας με 800.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, τότε η τρέχουσα μετοχική συμμετοχή της πλευράς Μπόμπολα που αντιστοιχούσε σε κόστος 294.000 ευρώ, εκχωρήθηκε σε μια τιμή (50 εκατ. ευρώ) που είναι… 170 φορές υψηλότερη. Απόρροια βεβαίως του γεγονότος ότι η εταιρεία κατάφερε να ενσαρκώσει το απόλυτο success story στον επιχειρηματικό τομέα των παιγνίων από το διαδίκτυο, όπως πιστοποιείται από την αλματώδη άνοδο όλων των μεγεθών της.

    Με βάση της δύο εξαγορές που έχει κάνει ο ΟΠΑΠ, είναι ο ισχυρότερος μέτοχος στη μητρική εταιρεία TCB Holdings, η οποία πια δεν ελέγχει το 100% της θυγατρικής GML Interactive (όμιλος stoiximan) αλλά μόνο το 49%.

    Συνεπώς σε αυτό το 49% ο ΟΠΑΠ έχει επιπρόσθετο μερίδιο που αντιστοιχεί στο 18%. Δηλαδή το 36,75% του 49%. Προστιθέμενο αυτό το ποσοστό της έμμεσης συμμετοχής του 18% στο άμεσο του 51% που προέκυψε από την δεύτερη εξαγορά, διαμορφώνει το συνολικό 69%. Με τη συμμετοχή των άλλων τριών μετόχων στη μητρική να εκφράζει ένα έμμεσο ποσοστό που αθροιστικά είναι το 31% της θυγατρικής. Στην οποία όμως δεν θα διαταραχθούν οι ισορροπίες αφού έχει συμφωνηθεί να παραμείνει η επιτυχημένη «ομάδα Δασκαλάκη» ενώ ισότιμα μοιρασμένες θα είναι και οι θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο (από δύο ΟΠΑΠ και stoiximan).

    Τα «βαθύτερα μυστικά» και η «ουρά» του deal

    Αναλύοντας περαιτέρω τις πτυχές του πολύπλοκου deal, το ποσό των 94,86 εκατ. ευρώ που έδωσε ο ΟΠΑΠ και το οποίο πηγαίνει στα ταμεία της μητρικής εταιρείας του ομίλου stoiximan είναι κατ’ ουσίαν κατά 36,75% μικρότερο… Με την έννοια ότι λόγω του ποσοστού που ήδη κατέχει στη μητρική είναι και εκείνος συνδικαιούχος, κατ’ αναλογία με του άλλους μετόχους. Οπότε αφαιρουμένου του 36,75% των 94,86 εκατ. ευρώ, μένουν μόνο τα 60 εκατ. ευρώ να «βαρύνουν» καθαρά τον ΟΠΑΠ. Τα οποία μαζί με τα 50 εκατ. που δόθηκαν για των εξαγορά του ποσοστού Μπόμπολα φτάνουν στα 110 εκατ. ευρώ.

    Υπολείπεται όμως και η «ουρά» της συμφωνίας που αφορά τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου stoiximan. Ήτοι το ρευστό που υπάρχει στο ταμείο, αφαιρουμένων των όποιων δανείων.

    Επί του παρόντος δεν είναι γνωστά τα καθαρά ταμειακά αποθέματα του stoiximan. Όταν οι αρμόδιες αρχές δώσουν το «πράσινο φως» για το έχειν καλώς της συμφωνίας (πιθανώς σε ένα εξάμηνο) τότε ο ΟΠΑΠ θα πληρώσει το 51% του «καθαρού» ταμείου. Αν για παράδειγμα αυτό είναι 10 εκατ. ευρώ, τότε θα καταβληθούν 5,1 εκατ. ευρώ. Μένει βεβαίως να διακριβωθεί από τα πραγματικά δεδομένα, αν θα είναι λιγότερα, ή περισσότερα από το υποθετικό παράδειγμα.

    Ανεξαρτήτως αυτών και σε ότι αφορά τα κεφάλαια που θα μπούν στη μητρική εταιρεία του stoiximan, πρώτιστο μέλημα είναι να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι (ΟΠΑΠ, Μάρης, Δασκαλάκης, Σπανουδάκης) θα πάρουν λεφτά μόνο από διανομή μερισμάτων,ή και από επιστροφή κεφαλαίων. Αναλογικά πάντα με τη ποσοστιαία συμμετοχής τους. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση των χρηματικών διανομών από τη θυγατρική ( όμιλος stoiximan) από την οποία όμως ο ΟΠΑΠ θα καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος, λαμβάνοντας το 69% του συνολικού ποσού που θα εκταμιευθεί.

    Για όλα αυτά βεβαίως μένει να διακριβωθεί και πώς επακριβώς θα εφαρμοστεί η λογιστική αποτύπωση στα οικονομικά στοιχεία του ΟΠΑΠ (όταν τελεσφορήσει η συμφωνία) με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης των μεγεθών του stoiximan.



    ΣΧΟΛΙΑ