• Business

    Ντουμπάι: Πόλος έλξης εκατομμυριούχων και παράδεισος των hedge funds

    Ντουμπάι


    Τουλάχιστον 4.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να προστεθούν στη λίστα όσων επιλέγουν να μετακινηθούν στο Ντουμπάι μέσα στο 2022, ενώ την ίδια ώρα αμερικάνικα και βρετανικά hedge funds «μεταναστεύουν» στο φορολογικά «φιλικό» εμιράτο.

    Οι εντυπωσιακές υποδομές, οι χαμηλοί φόροι και η «ελαστική» νομοθεσία είναι μερικοί από τους λόγους που πολλοί εκατομμυριούχοι, διαχειριστές hedge funds επιλέγουν να μετακομίσουν στο Ντουμπάι.

    Παλαιότερα, το εμιράτο ήταν πόλος έλξης εταιρειών κρυπτογράφησης, επενδυτών ακινήτων και Ρώσων δισεκατομμυριούχων. Πλέον, όμως έχει τραβήξει την προσοχή και ενός ακόμα target group: των διαχειριστών hedge funds.

    Άλλωστε, έχει φροντίσει να παρέχει το καλύτερο καλωσόρισμα για τους εκατομμυριούχους, εκμεταλλευόμενο τις οικονομικές συνθήκες σε άλλες πρώην αγαπημένες επιλογές τους.

    Το κάλεσμα στις ΗΠΑ

    Οι νέες συνθήκες που επιβάλλει το Brexit, η αβεβαιότητα που προκαλούν στους επενδυτές οι περιορισμοί του Χονγκ Κονγκ για τον Covid και το υψηλό κόστος διαβίωσης σε όλο τον κόσμο είναι μερικοί από τους λόγους που οι εκατομμυριούχοι βρίσκονται σε αναζήτηση νέας έδρας. Οι φορολογικές διευκολύνσεις, με τις οποίες καλωσορίζει τους επενδυτές είναι αυτές που ανέδειξαν το Ντουμπάι στον top προορισμό τους.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να προσελκύσουν μια καθαρή εισροή 4.000 εκατομμυριούχων φέτος, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Henley & Partners.

    Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι προσφέρει μειωμένες προμήθειες αδειοδότησης για hedge funds που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί. Και φρόντισε να το γνωστοποιήσει χάρη σε διάφορες τακτικές προσέλκυσης εκατομμυριούχων, μεταξύ αυτών και περιοδείες στον Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη για να έρθει σε επαφή με περισσότερες εταιρείες.

    «Στην πρόσφατη έκθεση στις ΗΠΑ, συνεργαστήκαμε με μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο», είπε ο Arif Amiri,, CEO του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου του Ντουμπάι. «Η πανδημία έσπασε την εννοιολογική σχέση μεταξύ του «τι κάνεις» και «πού» το κάνεις. Μόλις συνέβη αυτό, πόλεις όπως το Ντουμπάι έγιναν εξαιρετικά ανταγωνιστικές παγκοσμίως».

    Πληθαίνουν τα hedge funds στο Ντουμπάι

    Η τελευταία άφιξη είναι το hedge fund LMR Partners που διαχειρίζεται 9,8 δις δολαρίων. Το fund ανοίγει ένα γραφείο στο Ντουμπάι, αν και η έδρα του είναι στο Λονδίνο.

    Σε αυτό θα μετακομίσουν και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου του που είχαν μέχρι πρότινος έδρα στο Χονγκ Κονγκ.

    Πριν λίγους μήνες το ίδιο έκαναν τα funds  Millennium Management της Izzy Englander και  ExodusPoint Capital Management του Michael Gelband.

    Εκτός από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, η τοπική ζώνη ώρας, σύμφωνα με τα hedge funds είναι ιδανική για όσους διαχειρίζονται επενδύσεις από τη Βόρεια Αφρική έως την Ασία.

    Η επενδυτική εταιρεία Schonfeld Strategic Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη επεκτάθηκε στο Ντουμπάι πέρυσι, ενώ η All Blue Capital εγκατέλειψε τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο για να εδρεύει στο εμιράτο, όπου τώρα έχει σχεδόν το μισό προσωπικό της. Άλλα εξέχοντα funds, όπως το Brevan Howard και το Squarepoint Capital LLP, έλαβαν επίσης πρόσφατα άδειες λειτουργίας στο Ντουμπάι, σύμφωνα με το δημόσιο μητρώο του χρηματοοικονομικού κέντρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαουδική Αραβία: Mega project 9 δισ. ευρώ για δημιουργία πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων



    ΣΧΟΛΙΑ