• Business

    Novo Nordisk: Σχεδιάζει επενδύσεις ύψους $7 δισ. ετησίως χάρη στην επιτυχία των Ozempic και Wegovy

    • NewsRoom
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας της Δανίας Novo Nordisk που εκτόξευσε την χρηματιστηριακή της αξία χάρη στα best sellers της Ozempic και Wegovy, σχεδιάζει να αυξήσει τα κεφάλαια για επενδύσεις ακόμα και στα 7 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με τους FT.

    H Novo Holdings, το ταμείο που ελέγχει το 77% των ψήφων στην ακριβότερη εταιρεία της Ευρώπης, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, ανέφερε ότι τα έσοδά της έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπουν την αύξηση των προβλεπόμενων κεφαλαίων για επενδύσεις στα 5 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια και στα 7 δισ. δολάρια στη συνέχεια.

    Ελκυστικές αποδόσεις

    Ο Kasim Kutay, διευθύνων σύμβουλος της Novo Hodings και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Novo Nordisk, ανέφερε στους Financial Times ότι υπάρχει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με πολύ ελκυστικές αποδόσεις, που επιτρέπει χάρη στην ανάπτυξη της εταιρείας να διευρύνει τις δυνατότητες χρηματοδότησης, η οποία το 2023 έφτασε τα 3 δισ. δολάρια για επενδύσεις.

    Στόχος είναι η κατανομή των κεφαλαίων σε επενδύσεις στις βιοεπιστήμες, ώστε να επιτευχθούν όλο και μεγαλύτερα deals. Η Novo Nordisk σημείωσε ράλι στους χρηματιστηριακούς δείκτες και μπήκε δυναμικά στην αγορά της απώλειας βάρους, σταδιακά όμως ο ανταγωνισμός από άλλες εταιρείες αυξάνεται, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει προβλήματα να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση των προϊόντων της.

    Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μία αγορά που θα μπορούσε μέχρι το 2026 να αγγίξει τα 80 δισ. δολάρια, καθώς οι μεγάλοι παίκτες πληθαίνουν και η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή.

    Επόμενο στοίχημα: το χάπι για απώλεια βάρους

    Οι μετοχές της Novo Nordisk εκτοξεύτηκαν κατά 72% τους τελευταίους μήνες, με την φαρμακοβιομηχανία να αφήσει πίσω της το «βαρύ πυροβολικό» των ευρωαγορών, τους οίκους πολυτελείας, που μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν μεταξύ των πιο «ακριβών» ευρωπαϊκών εταιρειών.

    Το επόμενο στοίχημα σύμφωνα με πολλούς αναλυτές για τις φαρμακοβιομηχανίες που μπαίνουν στο παιχνίδι, με την αμερικάνικη Eli Lilly να είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της εταιρείας από τη Δανία, είναι το λανσάρισμα ενός χαπιού για απώλεια βάρους, ένα σκεύασμα που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές, καθώς δεν έχει τα μειονεκτήματα της ένεσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Μετά το Ozempic και το Wegovy, η Novo ετοιμάζει και το χάπι απώλειας βάρους;

    Ozempic: Σπάσαν τα τηλέφωνα του CEO του «χρυσού» φαρμάκου από εταιρείες που απειλούνται

    Σεμαγλουτίδη (Ozempic): Συνεχίζεται το «ντελίριο» – Αυξήθηκαν οι «διαβητικοί» κατά 15%



    ΣΧΟΛΙΑ