• Business

    Σαουδική Αραβία: Mega project 9 δισ. ευρώ για δημιουργία πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων

    • NewsRoom

    Ο πρίγκιπας του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν


    Ένα νέο brand με την ονομασία CEER θα λανσάρει η Σαουδική Αραβία ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη BMW και τη Foxconn.

    Για την παραγωγή των αυτοκινήτων, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας έχει δημιουργήσει κοινοπραξία με την Foxconn Technology Group, την εταιρεία με έδρα τη Ταιβάν, που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα iphones.

    Η συνεργασία με τη BMW

    H Foxconn έχει συμφωνήσει να κατασκευάσει το σύστημα infotainment και την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης για τα νέα ηλεκτρικά οχήματα με τη σφραγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

    Για τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να αδειοδοτήσει τη BMW, ώστε να αξιοποιήσει την τεχνολογία της.

    Τα νέα οχήματα θα είναι ηλεκτρικά και θα παρέχουν τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης.

    Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρόεδρος του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF)  στοχεύει στο να δημιουργήσει, όπως ο ίδιος ανέφερε «κάτι παραπάνω από ένα ακόμα brand αυτοκινήτου».

    Επιθυμεί να δημιουργήσει μία νέα βιομηχανία η οποία θα προσελκύσει επενδύσεις από άλλες χώρες.

    Η Ceer θα είναι η πρώτη σαουδαραβική μάρκα αυτοκινήτου που παράγει ηλεκτρικά οχήματα στη Σαουδική Αραβία και θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα πουλά μια σειρά οχημάτων για καταναλωτές στη Σαουδική Αραβία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων sedan και σπορ οχημάτων.

    Στόχος είναι η αύξηση του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας και η προσέλκυση επενδύσεων άνω των 150 εκατ. δολαρίων καθώς η δημιουργία τουλάχιστον 30.000 θέσεων εργασίας.

    Η Ceer εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει άμεσα 8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας έως το 2034.

    Τα ΕV είναι μέρος ενός project 500 δισ

    Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις με τη Foxconn για τη δημιουργία μιας μονάδας πολλαπλών χρήσεων, στην οποία θα επενδυθούν 9 δις δολάρια για την κατασκευή εξαρτημένων με την επωνυμία EV.

    Το νέο mega project αποτελεί μέρος του σχεδίου «Vision 2030», του οποίου στόχος είναι να εδραιωθεί η φήμη της Σαουδικής Αραβίας σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά τις τεχνολογίες, τις υποδομές και την καινοτομία.

    Πρόκειται για ένα θηριώδες project 500 δις, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας μεγαλουπόλης στην έρημο.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται με τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον κορυφαίο σχεδιαστή αυτοκινήτων Τζορτζέτο Τζουτζιάτο για τη δημιουργία δύο αυτοκινήτων, ενώ έχει προχωρήσει και σε επενδύσεις στην Lucid Motors, μία αμερικάνικη εταιρεία κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων με έδρα στην Καλιφόρνια.

    Σε αυτό το project όμως η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται σε ένα εντελώς καινούριο πεδίο γι’ αυτή, καθώς για πρώτη φορά η χώρα θα κατασκευάσει εξ’ ολοκλήρου το πρώτο ηλεκτρικό όχημα, το οποίο θα βγει στην αγορά.

    Το πρώτο πρωτότυπο CEER θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαουδική Αραβία: Ξεκίνησε πρωτοβουλία προσέλκυσης επενδύσεων 10,64 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ