• Business

    Νίκος Κοκλώνης: Εξώδικο στο mononews.gr και η δική μας εξώδικη απάντηση

    Νίκος Κοκλώνης

    Νίκος Κοκλώνης


    Εξώδικη διαμαρτυρία, με την οποία ζητεί την απόσυρση-διαγραφή δημοσιευμάτων που δημοσιεύθηκαν στο mononews.gr και των σχετικών tags που παραπέμπουν στο πρόσωπό του, απέστειλε στο mononews.gr ο Νίκος Κοκλώνης, διαμαρτυρόμενος για κατάφωρη προσβολή της προσωπικότητάς του.

    Στην ίδια εξώδικη διαμαρτυρία, που δημοσιεύεται κατωτέρω, ο κ. Κοκλώνης ζητεί επίσης να παραληφθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο μέλλον οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ενέργεια ή δημοσίευμα […] χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή του γι’ αυτόν τον σκοπό.

    Στο εξώδικο του κ. Κοκλώνη απαντά το mononews.gr με δική του εξώδικη απάντηση, που επίσης δημοσιεύεται κατωτέρω, αντικρούοντας τους όλως ψευδείς ισχυρισμούς οι οποίοι περιέχονται στην εξώδικη διαμαρτυρία-κλήση-δήλωση του κ. Κοκλώνη και τους οποίους αρνείται εξ ολοκλήρου.

    Το εξώδικο του κ. Νίκου Κοκλώνη στο mononews

    Εξώδικο – απάντηση του mononews.gr στον κ. Νίκο Κοκλώνη

    ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ

    ΕΞΩΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    • Της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας με την επωνυμία «MONOCLE MEDIA LAB- MONONEWS I.K.E» και το διακριτικό τίτλο «mononews.gr», η οποία εδρεύει στην Αθήνα, …………………………………..  ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας www.mononews.gr, όπως νομίμως εκπροσωπείται
    • Του Δημητρομανωλάκη Γεώργιου του Ιωάννη, ……………………………….. , υπό την ιδιότητά του ως διαχειριστή της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας με την επωνυμία «MONOCLE MEDIA LAB- MONONEWS I.K.E» και το διακριτικό τίτλο «mononews.gr»
    • Του Κατακουζηνού Δημήτριου, κατοίκου Αθηνών, ως εκ της επαγγελματικής του ιδιότητας, ως δημοσιογράφου της επιγραμμικής (Online) εφημερίδας με το διακριτικό τίτλο «mononews.gr»

    ΠΡΟΣ

    Τον Νικόλαο Κοκλώνη του Δημήτριου …………………………………………………………

    ____________

    Με μεγάλη μας έκπληξη μας κοινοποιήθηκε την 08/05/2023 η  από 24/04/2023 εξώδικη διαμαρτυρία- κλήση- δήλωσή σας, προς άπαντες ημάς, η οποία εν συνόλω βρίθει αναληθειών και προβαίνει σε αυθαίρετη ερμηνεία των δημοσιευμάτων που σας αφορούν και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.mononews.gr.

    Ειδικότερα σε απάντηση και αντίκρουση των όλως ψευδών ισχυρισμών σας, οι οποίοι περιέχονται στην εξώδικη διαμαρτυρία- κλήση- δήλωσή σας, τους οποίους αρνούμεθα εξ ολοκλήρου, επαγόμεθα τα εξής:

    Στην ως άνω ιστοσελίδα που διαχειριζόμαστε, πράγματι αναρτήθηκαν, σχετικά δημοσιεύματα.

     

    Ειδικότερα, και αναφορικά με το πρώτο δημοσίευμα:

    Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται στο με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ4/22-02-2023 πόρισμα της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και ειδικά σε ορισμένα σημεία αυτού σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες σας. Το εν λόγω δημοσίευμα μας, απλώς και μόνο αναδημοσιεύει μέρος και σκέλη  του εν λόγω πορίσματος, χωρίς κανένα σχολιασμό επί αυτών μάλιστα αναφέρεται σε συγκεκριμένο σημείο αυτού ότι «… Μέσα από μια μακρά διαδικασία, θα διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες».

    Η πληροφορία σχετικά με το εν λόγω πόρισμα και αντίγραφο αυτού, περιήλθαν σε γνώση μας από ανώνυμη πηγή και κατόπιν διασταυρώσεων των πληροφοριών μας μέσω άλλων πηγών μας, όπως ένας δημοσιογράφος οφείλει να πράττει, προχωρήσαμε στη δημοσίευση της εν λόγω είδησης προς ενημέρωση του κοινού, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει παραβίαση προσωπικών δεδομένων, πολλώ δε μάλλον, η χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης προσωπικών δεδομένων, αντιγραφή, διάθεση και διάδοση προσωπικών δεδομένων του άρθρου 38 παρ. 1 και 2 του Ν.4624/2019.

    Όπως δε, προκύπτει και από τον Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων, άρθρο 2 αυτού «Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει….. θ. Να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο ως προς την πηγή των πληροφοριών που εξασφάλισε υπό εχεμύθεια».

    Στη προκείμενη περίπτωση, με την κοινοποίηση σε εμάς αυτής της πληροφορίας από ανώνυμη πηγή και ειδικότερα του σχετικού πορίσματος του κ. Βουρλιώτη και χωρίς την παραμικρή μας επέμβαση σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δημοσιεύσαμε μια είδηση, αφορώσα δημόσιο πρόσωπο, για τα οποία υπάρχει εύλογο και δικαιολογημένο ενδιαφέρον, δηλαδή για το πρόσωπό σας, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα και απασχολεί τη κοινή γνώμη. Συνεπώς, ουδείς παράνομος τρόπος κτήσης του εν λόγω πορίσματος υπάρχει, όπως ψευδώς αναφέρεστε την εξώδικη δήλωσή σας.

    Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι το θέμα των οικονομικών σας προβλημάτων αναφορικά με τη πτώχευση της εταιρίας σας, οι πτυχές αυτού, τα πλείστα προβλήματα που σας δημιουργήθηκαν ένεκα  της εν λόγω πτώχευσης και η οικονομική σας κατάρρευση, αποτελούν ζητήματα, τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί από εσάς τον ίδιο σε πλείστες όσες τηλεοπτικές σας εμφανίσεις και συνεντεύξεις και αποτελούν ζητήματα που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια.  Τα θέματα δε αυτά αποτελούσαν ειδησεογραφικά κορυφαίο θέμα αφού αφορούσαν την οικονομική στη κυριολεξία καταστροφή και τη πτώχευση της εταιρίας σας, με τις συνακόλουθες συνέπειες που δημοσιοποιήθηκαν εξαιτίας αυτής και αφορούσαν την εν μια νυκτί απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, τις μισθοδοτικές οφειλές της εταιρίας προς αυτούς και την γενικότερη οικονομική κατάρρευση, στην οποία είχατε το χρόνο εκείνο περιέλθει. Αρκεί μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω των γνωστών μηχανών αναζήτησης για να διαπιστώσει κανείς ότι πάρα πολλά αποτελέσματα ειδησεογραφίας αφορούν το επίμαχο θέμα.

    Ως εκ τούτου, η αποκάλυψη ότι έχει εκδοθεί πόρισμα της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος για τις υποθέσεις σας που αφορούν τις εν γένει και ανά τον κόσμο επιχειρηματικές σας δραστηριότητες, και δεδομένης της πτώχευσης της Airfast tickets, αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα με δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη.  Στο εν λόγω δημοσίευμα, δεν υπάρχει η οποιαδήποτε εκ μέρους μας νύξη ή τοποθέτηση ή προσωπική γνώμη του γράφοντος επί των όσων διαλαμβάνονται στο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη. Αντιθέτως, ο γράφων επιφυλάσσεται ρητά ως προς το εάν τελικά προκύπτουν ποινικές ευθύνες! Γίνεται, επομένως, απλή παράθεση γεγονότων και αναπαραγωγή του πορίσματος, προς ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού στο πλαίσιο του άρθρου 5Α του Συντάγματος.

    Συνεπώς, η εν λόγω ανάρτηση, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προϊόν επέμβασης σε  βάση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, εμείς μεταδώσαμε μια είδηση, με σαφή και αντικειμενικό τρόπο, με την απουσία οποιουδήποτε ψήγματος μεροληψίας και απόδοσης ποινικών ευθυνών. Δεν συντρέχουν στο πρόσωπό μας  τα στοιχεία της ειδικής υπόστασης του αδικήματος του άρθρου 38 παρ. 1-4 του ν. 4624/2019, ενώ σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε μετάδοση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έγινε στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού, τηρουμένης πάντοτε της αρχής της αναλογικότητας.

    Προσέτι ως εκ τούτου, αρνούμαστε ρητώς τους ισχυρισμούς σας περί τελέσεως των αποδιδόμενων εις εμάς αδικημάτων , καθότι εμείς προέβημεν απλώς και μόνο στην ειδησεογραφική μετάδοση.

    Τα όσα αναρτήθηκαν στον ιστότοπό μας αποτελούν απλή παράθεση γεγονότων. Ο ρόλος του ηλεκτρονικού ιστοτόπου τον οποίο ο δεύτερος από εμάς εκπροσωπώ εξαντλείται στη λήψη μιας πληροφορίας, από ανώνυμη πηγή,  η οποία αναμεταδόθηκε με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, καθότι αφορούσε δημόσιο πρόσωπο.  Ως εκδότης και δημοσιογράφος, καλούμαι και έχω το απαράβατο καθήκον να ενημερώνω το κοινό επί των θεμάτων που το απασχολεί, τηρουμένης πάντοτε της αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) μεταξύ αφενός της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και αφετέρου της ελευθερίας του τύπου.

    Με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 εδ. α` του άρθρου 14 του Συντάγματος, με τις οποίες ορίζεται ότι καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του κράτους και ότι ο τύπος είναι ελεύθερος, καθιερώνεται η ελευθεροτυπία και συνακόλουθα η ελεύθερη δημοσιογραφία, η οποία, χωρίς να ανάγεται σε δημόσια λειτουργία, πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

    Τούτο προκύπτει και από το άρθρο 10 § 1 της Συμβάσεως της Ρώμης της 4ης-11-1950 για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή ΕΣΔΑ), όπως κυρώθηκε με το ν. 2329/1953 και με το ν.δ. 53/1974, το οποίο ορίζει ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει και την ελευθερία γνώμης, καθώς και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών χωρίς την επέμβαση δημόσιων αρχών. Το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας περιλαμβάνει αφενός μεν το δικαίωμα του τύπου να πληροφορεί το κοινό, που εκδηλώνεται ως ελεύθερη έκφραση στοχασμών, ως αδέσμευτη ειδησεογραφία και ως έντονη άσκηση κριτικής και ελέγχου των δημόσιων προσώπων και πραγμάτων, αφετέρου δε, ενόψει και του άρθρου 5 παρ.1 του Συντάγματος, το δικαίωμα κάθε προσώπου να πληροφορείται, δηλαδή να ενημερώνεται τακτικά και ελεύθερα για κάθε πολιτικό, κοινωνικό ή άλλο θέμα εν γένει που τον ενδιαφέρει. Με άλλα λόγια τα Μ.Μ.Ε. κατά το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ έχουν καθήκον να ενημερώνουν το κοινό για υποθέσεις και θέματα που έχουν δημόσιο ενδιαφέρον και αντίστοιχα το κοινό έχει δικαίωμα να ενημερώνεται για ζητήματα και υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος. Ειδικά εφόσον πρόκειται για πρόσωπα της δημόσιας ζωής ή θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού είναι εντονότερη. Για το λόγο αυτό το ΕΔΔΑ αναγνωρίζει το ρόλο των δημοσιογράφων ως δημόσιων φρουρών (“public watchdogs”) αναγνωρίζει δηλαδή την ελεγκτική λειτουργία του Τύπου, η οποία  καλύπτει τη δυνατότητα του να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα με τη δημοσιοποίηση και δημόσια κριτική τους (βλπ. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Aνθρώπου [ΕΔΔΑ] υπόθεση Ι.ingens κατά Αυστρίας – Προσφυγή υπ` αριθ. 9815/1982, ΣτΕ 3880/2002 NoΒ 2003 1987, AΠ 788/2000 Ελλ.Δνη 42.162, ΕφΑθ 7451/2006 ΔΕΕ 2007.578. ΕφΘεσ 1730/2003 Αρμ 2004.1398, ΕφΑθ 9975/1986 ΕλλΔΔνη 28.299 με σημ. Κρουσταλάκη, ΠολΠρΞάνθης 130/2007 δημοσιευμένη στην τράπεζα νομικών πληροφοριών NOMOΣ)

    Στην προκείμενη περίπτωση, όπως αναλυτικώς έχει εκτεθεί και ανωτέρω, από κανένα στοιχείο δεν εμφαίνεται η παραμικρή από μέρους της ειδησεογραφικής μας ιστοσελίδας επέμβαση σε κάποια βάση δεδομένων, καθότι τα στοιχεία περιήλθαν σε εμάς από ανώνυμη πηγή, ως είθισται στο χώρο μας. Οι πηγές, ανώνυμες ή μη, αποτελούν το κύριο μέσο γνώσης μιας πληροφορίας, κι γι’ αυτό το λόγο μάλιστα προφυλάσσονται και από τον Κώδικα  Δεοντολογίας, προκειμένου να μην αποκαλύπτονται, ώστε να είναι εφικτή η συνέχιση του έργου τους.

    Αποτελούμε μια έγκριτη ηλεκτρονική εφημερίδα, με συνεχώς ανοδική πορεία, στελεχωμένη από έμπειρους δημοσιογράφους, οι οποίοι προφανώς έχουν τις πηγές τους, προκειμένου να μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ και να ενημερώνουν το αναγνωστικό κοινό.

    Πέραν αυτού και σε κάθε περίπτωση, δεν στοιχειοθετείται καν οποιαδήποτε παραβίαση της  νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, καθότι εν προκειμένω υπερισχύει η ελευθεροτυπία και το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

    Σύμφωνα με το άρθρο 5Α του Συντάγματος « 1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων…»

    Ομοίως στο άρθρο 28 του ν. 4624/2019 (εφαρμοστικός νόμος του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων –GDPR) ορίζεται « 1. Στον βαθμό που είναι αναγκαίο να συμβιβαστεί το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και για σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται όταν:

     α) το υποκείμενο των δεδομένων έχει παράσχει τη ρητή συγκατάθεσή του, β) αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν προδήλως δημοσιοποιηθεί από το ίδιο το υποκείμενο, γ) υπερέχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της πληροφόρησης έναντι του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του υποκειμένου, ιδίως για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ή όταν αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δημοσίων προσώπων και δ) όταν περιορίζεται στο αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος ενημέρωσης, ιδίως όταν αφορά ειδικών κατηγοριών δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και ποινικές διώξεις, καταδίκες και τα σχετικά με αυτές μέτρα ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα του υποκειμένου στην ιδιωτική και οικογενειακή του ζωή.»

    Εκ των ανωτέρω επομένως συνάγεται ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, τηρουμένης πάντοτε της αρχής της αναλογικότητας, υποχωρεί μπροστά στην ικανοποίηση του συνταγματικώς προστατευόμενου δικαιώματος ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού, εφόσον λαμβάνονται υπόψη και τα βασικά κριτήρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω.

    Μάλιστα, δεδομένου ότι το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα μας, αφορούσε δημόσιο πρόσωπο, τεκμαίρεται ότι δεν συντρέχει καν παραβίαση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα πολλώ δε μάλλον της διάταξης του άρθρου 38 παρ. 1-4 του Ν. 4624/2019, καθότι όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει με τις παρούσες έγγραφες εξηγήσεις μας, δράσαμε στα πλαίσια της ειδησεογραφικής μας ιδιότητας, μεταδίδοντας μια είδηση που πληροφορηθήκαμε από ανώνυμη πηγή ενώ ουδέποτε είχαμε πρόσβαση σε οποιαδήποτε βάση προσωπικών δεδομένων.

    Είναι, επομένως, προφανές ότι εμείς επιτελούμε δημοσιογραφικό έργο, το οποίο μάλιστα προστατεύεται συνταγματικά, νομοθετικά και υπερνομοθετικά, αποτυπώνοντας την αλήθεια, ειδικά δε για θέματα που έχουν δημόσιο ενδιαφέρον ή αφορούν δημόσια πρόσωπα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, αποτελεί καθήκον δικό μας και δικαίωμα του κοινού να λαμβάνει αντικειμενική γνώση και ενημέρωση.

    Πέραν αυτών, θα θέλαμε να σας τονίζουμε, αν και το γνωρίζετε, ότι η ανάρτηση της είδησης περί έκδοσης του εν λόγω πορίσματος στην ιστοσελίδα μας, ακολούθησε, ήταν δηλαδή μεταγενέστερη σωρείας προγενέστερων σχετικών με την υπόθεση δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο σε πανελλήνιας εμβέλειας και επισκεψιμότητας δημοφιλείς ενημερωτικές σελίδες του διαδικτύου. Αυτά τα προγενέστερα της επίμαχης ανάρτησης της ιστοσελίδας μας δημοσιεύματα, που αφορούσαν την έκδοση του πορίσματος του κ. Βουρλιώτη, είχαν ασφαλώς καταστεί ευρύτατα γνωστά στο Πανελλήνιο πριν την ανάρτηση από την ιστοσελίδα μας και είχαν θορυβήσει την κοινή γνώμη. Δεν αποκάλυψε, δηλαδή, η ιστοσελίδα μας προσωπικά δεδομένα σας, ούτε δημοσίευσε το πρώτον την είδηση για την έκδοση του εν λόγω πορίσματος. Συνεπώς, η ανάρτησή μας ανταποκρινόταν απλά και μόνο στο ρεπορτάζ και στο καθήκον των δημοσιογράφων να υπηρετούν την αλήθεια και την ενημέρωση, δεδομένου ότι ήταν δικαιολογημένη για τη δημοσιογραφική κάλυψη του συγκεκριμένου μείζονος σημασίας ζητήματος, όλες δε οι δημοσιευθείσες πληροφορίες επαναλαμβάνουμε ότι είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και δεν δημοσιεύτηκαν το πρώτον από εμάς.

    Συνεπώς, η ανάρτησή μας ουδεμία πρόθεση είχε να βλάψει το πρόσωπο σας, αλλά να ενημερώσει το κοινό, για γεγονός το οποίο απασχολεί έντονα τη κοινή γνώμη. Αναπαρήχθησαν, επομένως, από την ιστοσελίδα μας, γεγονότα της επικαιρότητας που ανάγονται σε συμπεριφορά δημοσίων προσώπων, στο πλαίσιο της δημόσιας αποστολής του Τύπου να ενημερώνει το κοινό για υποθέσεις και θέματα που έχουν δημόσιο ενδιαφέρον. Εν προκειμένω, τα όσα αναφέρονται στην επίμαχη ανάρτηση αποτελούν πιστή προσήλωση στην αλήθεια και στην αντικειμενική ενημέρωση, στην αναζήτηση και διάδοση των οποίων δικαιούνται να επιδίδονται οι δημοσιογράφοι. Δεν είναι, εξάλλου, αμελητέο, ότι τα δεδομένα της επίμαχης υπόθεσης, και ειδικά το εν λόγω πόρισμα είχε ήδη καταστεί γνωστό στο πανελλήνιο πριν από τη δημοσίευση της επίμαχης ανάρτησης της ιστοσελίδας μας με έτερα προγενέστερα δημοσιεύματα άλλων ΜΜΕ.

    Ειδικότερα, και αναφορικά με το δεύτερο δημοσίευμα:

    Το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο ήδη έχει αποαναρτηθεί, αναφέρεται σε πληροφορίες που λάβαμε από ανώνυμη πηγή, σχετικά με τα στοιχεία του ποινικού σας μητρώου. Δεν αποδεχόμαστε αναντίρρητα ως αληθείς τις εν λόγω πληροφορίες, ούτε  τις ενστερνιζόμαστε, για το λόγο αυτό, στο εν λόγω δημοσίευμα αναρωτώμεθα και διερωτώμεθα εάν πράγματι είναι αληθείς οι πληροφορίες που λάβαμε αναφορικά με τις ποινικές σας εμπλοκές. Σας καλέσαμε μάλιστα ευθέως και σαφώς να μας ενημερώσετε, σχετικά με την αλήθεια ή μη των εν λόγω ποινικών αποφάσεων. Ωστόσο, ουδόλως ανταποκριθήκατε και αντ’ αυτού  μας αποστείλατε την από 24/04/2023 εξώδικη δήλωσή σας, διαμαρτυρόμενος δήθεν για τη δημοσιοποίηση εκ μέρους μας στοιχείων του ποινικού σας μητρώου, τα οποία δήθεν λάβαμε με επέμβαση στο οικείο αρχείο, με σκοπό δήθεν να σας προκαλέσουμε βλάβη στη προσωπική και επαγγελματική σας τιμή και υπόληψη.

    Ωστόσο, αρνούμαστε λέξη προς λέξη τους ισχυρισμούς σας αυτούς, καθώς εμείς με την κοινοποίηση σε εμάς αυτής της πληροφορίας από ανώνυμη πηγή και ειδικότερα τις πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία του ποινικού σας μητρώου και χωρίς την παραμικρή μας επέμβαση σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων ή σχετικό αρχείο, δημοσιεύσαμε μια είδηση, αφορώσα δημόσιο πρόσωπο, για το οποίο υπάρχει εύλογο και δικαιολογημένο ενδιαφέρον, δηλαδή για το πρόσωπό σας, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα και απασχολεί τη κοινή γνώμη. Συνεπώς, ουδείς παράνομος τρόπος κτήσης των εν λόγω πληροφοριών υπάρχει, όπως ψευδώς αναφέρεστε την εξώδικη δήλωσή σας. Αντιθέτως, σας καλέσαμε να μας απαντήσετε αν πράγματι οι πληροφορίες μας είναι αληθείς, χωρίς εμείς να τις υιοθετούμε και χωρίς να εκφέρουμε οποιαδήποτε γνώμη, κρίση ή άποψη επί αυτών! Να σημειωθεί δε ότι στα εύλογα ερωτήματα μας, ουδεμία απάντηση/ διάψευση  λάβαμε, ούτε διά της εξωδίκου οχλήσεώς σας αλλά ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναπάντητα τα όσα δικαίως διερωτόμεθα και εμείς όσο και κάθε πολίτης!

    Πέραν αυτών, είναι προφανές ότι η από 24/04/2023 εξώδικη δήλωσή σας προς εμάς και μόνο, αν και παρόμοιες αναρτήσεις είχαν γίνει από πλείστα όσα άλλα ΜΜΕ, ενημερωτικές ιστοσελίδες, τηλεοπτικές εκπομπές κλπ, είχε μοναδικό σκοπό να μας εκβιάσει ως μέσο, να μας εκφοβίσει και να μας φιμώσει. Ουδόλως εκβιαζόμαστε και ουδόλως εκφοβιζόμαστε, αν και προφανής πρόθεσή σας είναι να  εξυπηρετήσετε άλλους σκοπούς, ακόμα και άσκησης πίεσης περί εξαγοράς ποσοστού της εταιρίας μας.

    Η δημοσιογραφία της αλήθειας δεν φιμώνεται, όσο  και αν ενοχλεί κάποιους και εμείς θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε το δημοσιογραφικό καθήκον με ηθική και πιστή προσήλωση στην αλήθεια και στην αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

    Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την ως άνω καταχρηστική συμπεριφορά σας με την αποστολή της εν λόγω εξώδικης επιστολής σας ως SLAPP(ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2022/758 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27ης Απριλίου 2022 σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού («στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού»), Σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι αρνούμεθα λέξη προς λέξη την από 24/04/2023 εξώδικη διαμαρτυρία- κλήση- δήλωση σας προς εμάς και σας ΚΑΛΟΥΜΕ όπως ανασκευάσετε τα όσα ψευδή αναφέρονται στο κείμενο αυτής.

     

    Αθήνα, 12/05/2023

    Οι εξωδίκως δηλούντες

     



    ΣΧΟΛΙΑ