• Business

    Νίκος Κοκλώνης: Από την χρεωκοπία της Air Fast Tickets, στην “σύλληψη” για 30.000 ευρώ – Τι συμβαίνει με τον “μηντιάρχη”;

    Νίκος Κοκλώνης

    Νίκος Κοκλώνης


    O “μηντιάρχης” όπως του του αρέσει να αυτοαποκαλείται, Νίκος Κοκλώνης πάρα το γεγονός ότι θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ένα επιτυχημένο manager, παρουσιαστή εκπομπής και επιχειρηματία, εντούτοις τα γεγονότα των τελευταίων ετών έρχονται να αποδείξουν ότι ο ίδιος μάλλον …δεν τα πάει και τόσο καλά με την νομιμότητα.

    Είτε φταίει ο ίδιος είτε επειδή τον έχουν “βάλει στο μάτι”, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, πάντως κάτι συμβαίνει με τον κ. Κοκλώνη.

    Μέσα σε λίγα χρόνια έχει χρεωκοπήσει μια εταιρεία, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι πιστωτές του, ενώ το όνομα του έχει , αδίκως σύμφωνα με την δικηγόρο του, ακουστεί για συμμετοχή σε πυραμίδα Ponzi στην Ινδία.

    Τελευταίο κρούσμα η “σύλληψη” του από τελωνειακούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για παράνομη κατοχή 30.000 ευρώ.

    Λίγο μετά την πρωτοχρονιά, όπως βεβαιώνουν αξιόπιστες πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους,  “συνελήφθη στο Ελευθέριος Βενιζέλος, προερχόμενος από το Ντουμπάι, κρατώντας στις βαλίτσες του το πoσό των 30.000 ευρώ.”

    Χωρίς να έχουν δηλωθεί στις τελωνειακές αρχές της Ελλάδας.

    Από το ποσό αυτό οι τελωνειακοί της ΑΑΔΕ του κατάσχεσαν τα 7.500 ευρώ (δηλαδή το 25%) έως ότου μπορέσει να αποδείξει ότι τα λεφτά αυτά προέρχονται από «καθαρή» πηγή.

    Σε κάθε περίπτωση η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει ένας επιβάτης πτήσης να μεταφέρει ποσά, εντός των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  άνω των 10.000 ευρώ, χωρίς να τα έχει δηλώσει στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές του εκάστοτε αεροδρομίου.

    Η πυραμίδα Ponzi

    Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

    Τον Απρίλιο του 2019 μέσω αποκλειστικών δηλώσεών της στο mononews.gr, η δικηγόρος του επιχειρηματία Νίκου Κοκλώνη, Καλυψώ Κοντογιάννη είχε προχωρήσει σε  κατηγορηματική διάψευση οποιασδήποτε σχέσης με επενδυτικά σχήματα τύπου «πυραμίδας» (Ponzi) .

    Εκείνη την εποχή είχαν δει το φως της δημοσιότητάς ρεπορτάζ στον ινδικό και τον ελληνικό Τύπο.

     Όπως ανέφερε μιλώντας στο mononews.gr η δικηγόρος Αθηνών Καλυψώ Κοντογιάννη, τόσο η ίδια όσο και ο εντολέας της, Νίκος Κοκλώνης, είναι εμβρόντητοι με τα όσα δημοσιεύθηκαν, τα οποία χαρακτηρίζει άτοπα και άκαιρα.

    Αναφερόμενη στο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times of India» που συνδέει δύο Έλληνες με τη σύσταση Ponzi scheme στην Ινδία, η κ. Κοντογιάννη υποστηρίζει ότι η εταιρεία η οποία αναφέρεται, και συγκεκριμένα η Drego Consultants Pvt Ltd, δεν έχει σχέση με την εταιρεία Drego Consultants Private Limited στην οποία συμμετέχουν τόσο η ίδια όσο και ο εντολέας της, καθώς η τελευταία συστάθηκε το 2000 και όχι το το 2018 όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρεία Global Inter Gold και την υποτιθέμενη επενδυτική της δραστηριότητα.

    Η εταιρεία Drego Consultants Private Limited δραστηριοποιείται εδώ και 19 χρόνια στην Ινδία ως εταιρεία consultancy, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, τονίζει η κ. Κοντογιάννη. Και διευκρινίζει ότι η ίδια και ο κ. Κοκλώνης συμμετέχουν στην εταιρεία τόσο ως επενδυτές όσο και στο διοικητικό της συμβούλιο.

    «Λόγω της μεγάλης εμπειρίας του εντολέα μου κ. Νίκου Κοκλώνη από τον ταξιδιωτικό κλάδο, η εταιρεία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στους τομείς του hotel management και της ίδρυσης και ανάπτυξης τουριστικών γραφείων», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει άδεια παροχής επενδυτικών συμβουλών και δεν παρέχει κανενός είδους επενδυτική υπηρεσία.

    Επιπλέον, όπως διευκρινίζει, μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία καταγγελία εναντίον των ιδίων ή της εταιρείας.

    «Η ομάδα των δικηγόρων μας προσπαθεί να διαλευκάνει πώς προέκυψαν όλα αυτά», τονίζει η κ. Κοντογιάννη, η οποία ενημερώθηκε για το δημοσίευμα της ινδικής εφημερίδας σήμερα.

    Σε ερώτηση του mononews.gr για τη σύνδεση του δημοσιεύματος με τα ονόματα της ιδίας και του εντολέα της, δεδομένου ότι στο δημοσίευμα τα ονόματα που δίδονται είναι άλλα, η ίδια δηλώνει άγνοια.

    «Είναι γεγονός ότι ο κ. Νίκος Κοκλώνης έχει γίνει πολλές φορές στόχος χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος», τονίζει.

    Air Fast Tickets

    Όμως στις αρχές Δεκέμβριου του 2020 οι πιστωτές του διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου AirFastTickets που κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2016, κατήγαγαν την πρώτη τους νίκη.

    Η εταιρεία με ιδρυτή τον Νίκο Κοκλώνη, ενόσω βρισκόταν σε καθεστώς παύσης πληρωμών, δηλαδή από την 30ή Ιουνίου 2014 κι έπειτα, προχώρησε σε «καταδολιευτικές δικαιοπραξίες», δηλαδή στη μεταβίβαση δύο ακινήτων της εις βάρος των οφειλετών της.

    Ως εκ τούτου, ο σύνδικος πτώχευσης κατέθεσε αγωγή κατά της AirFastTickets που πούλησε τις δύο ιδιοκτησιών και κατά της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης Electronic advertising and management, με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας, που τις αγόρασε.

    Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές , το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την απόφαση 3645/2020 έκανε, εν μέρει, δεκτή την αγωγή και ανακάλεσε τις δικαιοπραξίες, τις μεταβιβάσεις δηλαδή των δύο ακινήτων.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, βάσει του άρθρου 41 του Πτωχευτικού Κώδικα, «πράξεις του οφειλέτη που διενεργήθηκαν εντός του χρόνου που περιλαμβάνεται από την παύση των πληρωμών μέχρι την κήρυξη της πτώχευσης (ύποπτη περίοδος) και είναι επιζήμιες για την ομάδα των πιστωτών ανακαλούνται ή μπορούν να ανακληθούν».

    Κι αυτό προκειμένου να καταστεί εφικτή η εκποίηση τους ως τμήμα της πτωχευτικής περιουσίας.

    Οι μεταβιβάσεις ακινήτων στις οποίες προχώρησε η AirFastTickets έλαβαν χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου και 29 Οκτωβρίου 2014, δηλαδή λίγους μήνες αφότου η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς στάσης πληρωμών.

    Aφορούν μία ισόγεια κατοικία 63 τ.μ. και ένα διώροφο σπίτι, επιφάνειας 34 τ.μ. το κάθε επίπεδο, που βρίσκονται σε οικόπεδο 1,4 στρ. στην Ηλεία, όπως και διαμέρισμα 110 τ.μ. τρίτου ορόφου στον Πειραιά.

    Ωστόσο, το γεγονός ότι οι μεταβιβάσεις πραγματοποιήθηκαν, αφότου η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς παύσης πληρωμών είναι ένας μόνον από τους λόγους για τους οποίους οι πιστωτές ζήτησαν αυτές να ακυρωθούν.

    Στην AirFastTickets αντιπρόεδρος είχε οριστεί ο Δημήτρης Κοκλώνης (πατέρας του ιδρυτή της εταιρείας).

    Η αγοράστρια όμως των δύο ακινήτων, η βουλγαρική ΕΠΕ Electronic advertising and management, εκπροσωπείται από τη σύζυγο του Δημητρίου Κοκλώνη, Ερασμία.

    Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος της ΕΠΕ, Ερασμία Κοκλώνη, γνώριζε κατά το χρόνο διενέργειας των δικαιοπραξιών ότι η AirFastTickets είχε περιέλθει σε κατάσταση παύσης πληρωμών, «λόγω της στενής προσωπικής της σχέσης με το νόμιμο εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της τελευταίας Δημήτριο Κοκλώνη, ο οποίος τυγχάνει σύζυγός της».

    Πέραν όμως, των παραπάνω, οι αγοραπωλησίες, που πραγματοποιήθηκαν την ύποπτη περίοδο, υπήρξαν επιζήμιες για την ομάδα των πιστωτών της εταιρείας, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση.

    Γιατί; Επειδή οι μεταβιβάσεις έγιναν σε τίμημα χαμηλότερο κατά 351.000 ευρώ, σε σχέση με την εμπορική αξία των ακινήτων.

    Όλα αυτά όταν το τίμημα ύψους 81.000 ευρώ από την πρώτη πώληση αποδόθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά για οφειλή της AirFastTickets.

    Κι ενώ το τίμημα της πώλησης του δεύτερου ακινήτου ύψους 142 χιλ. ευρώ δεν προκύπτει- με έγγραφη απόδειξη της πωλήτριας- ότι καταβλήθηκε.

    Τα δύο ακίνητα αποτελούσαν τα μοναδικά, σημαντικής αξίας, περιουσιακά στοιχεία που διέθετε η AirfastTickets.

    Είναι ενδεικτικό ότι τα κινητά περιουσιακά στοιχεία της έχουν ήδη εκποιηθεί για ποσό μόλις 30.000 ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, η ανάκληση των αγοραπωλησιών των δύο ακινήτων δεν αποτελεί παρά σταγόνα στον ωκεανό όσον αφορά την ικανοποίηση των πιστωτών, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν ποσά ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, όπως έχει προκύψει μετά την επαλήθευση και τον έλεγχο των απαιτήσεών τους.

    Εκτιμάται όμως, ότι οι οφειλές προς την αεροπορική αγορά είναι πολλαπλάσιες.

    Τέλη Ιουνίου 2014 η AirFastTickets αδυνατούσε να καταβάλει στη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) τις εισπράξεις που όφειλε για την πώληση εισιτηρίων του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου 2014, ύψους 11 εκατ. ευρώ και, για το λόγο αυτό, η ΙΑΤΑ την έθεσε σε μόνιμο καθεστώς απαγόρευσης πώλησης εισιτηρίων (καθεστώς default).

    Είχε προηγηθεί η βράβευση της εταιρείας ως πλέον αναπτυσσόμενης μικρομεσαίας επιχείρησης, με την AirFastTickets να φέρεται ότι έχει συσσωρεύσει οφειλές ύψους 45 εκατ. ευρώ από τη δραστηριοποίησή της σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα.

    Το βραβείο από το ΕΒΕΑ

    Στις 23 Ιουνίου του 2014 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) απένειμε στην AirFastTickets το βραβείο της πλέον αναπτυσσόμενης μικρομεσαίας επιχείρησης, την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα, αρχικά στο εξωτερικό και στη συνέχεια στην Ελλάδα, έφεραν την εταιρεία να έχει συσσωρεύσει οφειλές ύψους 45 εκατ. ευρώ από τη δραστηριοποίησή της σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα.

    Ως αποτέλεσμα, η διεθνής ένωση αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), που εποπτεύει για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών-μελών της τα πρακτορεία πώλησης εισιτηρίων, έθεσε σε καθεστώς default την AirFastTickets.

    Ετσι, η εταιρεία δεν μπορούσε να λειτουργεί ως διαπιστευμένο από την ΙΑΤΑ πρακτορείο πώλησης εισιτηρίων και θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους συνέχισης των πωλήσεών της εις βάρος του περιθωρίου κέρδους της.

    Η AirFastTickets εμφανιζόταν να αποτελεί μία από τις πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες, με τουλάχιστον 15 εκατ. πελάτες παγκοσμίως και τεράστια διαφημιστική παρουσία όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα ξένα μέσα ενημέρωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ