• Business

    Novo Nordisk: Νέες προκλήσεις για την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Ozempic

    • NewsRoom
    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk


    Οι πονοκέφαλοι για την δανική φαρμακοβιομηχανία, Novo Nordisk, που έχει εκτοξεύσει την αξία της χάρη στα best sellers, Ozempic και Wegovy, πολλαπλασιάζονται.

    Την Τετάρτη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ένα κτίριο στο συγκρότημα των κεντρικών γραφείων της στη Δανία έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η στατικότητα του κτιρίου.

    Οι πυρκαγιές

    Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε σε αρνητικό έδαφος στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγη και παρά το γεγονός ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει πετύχει μέχρι στιγμής ένα ράλι άνω του 30%, οι μελλοντικές της επιδόσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αναλυτών.

    Με την εταιρεία να έχει ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια εντός της Δανίας για νέες εγκαταστάσεις με στόχο να πολλαπλασιάσει την παραγωγή της και να ανταποκριθεί στην εκρηκτική ζήτηση για τα σκευάσματα απώλειας βάρους, τα δύο περιστατικά πυρκαγιών της τελευταίας εβδομάδας, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές.

    Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο  Bloomberg ότι η πυρκαγιά της Τετάρτης τέθηκε υπό έλεγχο αλλά το κτίριο δεν είναι δυνατόν να σωθεί.

    Η φωτιά ξέσπασε έξω από ένα κτίριο στο συγκρότημα Bagsvaerd κατά τις πρωινές ώρες και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ένα παρακείμενο κτίριο γραφείων. Σύμφωνα με τη Novo δεν επηρεάστηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής, μόνο κάποια γραφεία και πως οι δραστηριότητες της εταιρείας θα συνεχιστούν κανονικά σήμερα, Πέμπτη.

    Η αιτία της πυρκαγιάς της Τετάρτης δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί και μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες ή εβδομάδες μέχρι να προσδιοριστεί, ανέφερε η τοπική αστυνομία σε ανάρτησή της στο X.

    Ανταγωνισμός

    Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν γίνει η νέα αγαπημένη επένδυση διεθνώς, με τη Novo να οδηγεί το ράλι των φαρμακοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, Eli Lilly, μία φαρμακοβιομηχανία από τις ΗΠΑ, προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, με το δικό της φάρμακο, Zepbound, να ακολουθεί τη δική του επιτυχημένη πορεία, παρά τα προβλήματα ελλείψεων που αντιμετωπίζει.

    Στο παιχνίδι της απώλειας βάρους έχουν μπει κι άλλες εταιρείες, με τη μετοχή της Novo να καταγράφει απώλειες κάθε φορά που μια φαρμακοβιομηχανία προχωράει σε ενθαρρυντικές ανακοινώσεις για το λανσάρισμα ενός νέου φαρμάκου, όπως έγινε πρόσφατα με την Amgen.

    Η Novo Nordisk έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα της αγοράς, καθώς του προηγούμενους μήνες πέτυχε να εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίησή της στα 500 δισ. δολάρια  και να ρίξει από τον θρόνο της τη LVMH, ως την πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης. Η μετοχή της έχει υπερτετραπλασιαστεί από τις αρχές του 2020.

    Η επιτυχία της έστρεψε τα βλέμματα των επενδυτών στη νέα αγορά απώλειας βάρους, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα 80 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

    Αυτό όμως έχει εντείνει και τις ανησυχίες, καθώς η Novo έχει σηκώσει στις πλάτες του την ανάπτυξη της Δανίας, με μία πιθανή αποτυχία της να διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξής της να προκαλέσει ευρύτερες ζημιές στη χώρα.

    Παράλληλα, η υψηλή τιμή των φαρμάκων της, η οποία κυμαίνεται στα 1000 δολάρια, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με μελέτες να υποστηρίζουν ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη του φαρμάκου για τους ασθενείς.

    Διαβάστε επίσης:

    Hims: Άλμα 30% στη μετοχή για την αμερικάνικη εταιρεία που προσφέρει «φθηνά» Wegovy

    Ozempic: Διπλασιάζει στο 2,7% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Δανίας – «Ατμομηχανή» το φάρμακο

    Ozempic: Ετοιμάζει ομόλογο η Novo Nordisk για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 11 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ