• Business

    Νίκος Πατσιόγιαννης (Prosperty): Τα ακίνητα βρίσκουν τον ψηφιακό δρόμο τους

    Prosperty, Νίκος Πατσιόγιαννης, Αντώνης Μαρκόπουλος & Αντώνης Δεσποτάκης


    Εν έτει 2020, όπου οι περισσότεροι κλάδοι έχουν ψηφιοποιηθεί, ο παραδοσιακός τρόπος αγοραπωλησίας ή ενοικίασης ακινήτων δεν είναι πια αποδοτικός

    «Σε συζητήσεις φίλων και γνωστών ακούγαμε πολλά παράπονα σχετικά με την ενοικίαση, την αγορά αλλά και την πώληση ακινήτων. Κάποιοι έβλεπαν το ακίνητό τους αναρτημένο για πώληση με φωτογραφίες κινητού, κάτι που ουσιαστικά δεν αποτύπωνε την πραγματική αξία και καθυστερούσε τη διάθεσή του. Άλλοι ταλαιπωρούνταν από τη γραφειοκρατία της συναλλαγής, και οι περισσότεροι μοιράζονταν μια κακή εμπειρία αγοράς ή ενοικίασης».

    Αυτή η απογοήτευση, εξηγεί στο mononews.gr o συνιδρυτής και επικεφαλής λειτουργίας της πλατφόρμας Prosperty,  Νίκος Πατσιόγιαννης, που πηγάζει κυρίως από την πολυπλοκότητα των συναλλαγών που πολλαπλασιάζει σημαντικά τον χρόνο ολοκλήρωσής τους και την απουσία διαφάνειας, ήταν ο λόγος που γέννησε την ιδέα για την Prosperty.

    H εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση και κεφάλαια εκκίνησης ύψους 1,1 εκατ. ευρώ από τα funds Velocity Partners και Metavallon, καθώς και από Angel Investors.

    Εν έτει 2020, όπου οι περισσότεροι κλάδοι έχουν ψηφιοποιηθεί, ο παραδοσιακός τρόπος αγοραπωλησίας ή ενοικίασης ακινήτων δεν είναι πια αποδοτικός. «Ως εκ τούτου, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα έφερνε στην αγορά του real estate διαφάνεια, ακρίβεια δεδομένων, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Ο Νίκος Πατσιόγιαννης είναι υπεύθυνος της επιχειρηματικής στρατηγικής και των πρωτοβουλιών καινοτομίας της Prosperty, με 15 χρόνια εμπειρίας στην επιχειρηματική ανάπτυξη, στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην παροχή συμβουλών, ενώ έχει εργαστεί με εταιρείες όπως η PwC, η ΙΝG αλλά και εταιρείες FinTech.

    Τι προσφέρει η πλατφόρμα

    Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Prosperty,  η πλατφόρμα πιστοποιεί και καταγράφει πρωτογενώς όλα τα ακίνητα, διασφαλίζοντας την ορθότητα των πληροφοριών. «Εφόσον ελέγξουμε ότι πληρούνται όλες οι νομικές, τεχνικές προϋποθέσεις  και ποιοτικές προδιαγραφές, μόνον τότε προχωράμε στη δημοσίευσή τους» τονίζει. Για κάθε ακίνητο δημιουργείται εικονική περιήγηση (360ο),  επαγγελματική φωτογράφιση και drone video, καθώς και ανανεωμένες κατόψεις (floor plans).

    «Είναι κομβικής σημασίας όταν θέλεις να αγοράσεις ή να νοικιάσεις ένα ακίνητο να γνωρίζεις όλες τις σχετικές πληροφορίες ώστε να έχεις μια αντιπροσωπευτική του εικόνα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ανά πάσα στιγμή την πορεία της υπόθεσή τους, όπως επίσης ότι προσφέρονται real time analytics αναφορικά με τη ζήτηση κάθε ακινήτου».

    Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα παρέχει μία πλήρως ψηφιακή και ανέπαφη εμπειρία, η οποία ενσωματώνει online viewings, προσφορές, ψηφιακά συμβόλαια, υπογραφές και πληρωμές, επιτρέποντας την ολοκλήρωση της συναλλαγής από τον καναπέ του σπιτιού.

    Φυσικά, υπάρχουν και άμεσα οικονομικά οφέλη, καθώς ο υποψήφιος ενοικιαστής δεν πληρώνει καμία μεσιτική προμήθεια για την εύρεση σπιτιού, ενώ και αμοιβές στις αγοραπωλησίες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, επισημαίνει ο κ. Πατσιόγιαννης.

    Παρά την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών λόγω κορονοϊού, η αγορά των οικιστικών ακινήτων κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μάλιστα, η μέχρι σήμερα αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, φαίνεται να έχει αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τους Έλληνες ομογενείς καθώς και ξένους επενδυτές, οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως στην αγορά εξοχικής κατοικίας σε νησιά και σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπως και σε αναζήτηση ευκαιριών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ο ίδιος.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Πατσιόγιαννη, ζήτηση παρουσιάζουν τα ακίνητα που είναι νεόδμητα, στα οποία σημειώνεται σχετική έλλειψη και τα παλαιότερα που έχουν ανακαινιστεί και έχουν πολύ καλή απόδοση. Για εμπορική χρήση εξετάζονται κυρίως κτίρια που είναι κατάλληλα για σούπερ μάρκετ ή τα ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία πόλης. Οι περιοχές που σκοράρουν υψηλότερα σε ζήτηση είναι τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και οι γνωστοί τουριστικοί νησιωτικοί προορισμοί.

    Γιατί είναι απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγοράς του real estate και τι προβλήματα επιλύει

    Παρά την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, ο κλάδος του real estate δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει καινοτόμες εφαρμογές ώστε να μετασχηματιστεί ουσιαστικά και να προσφέρει ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους συναλλασσόμενους. Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες παραμένουν χρονοβόρες και περίπλοκες και απαιτούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σημαντική επένδυση προσωπικού χρόνου για την ολοκλήρωσή τους. Ωστόσο, το κυριότερο είναι ότι δεν προσφέρουν διαφάνεια. Η απουσία διαφάνειας δεν παρέχει ένα αξιόπιστο πλαίσιο συναλλαγής με συνέπεια η αμφισβήτηση και η καχυποψία να αποτελούν βασικές σταθερές στο σημερινό τρόπο των αγοραπωλησιών ή των ενοικιάσεων, δημιουργώντας σημαντικές στρεβλώσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων και ακριβούς πληροφόρησης και τελικά εμπιστοσύνης.

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγοράς του real estate, αυτό δηλαδή που κάνει ακριβώς η Prosperty, λύνει με αξιοπιστία όλα τα παραπάνω προβλήματα και δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία στους χρήστες. Οι διαδικασίες του real estate μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας από μια επίπονη ταλαιπωρία μετασχηματίζονται σε μια αποτελεσματική οικονομική συναλλαγή, η οποία χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, ταχύτητα και ευκολία.

    Τι γίνεται με τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα λόγω των NPLs

    Την επόμενη πενταετία αρκετές χιλιάδες ακίνητα πρόκειται να επαναδιατεθούν στην αγορά, τα οποία έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών ως ανακτήσιμες εγγυήσεις κόκκινων δανείων, αναφέρει ο κ. Πατσιόγιαννης. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, που τώρα είναι δεσμευμένα, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση της αγοράς, καθώς θα πρέπει να απορροφηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πληθώρας προσφοράς.

    Για την ορθή διαχείριση των χαρτοφυλακίων η χρήση της τεχνολογίας είναι κομβική, αφού τους προσφέρει ολιστικές υπηρεσίες, από τη συλλογή αναλυτικών δεδομένων για το ακίνητο μέχρι επαγγελματική παρουσίαση μέσω εξελιγμένων εργαλείων, και άμεση πρόσβαση σε κατάλληλους αγοραστές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Σήμερα, συζητάμε με πολλούς θεσμικούς επενδυτές και Τράπεζες για την ανάληψη των χαρτοφυλακίων τους που είναι ώριμα για να αξιοποιηθούν.  Η πλήρως ψηφιοποιημένη εμπειρία που προσφέρει η Prosperty σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη διαχείριση του κλεισίματος ενός συμβολαίου αγοράς ή ενός μισθωτηρίου, ελαχιστοποιεί τον χρόνο είσπραξης εσόδων και βελτιώνει αποφασιστικά τις αποδόσεις. Επίσης, η δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης (monitoring) της πορείας κάθε υπόθεσης ξεχωριστά, δίνει στους θεσμικούς ιδιοκτήτες ανά πάσα στιγμή τη συνολική εικόνα (status) και την απόδοση (performance) του χαρτοφυλακίου τους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ