• Business

    Novo Nordisk: Το πειραματικό χάπι κατά της παχυσαρκίας εκτόξευσε τη μετοχή της σε νέο ρεκόρ

    • Bloomberg
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Η Novo Nordisk γνωστοποίησε τις δυνατότητες των θεραπειών παχυσαρκίας επόμενης γενιάς, δημοσιεύοντας πολλά υποσχόμενα δεδομένα για ένα πειραματικό καθημερινό χάπι και εκτινάσσοντας την μετοχή της σε επίπεδα ρεκόρ.

    H νέα θεραπεία που ονομάζεται αμυκρετίνη, η οποία στοχεύει με δύο τρόπους δράσης κατά της παχυσαρκίας, βοήθησε τους ασθενείς να χάσουν το 13% του βάρους τους σε διάστημα 12 εβδομάδων σε μια δοκιμή πρώιμου σταδίου.

    Η μελέτη ήταν μικρή, αλλά η Novo είπε σε μια συνάντηση με επενδυτές ότι παρέχει τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη του χαπιού, ενισχύοντας τις ελπίδες για το μέλλον του.

    Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο έως και 5,8% στην Κοπεγχάγη, διευρύνοντας τα κέρδη του 68% που κατέγραψε τη χρονιά που πέρασε.

    Τα project επόμενης γενιάς της Novo Nordisk είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να διατηρήσει το προβάδισμα στην αναπτυσσόμενη αγορά θεραπειών για την παχυσαρκία.

    Η επιτυχία του Wegovy και του αδελφού του φαρμάκου Ozempic μετέτρεψε τη Novo στη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης και το κέρδος της μετοχής την Πέμπτη αύξησε την χρηματιστηριακή αξία της στα 584 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Novo's Obesity Market Success Fuels Its Shares |
    Η επιτυχία της Novo στην αγορά παχυσαρκίας εκτόξευσε τη μετοχή της

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Lars Fruergaard Jorgensen, μιλώντας στην έναρξη μιας ημερήσιας εκδήλωσης σχετικά με τη στρατηγική και την έρευνα, περιέγραψε την αγορά της παχυσαρκίας ως «ένα τεράστιο διάδρομο».

    Η Novo δυσκολεύεται να καλύψει τη ζήτηση για Ozempic και Wegovy, παρά το γεγονός ότι οι τιμές καταλόγου ξεπερνούν τα 1.000 δολάρια το μήνα.

    Η εταιρεία πιέζεται να ενισχύσει την παραγωγή, συμφωνώντας τον περασμένο μήνα να πληρώσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για τρία εργοστάσια από τον προμηθευτή φαρμάκων Catalent Inc.

    Μια μεγάλη μελέτη που δείχνει ότι το Wegovy μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών σε ασθενείς με παχυσαρκία θα βοηθήσει καθώς η Novo διαπραγματεύεται με ασφαλιστικές εταιρείες, δήλωσε η εταιρεία.

    Το φάρμακο ήταν έως και δύο φορές πιο αποδοτικό σε ασθενείς όπως εκείνους που συμμετείχαν στη δοκιμή καρδιακών παθήσεων, δήλωσε η Camilla Sylvest, επικεφαλής εμπορικής στρατηγικής και εταιρικών υποθέσεων της Novo. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να έχουμε συζητήσεις με τις εταιρείες που πληρώνουν», είπε.

    Η αγορά των 80 δισ. δολαρίων

    Η Novo αντιμετωπίζει επίσης τον πρώτο της ανταγωνιστή, το Zepbound της αμερικανικής ανταγωνίστριας της, Eli Lilly & Co., αφού έχει πρωταγωνιστήσει στην αγορά απώλειας βάρους για περισσότερα από δύο χρόνια.

    Άλλοι ανταγωνιστές είναι στον ορίζοντα, αν και το Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι η Novo και η Lilly θα κυριαρχήσουν στην αγορά των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φάρμακα για την παχυσαρκία έως το 2030.

    Πιο κοντά στο να φτάσει στους ασθενείς, είναι ένα εμβόλιο της Novo που ονομάζεται CagriSema, το οποίο συνδυάζει το φάρμακο που περιέχει το Wegovy με ένα άλλο συστατικό για απώλεια βάρους. Το χάπι που βρίσκεται στις δοκιμές πρώιμου σταδίου χρησιμοποιεί την ίδια προσέγγιση σε ένα μόνο δισκίο και η Novo μελετά αυτόν τον συνδυασμό και ως εμβόλιο.

    «Πρόκειται για ένα πολύ ανταγωνιστικό προφίλ», δήλωσε ο Marcus Schindler, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Novo. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία συνδυάζει τις δύο φάρμακα σε ένα, είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Aνατροπή στην αγορά τροφίμων: Πώς το Ozempic αλλάζει τους κανόνες

    Novo Nordisk: Σχεδιάζει επενδύσεις ύψους $7 δισ. ετησίως χάρη στην επιτυχία των Ozempic και Wegovy

    Ozempic: Σπάσαν τα τηλέφωνα του CEO του «χρυσού» φαρμάκου από εταιρείες που απειλούνται



    ΣΧΟΛΙΑ