• Business

    Nova: Κοντά στην υπογραφή προσυμφώνου με τη ΔΕΗ για την οπτική ίνα

    Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της Nova

    Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO Nova-Wind


    Πολύ κοντά είναι η Nova στην υπογραφή προσυμφώνου με τη ΔΕΗ, αναφορικά με τη δέσμευσή της να γίνει πελάτης της ΔΕΗ στο δίκτυο οπτικής ίνας  μέχρι το σπίτι (FTTH), όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

    Όπως δηλώνει στο mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nova κ.Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, είναι σημαντικό για τη Nova να υπάρξει και δεύτερος παίκτης στο δίκτυο οπτικής ίνας  μέχρι το σπίτι (FTTH).

    Η εξασφάλιση διασύνδεσης ενός εκ των παρόχων, φέρνει το Business Plan της ΔΕΗ για την οπτική ίνα, ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του. Η προσυμφωνία υποδεικνύει ότι το project της ΔΕΗ έχει προοπτικές.

    Ο κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, σημείωσε: “Μας ενδιαφέρει να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Τώρα σε κάθε περιοχή υπάρχει μόνο ένας πάροχος χονδρικής. Εφόσον μπει στην αγορά ένας δεύτερος παίκτης θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες και πιο ανταγωνιστικές τιμές. Επομένως, ενθαρρύνουμε τη ΔΕΗ, να αξιοποιήσει το δίκτυό της”.

    Σχετικά με το προσύμφωνο δηλώνει: “Είμαστε πολύ κοντά να υπογράψουμε ένα προσύμφωνο με τη ΔΕΗ, για τους όρους με τους οποίους όταν είναι έτοιμη θα είμαστε πελάτης της. Επειδή είναι χονδρική, θα πρέπει να δώσει τις ίδιες τιμές και σε όποιον πάροχο διασυνδεθεί. Με το προσύμφωνο αυτό, ενθαρρύνουμε τη ΔΕΗ να προχωρήσει, υπογράφοντας ότι όταν υλοποιήσει το δίκτυο οπτικής εμείς θα διασυνδεθούμε για να παρέχουμε τις υπηρεσίες αυτές στους πελάτες μας, ως πάροχος λιανικής. Ως επιχειρηματικό σχέδιο είναι βάσιμο και έχει προοπτικές, ωστόσο είναι ένα μεγάλο στοίχημα σε επίπεδο υλοποίησης”.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση του project είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τις Τράπεζες Πειραιώς και την Alpha. Ωστόσο,  όπως αναφέρουν πηγές, θα ολοκληρωθούν οι συμφωνίες αυτές μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο νέο μέτοχο, Macquarie.

    Το σχέδιο της ΔΕΗ

    Το σχέδιο αξιοποίησης του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών είχε παρουσιαστεί, πρώτη φορά, πριν ένα περίπου χρόνο,  στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 στο Investor Day. Από τότε μέχρι σήμερα,  η διοίκηση της επιχείρησης προετοιμάζεται.

    Με το άρθρο 129, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μετά την απόσχιση  του σχετικού Κλάδου Δικτύου Διανομής και την εισφορά του στο ΔΕΔΔΗΕ,   η ΔΕΗ διατήρησε το υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού, το δικαίωμα εγκατάστασης οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών επί του Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

    Μάλιστα όπως αναφέρει η διάταξη “Για τον σκοπό αυτόν, με τον παρόντα νόμο, χορηγείται στη Δ.Ε.Η. Α.Ε., και σε περίπτωση απόσχισης του σχετικού Κλάδου Δικτύου Διανομής στη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε., άδεια αποκλειστικότητας της κυριότητας του Δικτύου. Η άδεια αυτή καλύπτει και κάθε μελλοντική επέκταση του Ε.Δ.Δ.Η.Ε”.

    Τα σχέδια της ΔΕΗ για ανάπτυξη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών συνδέονται με την επένδυση στην ανάπτυξη της οπτικής ίνας, που θα ανήκει στη ΔΕΗ.  Ειδικότερα η ΔΕΗ θα τοποθετήσει τις οπτικές ίνες στο δίκτυο που σύντομα θα ανήκει στο ΔΕΔΔΗΕ το οποίο και θα εκμισθώνει. Ωστόσο, η οπτική ίνα θα ανήκει στη ΔΕΗ η οποία και θα τη διαχειρίζεται  για να την εκμισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους βάσει ενός τιμολογίου χονδρικής.

    Τι έχει πει ο Γιώργος Στάσσης

    Η ΔΕΗ, όπως είπε και σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο κ. Στάσσης, θέλει να αναπτύξει γρήγορα και φθηνά δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι όχι για να πουλάει η ίδια τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

    Στα σχέδια της  ΔΕΗ είναι να αξιοποιήσει την υφιστάμενη υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για τις κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος, που μπορούν να μεταφέρουν την οπτική ίνα με υποπολλαπλάσιο κόστος και σε πολλαπλάσια ταχύτητα.

    Ο Γ. Στάσσης, ως πρώην επικεφαλής της ENEL Ρουμανίας, έχει ήδη την εμπειρία στο πώς αξιοποιώντας το δίκτυο ενέργειας μπορεί η οπτική ίνα να φτάσει στα σπίτια με σχετικά μικρότερο κόστος.

    Σημειώνεται ότι οι τιμές οπτικής ίνας δε ρυθμίζονται, αλλά καθορίζονται από τον ιδιοκτήτη του δικτύου. Επομένως, η ΔΕΗ θα έχει και τη δυνατότητα να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ