ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ενεργειακή ένωση Αν. Μεσογείου και Ευρώπης μέσω του 3+1 – Τι συζητήθηκε στο 6o Επιχειρηματικό Συνέδριο Economist
Την ανάγκη βαθιών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, τόσο στον τομέα της άμυνας όσο και στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας, ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην κοινή του συνέντευξη σήμερα στο συνέδριο του Economist.
Μεγάλες αποφάσεις από κοινού, κοινές αποφάσεις και …συμφωνία για το ποιος είναι ο εχθρός, αλλά και μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία της για να γίνει hard power κάτι που δεν ήταν ποτέ είναι από τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη.
Η Ευρώπη πρέπει να “επανεφεύρει τον εαυτό της”
Ο κ. Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε πως η ΕΕ δημιουργήθηκε για την ειρηνική συνύπαρξη των χωρών και όχι ως γεωπολιτικός παίκτης, ωστόσο «σήμερα είναι απαραίτητη η ύπαρξη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής». «Η Ευρώπη πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της», τόνισε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται βαθύτερη συνεργασία και ικανότητα λήψης μεγάλων αποφάσεων από κοινού.
Στάθηκε ιδιαίτερα στη ραγδαία αλλαγή της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, κάτι αδιανόητο μέχρι πρόσφατα, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Γερμανία, όπου η συμμετοχή σε στρατιωτικές πρωτοβουλίες θεωρούταν πολιτικά επιζήμια. «Μέχρι πριν λίγα χρόνια, αν ένας πολιτικός στη Γερμανία φωτογραφιζόταν δίπλα σε ο,τιδήποτε στρατιωτικό, θα έχανε ψήφους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η νέα γερμανική ηγεσία άλλαξε άρδην τη στρατηγική, αλλάζοντας τον κάνονα του χρέους.
Ο κ. Ντράγκι, τόνισε επίσης ότι το μέλλον της άμυνας βασίζεται στην τεχνολογία και σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing, η κυβερνοασφάλεια και οι δορυφορικές επικοινωνίες. «Όλα αυτά απαιτούν διεθνή συνεργασία, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά σε εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε.
Παράλληλα, σχετικά με την ενέργεια, προειδοποιώντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας, θα τεθεί σε κίνδυνο όχι μόνο η βιομηχανία, η διαδικασία απανθρακοποίησης και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. «Χρειάζεται αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας», είπε, τονίζοντας ότι η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, όπως τα υδροηλεκτρικά, έχει διαφορετικά κόστη και προϋποθέσεις που δεν αντικατοπτρίζονται στο σημερινό πλαίσιο, που αποτυπώνει την τιμή της ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο. Ωστόσο σημείωσε είναι πολλοί οι πολέμιοι μιας τέτοιας αλλαγής.
Αναφερόμενος στη μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα, σημείωσε πως αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας επιχειρηματιών, οικονομολόγων και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, και ότι η πρώτη εντύπωση που προκάλεσε είναι ότι οι προτάσεις της είναι δύσκολο να υλοποιηθούν και κοστίζουν ακριβά. «Έχουμε 450 εκατ. καταναλωτές, ίσως τους πιο εύπορους στον πλανήτη, αλλά δεν έχουμε μια ενιαία αγορά των 450 εκατ. πολιτών», κατέληξε.
Ευ. Μυτιληναίος: “Η Ευρώπη στη γωνία σε άμυνα και ενέργεια”
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος επεσήμανε τα βαθιά δομικά προβλήματα που κρατούν πίσω την Ευρώπη, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας.
Ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενέργειας, κάνοντας λόγο για «πολιτικό θέμα» πρώτης γραμμής. «Οι περισσότεροι πόλεμοι των τελευταίων δεκαετιών είχαν αφορμή την ενέργεια, και αυτό συνεχίζεται», τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη, στερούμενη εγχώριων ενεργειακών πηγών, επιχειρεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης, γεγονός που της προσθέτει δυσβάσταχτα κόστη.
«Η Ευρώπη πληρώνει την ενέργεια τριπλάσια σε σχέση με το παρελθόν για να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη για σοβαρές επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές, καθώς και για ενίσχυση της παραγωγικής βάσης.
Ως προς την άμυνα, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη άνθισε ιστορικά ως παγκόσμια «soft power», αλλά πλέον ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η «hard power» και η ήπειρος δεν είναι προετοιμασμένη. «Χρειάζονται 10-15 χρόνια για να γίνει η Ευρώπη πραγματική “hard power” και μέχρι τότε είναι αναγκαία η στήριξη των ΗΠΑ», τόνισε.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η απανθρακοποίηση, αν και αναγκαία, έπληξε τη βαριά βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία σήμερα είναι κρίσιμη για τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας. Ενδεικτικά, ανέφερε την απόφαση της Arcelor Mittal να μην ανταποκριθεί θετικά σε πρόταση δημιουργίας μεταλλουργικού κέντρου στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.
«Η άμυνα δεν μπορεί να είναι υπόθεση λίγων χωρών, πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας πως η συγκυρία είναι μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί την αμερικανική και άλλες αγορές.
Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα ότι μια μέρα η Βρετανία θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
