• Business

    Nokia: Έχασε το deal με την AT&T από την Ericsson – Σε χαμηλό τριετίας η μετοχή

    • NewsRoom
    Pekka Lundmark, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nokia και Börje Ekholm, διευθύνων σύμβουλος της Ericsson

    Pekka Lundmark, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nokia και Börje Ekholm, διευθύνων σύμβουλος της Ericsson


    Οι μετοχές της φινλανδικής Nokia υποχώρησαν σε χαμηλό τριετίας, καθώς η εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχασε σημαντικό deal περίπου 14 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ με την AT&T.

    Στο Ελσίνκι, οι μετοχές της Nokia “βούτηξαν” 7% στις 9:40 π.μ. ώρα Λονδίνου, λόγω της είδησης ότι η AT&T θα συνεργαστεί με τη Σουηδική ανταγωνιστή Ericsson, η οποία θα κατασκευάσει εξοπλισμό 5G για το έργο στο εργοστάσιό της στο Lewisville του Τέξας.

    Στο άκουσμα της είδησης, οι μετοχές της Ericsson στην Στοκχόλμη ενισχύθηκαν κατά 7,4%.

    Η δαπάνη της AT&T αναμένεται να πλησιάσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια για το πενταετές συμβόλαιό της με την Ericsson, δήλωσαν οι εταιρείες.

    Η συνεργασία καλύπτει την ανάπτυξη ενός ανοικτού δικτύου ραδιοπρόσβασης (Open RAN) στις ΗΠΑ, το οποίο η AT&T αναμένει να χρησιμοποιήσει για το 70% της κίνησης του ασύρματου δικτύου της μέχρι τα τέλη του 2026.

    Απανωτά πλήγματα

    Η απόφαση αυτή προκαλεί σημαντικό πλήγμα στη Nokia λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς ως προμηθευτής της AT&T, η οποία θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα εξοπλισμό Nokia σε πολλά σημεία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia, Πέκα Λούντμαρκ, χαρακτήρισε τα νέα «απογοητευτικά», ωστόσο, είπε ότι η εταιρεία παρέμεινε «πλήρης αφοσιωμένη» στο Open RAN και είχε μια στρατηγική για τη διαφοροποίηση της επιχείρησής της και τη βελτίωση της κερδοφορίας.

    Επισημαίνεται ότι η εταιρεία είχε ήδη μια προβληματική εικόνα, μετά από μια απότομη βουτιά στα κέρδη του γ’ τριμήνου καθώς οι πελάτες της μείωσαν τις δαπάνες τους.

    Σήμερα δηλώνει ότι αναμένει ότι τα έσοδα από την AT&T στο τμήμα δικτύων κινητής τηλεφωνίας της, που αντιπροσώπευαν το 5-8% των καθαρών πωλήσεων το έτος μέχρι σήμερα, να μειωθούν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

    Παρόλο που σημείωσε ότι αναμένει το τμήμα να παραμείνει κερδοφόρο, ανέφερε καθυστέρηση έως και δύο ετών, στο χρονοδιάγραμμά της για την επίτευξη διψήφιου λειτουργικού περιθωρίου.

    5G και οπτικές ίνες για αύξηση κέρδους

    Ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο μείωσης του κόστους, το οποίο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας, θα μετριάσει εν μέρει τον αντίκτυπο της απόφασης της AT&T, ενώ θα συνεχίσει να προμηθεύει την AT&T με προϊόντα και υπηρεσίες σε διάφορους άλλους τομείς.

    Ο αμερικανικός τιτάνας συνεργάζεται επίσης με εταιρείες όπως η ιαπωνική Fujitsu, η Intel και η Dell.

    «Με αυτή τη συνεργασία, θα ανοίξουμε δίκτυα ραδιοπρόσβασης, θα προωθήσουμε την καινοτομία, θα τονώσουμε τον ανταγωνισμό και θα συνδέσουμε περισσότερους Αμερικανούς με 5G και οπτικές ίνες», δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Δικτύου AT&T, Chris Sambar. 

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, βουτιά στα τριμηνιαία κέρδη, ανέφερε και η σουηδική Ericsson, καθώς οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 8,7%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη, εξαιρουμένων χρεώσεων αναδιάρθρωσης, σημείωσαν πτώση κατά 62%, λόγω επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών, που πλήττει τις πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

    Την ίδια στιγμή, η ανταγωνίστριά της, Nokia, μείωσε τις ετήσιες προοπτικές της, ενώ οι μετοχές της υποχώρησαν 9,6% στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

    Διαβάστε επίσης: 

    Nokia: “Μαχαίρι” σε 14.000 θέσεις εργασίας

    Ericsson vs Nokia: Απογοητευτικά αποτελέσματα 3μήνου – Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Goldman Sachs: Πούλησε ιαπωνικό ξενοδοχείο στην Blackstone για $54 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ