• Business

    Νίκος Σαβούρης (Easy Power Α.Ε.): Η τεχνολογία και η καινοτομία στην εξυπηρέτηση του στόχου επιβίωσης του πλανήτη

    • NewsRoom

    Νίκος Σαβούρης, Αντιπρόεδρος Easy Power


    Στο πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και μηδενικές εκπομπές άνθρακα μετατρέπεται η 115 ΠΜ στη Σούδα μέσω των τεχνολογικών λύσεων που προσφέρουν δύο ελληνικών εταιρείες, η Easy Power και η Τέρνα Ενεργειακή.

    Η «EASY POWER, η οποία ιδρύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2007, εξειδικεύεται στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που σκοπό έχουν την μείωση του κόστους ρεύματος για τους ίδιους τους καταναλωτές αλλά και την άμβλυνση ή εξάλειψη του Ενεργειακού Αποτυπώματος των Κτιρίων και Εγκαταστάσεων.  Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει και κατασκευάσει, Αυτόνομα/Υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που προορίζονται κατά κύριο λόγο για τις περιοχές του πλανήτη όπου δεν υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, έχοντας ήδη δοκιμάσει τα συγκεκριμένα συστήματα με απόλυτη επιτυχία σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Για την επίτευξη των παραπάνω, η Εταιρία έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό καταγραφής, ανάλυσης, μελέτης, σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού, κατασκευής, συντήρησης και διαχείρισης κάθε έργου, συστήματος ή προϊόντος που διαθέτει στην Ελληνική ή Διεθνή Αγορά.

    Για την πρόσφατη συνεργασία της με την Τέρνα Ενεργειακή για την μετατροπή της 115 ΠΜ της Σούδας σε ένα «πράσινο» αεροδρόμιο, μας μιλά ο αντιπρόεδρος της Easy Power, κ. Νίκος Σαβούρης. 

    Ερώτηση:  Τα τελευταία χρόνια έχετε διακριθεί ως Εταιρία, με τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, στις Υβριδικές Μονάδες Παραγωγής και Διάθεσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και από ότι πληροφορηθήκαμε τώρα από το Δελτίο Τύπου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αυτή η τεχνογνωσία σας  θα χρησιμοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση του Αεροδρομίου της 115 ΠΜ στην Σούδα, σε NET ZERO ENERGY AND CARBON EMISSIONS. Μπορείτε να μας δώσετε τα βασικά τεχνικά και οικονομικά στοιχεία αυτού του έργου και ποια θα είναι τα οφέλη για την συγκεκριμένη Μονάδα της Αεροπορίας;  

    Απάντηση: Κατ’ αρχάς πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία πέραν της γενναιόδωρης αυτής προσφοράς των 3,5 εκ. € προς τις ΕΕΔ, αποφάσισε – χρησιμοποιώντας αφενός τη δική μας τεχνογνωσία και αφετέρου τη δική της εμπειρία στις κατασκευές – να δημιουργήσει το πρώτο Αεροδρόμιο Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος και Άνθρακα στον Κόσμο.

    Η επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνει δύο φάσεις υλοποίησης:

    Α. Κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος θερμομονώσεων και αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, (στα κτίρια εκείνα που το ενεργειακό τους φορτίο είναι εκτός προδιαγραφών), αντικατάσταση των λεβήτων θέρμανσης και κάθε μηχανήματος που λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα, με αντίστοιχα  ηλεκτρικά, αλλαγή όλων των φωτιστικών σωμάτων πυρακτώσεως με άλλα τεχνολογίας LED, αντικατάσταση των οχημάτων  -που κινούνται εντός των εγκαταστάσεων-  με ηλεκτροκίνητα, κ.λπ.

    Β. Κατασκευή ενός Φ/Β σταθμού ισχύος 1,7MW (εντός του χώρου των εγκαταστάσεων), μίας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές Ιόντων Λιθίου μεγάλης χωρητικότητας (από τις μεγαλύτερες που έχουν εγκατασταθεί ποτέ στην Χώρα) και ενός ειδικού λογισμικού, που θα διαχειρίζεται την παραγόμενη και καταναλισκόμενη ενέργεια, που όμως το ετήσιο ισοζύγιό τους θα είναι τουλάχιστον μηδέν.

    Τα οφέλη για την 115 ΠΜ θα είναι, αφενός η μείωση του ετήσιου λειτουργικού κόστους της κατά 400.000€ και αφετέρου η ενεργειακή αυτάρκεια, που στην πράξη για μία στρατιωτική εγκατάσταση μεταφράζεται σε Ενεργειακή Ασφάλεια – αφού θα μπορεί αυτό το σύστημα να τροφοδοτεί αδιαλείπτως τις κρίσιμες επιχειρησιακές καταναλώσεις της Μονάδας για πολλές ημέρες.

    Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι  η παγκόσμια αναγνώριση ότι στην Ελλάδα, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Ελληνικές Εταιρείες (Easy Power και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) το ενεργειακό έργο για το πρώτο αεροδρόμιο στο Κόσμο, το οποίο θα είναι NET ZERO ENERGY and CARBON EMISSIONS AIRPOR.

    Ερώτηση: Πόσο σημαντική είναι η δική σας τεχνογνωσία των Υβριδικών Συστημάτων στην επίτευξη του στόχου του Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος σε όλες τις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, που όπως γνωρίζουμε, έχει δεσμευτεί η Ευρώπη να υλοποιήσει το αργότερο έως το 2050;

    Απάντηση: Να ξεκινήσω με την διαπίστωση, ότι μετά την Σύμβαση /Πλαίσιο του 1992 για τις κλιματολογικές μεταβολές από τον ΟΗΕ, το Πρωτόκολλο (συμπερασμάτων και ευχών) του Κιότο του 1997 και την καταλυτική από ότι φαίνεται Συμφωνία του Παρισιού του 2016 για το κλίμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, βρέθηκε μία Ένωση Χωρών (ΕΕ)  -με την απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών της, τον Δεκέμβρη του 2019- να δεσμευτεί σε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των σημαντικών Στόχων για το Περιβάλλον.

    Όσον αφορά την τεχνογνωσία μας, αυτή ουσιαστικά ανοίγει το «μονοπάτι» που πρέπει κάποιος να διανύσει, προκειμένου να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι, με ολοένα μικρότερο κόστος, (λόγω της εκτιμώμενης βελτίωσης της τεχνολογίας και της μείωσης της αξίας του χρησιμοποιημένου εξοπλισμού).

    Όμως εδώ θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι, είτε με τα τεχνολογικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε σήμερα, είτε με αυτά που εκτιμάμε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες 10ετίες, φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να μηδενιστούν οι 36,5 δις τόνοι αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται ετησίως σε όλο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως των στόχων που έχουν τεθεί για την επίτευξή τους έως το 2050.

    Ο λόγος είναι διότι τα μεν εκλυόμενα αέρια από την παραγωγή ηλεκτρισμού (27,50%), από την βιομηχανία (22,20%) και των κατοικιών και εμπορικών δραστηριοτήτων (12,10%), υπάρχει η τεχνολογία και η τεχνογνωσία, που μπορούν να μηδενιστούν, αλλά αυτά που προέρχονται από τις μεταφορές (28,90%) -που συμμετέχουν εκτός των άλλων τα αεροσκάφη και τα πλοία- αλλά και της Γεωργίας/Κτηνοτροφίας (12,30%) -λόγω των αερίων των ζώων-  δεν μπορούν να μηδενιστούν, αλλά μόνο να μειωθούν δραστικά.

    Ερώτηση: Γνωρίζετε αν στην πράξη υπάρχει συμμετοχή και ανταπόκριση των Εταιριών, στους στόχους που έχει θέσει η Διεθνής Κοινότητα για την μείωση ή τον μηδενισμό των εκλυόμενων αερίων του θερμοκηπίου και πως αυτή έχει αποτυπωθεί μέχρι τώρα στην λειτουργία τους;

    Απάντηση: Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες αλλά κυρίως τις Αμερικάνικες, οι οποίες έχουν επανασχεδιάσει τις βασικές γραμμές στην παραγωγή και την λειτουργία τους, με βάση τα μοντέλα της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητό το νέο πλαίσιο που καλούνται να δραστηριοποιηθούν αυτές οι εταιρίες -που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν τους στόχους για την Προστασία του Περιβάλλοντος – θα πρέπει προηγουμένως να κατανοήσουμε τους όρους “Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη ή Αειφόρο Ανάπτυξη” και τι αυτές περιλαμβάνουν.

    * “Κυκλική Οικονομία” Είναι ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο που δίνει την δυνατότητα χρήσης των υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -μέσω της ανακύκλωσής τους- ενώ την ίδια στιγμή μειώνει δραματικά την χρήση Φυσικών Πόρων. Ως παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την αξιοποίηση των οικιακών σκουπιδιών των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, με την μέθοδο της «Αναερόβιας Χώνευσης» για παραγωγή ενέργειας, όπου το ετήσιο έσοδο από την εκμετάλλευση αυτών θα μπορούσε να φτάσει έως τα 650 δισ. €!

    * “Βιώσιμη ή Αειφόρος Ανάπτυξη” Είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα όπου η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, γίνεται με ρυθμούς μικρότερους από αυτούς που αυτοί ανανεώνονται με φυσικό τρόπο ή με άλλα λόγια, όταν η ανάπτυξη των παραγωγικών δομών γίνεται από επιχειρηματίες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την Προστασία του Περιβάλλοντος και έχουν ως βασικό σκοπό να μην δημιουργούνται οικολογικά προβλήματα από την λειτουργία τους.

    Για τον έλεγχο και την πιστοποίηση εφαρμογής όλων αυτών των κανόνων, έχει δημιουργηθεί ένας μη Κερδοσκοπικός Παγκόσμιος Οργανισμός Λογιστικών Προτύπων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη που λέγεται Sustainability Accounting Standards Board (SASB), που με βάση τη δική του αναλυτική κατανομή δραστηριοτήτων και την αντίστοιχη βαθμονόμηση, που ονομάζεται,“Environmental Social Governance (ESG)” οδηγεί όλες τις επιχειρήσεις στην υλοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών που έχει θεσπίσει ο NASDAQ ΕSG.
    Αυτό σημαίνει ότι οι Εταιρίες που θέλουν να έχουν ένα υψηλό ESG rating, θα πρέπει να ανακοινώνουν κάθε χρόνο πλήρη και αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τις εκπομπές άνθρακα, τη χρήση νερού, την ανακύκλωση, την υγεία, την ασφάλεια κ.λπ. από όλο ουσιαστικά τον κύκλο παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων και υπηρεσιών τους, αλλά και το ποσό που δαπανούν κάθε χρόνο για την βελτίωση αυτών των δεικτών.

    Σκεφτείτε ότι σε αυτήν την πρωτοβουλία συμμετέχει πάνω από το 90% των μεγαλύτερων εταιριών του Αναπτυγμένων Χωρών του Κόσμου, επειδή οι επικεφαλής τους έχουν πλέον διαπιστώσει ότι το ESG rating, είναι βασικό εργαλείο αξιολόγησης των επιχειρήσεών τους, από τους προμηθευτές, εργαζόμενους, πελάτες, τράπεζες, επενδυτές κ.λπ.

    Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι κανένας πλέον σοβαρός επενδυτής σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία δεν ξεκινά την αξιολόγηση μίας εταιρίας, αν εκτός των οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών, αλλά και των επιχειρηματικών σχεδίων, δεν τους δοθεί και ο αντίστοιχος δείκτης (ESG rating), με όλο το ιστορικό εξέλιξής του, επειδή θεωρούν ότι το Περιβάλλον, η Κοινωνία και η Διακυβέρνηση, έχουν τώρα και θα έχουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των κινδύνων και των χρηματοοικονομικών αποδόσεων κάθε επιχείρησης.

    Προοδευτικά κάθε χώρα θα δημιουργεί τους δικούς της δείκτες, προβλέπεται δε ότι αυτό θα αποτελέσει και αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά αν αυτούς τους δείκτες τους λαμβάνουν υπόψη τα χρηματιστήρια της κάθε χώρας , με σημαντικότερη την επίδραση από τις γνωστοποιήσεις των αποτελεσμάτων από την αξιολόγηση των Εταιρειών, βάσει αυτών των δεικτών. Η Εταιρεία μας ήδη έχει δημιουργήσει ειδικό πρόγραμμα ανάλυσης και επεξεργασίας των δεδομένων, ώστε να είναι συμβατή με κάθε δείκτη, ο οποίος θα είναι τώρα ή στο μέλλον αποδεκτός.

    Ερώτηση: Με βάση τα παραπάνω η εφαρμογή της τεχνογνωσίας σας στο Αεροδρόμιο της Σούδας, δίνει ένα μήνυμα ή διαφορετικά, προτρέπει κυρίως τους Έλληνες επιχειρηματίες, να ακολουθήσουν το μοντέλο της “Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης” διότι έτσι όχι μόνο θα έχουν κάνει μία αποδοτική επένδυση, αλλά κυρίως θα έχουν αποκτήσει ισχυρά ερείσματα και αντίστοιχες υπεραξίες -μέσω της Σηματοδοσίας και Βαθμονόμησής τους στο ESG Rating- στην Κοινωνία, τους πελάτες, τους συνεργάτες και πάνω από όλα τους επενδυτές τους;

    Απάντηση: Έχετε δίκιο και ελπίζουμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες, είτε από περιβαλλοντολογική ευαισθησία, είτε από την ανάγκη να δείξουν την άμεση προσαρμογή τους στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και την εφαρμογή των βασικών κατευθυντηρίων γραμμών της “Βιώσιμης Ανάπτυξης”, θα φροντίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να εντάξουν στα 5ετή ή 10ετή επιχειρηματικά τους σχέδια τα παραπάνω.

    Κυρίως αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν από τις Ελληνικές Εταιρίες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ ή η δραστηριότητά τους είναι κυρίως εξαγωγική, διότι στις περισσότερες χώρες πλέον, αυτή η σηματοδοσία και η αξιολόγηση, παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του προϊόντος που τελικά θα προτιμήσει ο πελάτης.

    Θα ήθελα όμως εδώ να σταθώ στο γεγονός ότι μία Ελληνική Εταιρία, όπως η δική μας, που επένδυσε στην Καινοτομία και την Τεχνογνωσία τα τελευταία χρόνια και δημιούργησε ένα μοντέλο που εξελίσσεται, παραμετροποιείται και προσαρμόζεται σε κάθε τεχνολογικό υπόβαθρο -είτε αυτό αφορά Αυτόνομα/Υβριδικά Συστήματα (μας έχει απονεμηθεί δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για αυτό από τον ΟΒΙ), είτε τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και πιστοποιήσεις υποδομών και εγκαταστάσεων σε NET ZERO ENERGY and CARBON EMISSIONS- βρίσκεται στην 1η γραμμή αυτής της μετάβασης στη “Βιώσιμη Ανάπτυξη” .

    Αυτή η τεχνογνωσία, η επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, αναπτύσσεται σταδιακά δεκαετίες τώρα, καθώς είναι αυτονόητο ότι τα απαιτούμενα skills για την δραστηριοποίηση σε NET ZERO έργα, δεν αφορούν μόνο ενεργειακές γνώσεις, αλλά και μηχανικές, μηχανολογικές, κατασκευαστικές και εν γένει τεχνικές σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομών.

    Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μεμονωμένα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν αυτές οι γνώσεις και θα συμφωνούσαμε μαζί του ως προς αυτό, όμως για να αξιοποιηθούν, αυτές οι εμπειρίες και γνώσεις σε ένα έργο NET ZERO ENERGY, είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και κοστοβόρες διότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου είναι μια αλυσίδα με καινοτόμους τεχνολογικούς και μηχανολογικούς κρίκους, που αν σου λείπει ένας, το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

    Ξέρετε η Εταιρία μας, χρόνια τώρα, κυρίως στο R&D section, αλλά και στις συνεργασίες της με Διεθνούς Οργανισμούς και Εταιρίες, χρησιμοποιεί τα αρχικά NZE , σαν Net Zero Effort και Net Zero Education, εκφράζοντας έτσι τη δυσκολία για να είσαι πάντα on time και on line με το τεχνολογικό υπόβαθρο, το οποίο κάθε φορά απαιτείται για την υλοποίηση ενός έργου Net Zero Energy.

    Ισχύει πάντα, το ότι σήμερα είσαι λιγότερο επαρκής από τα τεχνολογικά δεδομένα του αύριο.

    Για να μπορέσεις λοιπόν να υλοποιήσεις αυτό το στόχο, απαιτείται συσσωρευμένη και διευρυμένη τεχνογνωσία πολλών ετών, κοινώς “Methodology”, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει και υπερκαλύψει την όποια εξέλιξη ή τροποποίηση προκύψει από το σήμερα στο αύριο.
    Άρα παρουσιάζεται μία εξειδικευμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη προσπάθεια, σύνθεσης τεχνολογιών, συστημάτων και εξοπλισμού -που την επιτυχία της θα την πιστωθεί και η Χώρα μας- που ευελπιστεί να αποτελέσει τη βάση αξιολόγησης αντίστοιχων έργων, που έχουν δεσμευτεί ή θα δεσμευτούν να υλοποιήσουν τα επόμενα χρόνια, Κυβερνήσεις, Οργανισμοί, Φορείς και Επιχειρήσεις σε όλο τον Κόσμο.

    Το μήνυμα που εκπέμπεται τελικά από αυτή την πρωτοβουλία μας, είναι ότι η Ελλάδα του σήμερα, που διαθέτει το καλύτερο Ηλιακό και Αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, που η Κυβέρνησή της έχει ως βασική Στρατηγική της, την Κυκλική Οικονομία, την Πράσινη Ανάπτυξη και την Προστασία του Περιβάλλοντος, διαθέτει τις Ιδέες, την Τεχνογνωσία και το Ανθρώπινο Δυναμικό για να Στηρίξει και Ενισχύσει την θέση της στην εξαγωγή προϊόντων, και υπηρεσιών που έχουν ως βάση παραγωγής τους την “Βιώσιμη Ανάπτυξη”.



    ΣΧΟΛΙΑ