• Business

    Nokia: Η ζωή μετά την κατάρρευση της άλλοτε εταιρείας κολοσσού

    • NewsRoom


    Η μεγάλη επανάσταση που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της τεχνολογίας όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, φαίνεται πως άφησε πίσω από τις εξελίξεις μια εταιρεία που βρισκόταν στην κορυφή της κλίμακας στην παγκόσμια αγορά. Με την δυνατή “έφοδο” της Apple στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και την ραγδαία αύξηση των πωλήσεων της με την δημιουργία του iPhone το 2007, όπως και της ραγδαίας ανάπτυξης των smartphones από άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, έφερε την Nokia σε μια σκληρή πραγματικότητα.

    Η μικρή Φινλανδική πόλη στην οποία στεγαζόταν η Nokia, η οποία αποτελούσε κάποτε το επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο το ένδοξο παρελθόν της. Σήμερα στην περιοχή θα δείτε δίπλα από τα μικρά διαμερίσματα ορισμένα απομονωμένα μικρά μαγαζιά, εστιατόρια και φτηνά soupermarket. Αυτή η εικόνα είναι δύσκολο να σε κάνει κάποιον να φανταστεί το ένδοξο παρελθόν της περιοχές αυτής ειδικότερα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν άκμαζε στους πρόποδες της μια από της ισχυρότερες και αποδοτικότερες επιχειρήσεις του κόσμου.

    Η επιτυχία της Nokia είχε ήδη εκτοξευτεί από το 2000 όταν η ίδια κατείχε το 40% της παγκόσμιας παροχής κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να είναι το πιο γνωστό Brand στον κόσμο των καταναλωτών.

    Στην Φινλανδία η επιτυχία αυτή της Nokia μεταφραζόταν σε οικονομικό “θαύμα”, όταν τα στοιχεία του ερευνητικού κέντρου της Φιλανδικής οικονομίας έδειξαν ότι τα κέρδη της Nokia επέφεραν το ένα τέταρτο του συνολικού κέρδους της Φιλανδικής οικονομίας.

    nokia phones

    Η κατακόρυφη πτώση της Nokia ξεκίνησε ήδη από το 2012 όταν οι προσπάθειες της συναγωνισμού με τα υπόλοιπα smartphones της αγοράς, με την δημιουργία των δικών της smartphone δεν κατάφεραν να αποδώσουν εναντίον της ραγδαίας αύξησης και της επιτυχίας των Android κινητών κυρίως αυτών του iPhone. Η πτώση αυτή κατέληξε στην αγορά της Nokia από την ίδια την Microsoft το 2013 που έφτασε την εταιρεία στην σημερινή της κατάσταση.

    steve jobs first phone

    Για την άνοδο και την πτώση του “φαινομένου” μίλησε ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρείας Mika Grundstrom, ο οποίος ανέφερε ότι η μεγάλη επιτυχία της εταιρείας ξεκίνησε όταν κατάφεραν να κατασκευάσουν μικρότερα κινητά τηλέφωνα από την άλλη ανταγωνιστική εταιρεία της εποχής της Motorola.  οφείλεται εν μέρει στην εμφάνιση του iPhone της Apple το 2007 που επικράτησε εν τέλει στην παγκόσμια αγορά.

    Mika Grundstrom, Former a former senior manager at Nokia's R&D site in Tampere
    Mika Grundstrom, Former a former senior manager at Nokia’s R&D site in Tampere

    Ο ίδιο αναφέρει ακόμη πώς το κίνητρο της εταιρείας, και άρα το μυστικό της επιτυχίας ήταν πάντα η κατασκευή ενός τηλεφώνου με την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση της μπαταρίας με το δυνατότερο χαμηλό κόστος. Ο στόχος βέβαια αυτός φαινόταν να εξαφανίζεται όσο περνούσαν τα χρόνια και όσο αυξανόταν η επικράτηση των smartphones.

    Η πτώση αυτή βεβαίως έχει επηρεάσει στο μέγιστο και την ίδια την ζωή των Φιλανδών οι οποίοι εδώ και πολλές δεκαετίες στήριζαν την επαγγελματική τους αποκατάσταση στην λειτουργία της Nokia. Σήμερα τα στοιχεία δείχνουν πως τα επίπεδα της ανεργίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φτάνοντας στο 14-15%.

    Παρά την απογοητευτική εικόνα της Φιλανδικής Nokia σήμερα, η επιχειρηματική νοοτροπία που επικρατεί στου Φινλανδούς συνεχίζει να ευδοκιμεί με την δημιουργία και ανάπτυξη άλλων μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών. Επομένως στο μέλλον ίσως να ξαναδούμε και πάλι την Nokia να φτάνει στο επίπεδο που ήταν κάποτε.



    ΣΧΟΛΙΑ