• Business

    Δήθεν «μέρισμα» η χρηματοδότηση της ΔΕΗ για τις πανάκριβες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

    • NewsRoom
    ΔΕΗ


    Η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει εφάπαξ οφειλές προς ΔΕΗ, ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ, αναδεικνύει τη δύσκολη κατάσταση της επιχείρησης λόγω των 2,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών. Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός, από το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, τα 360 εκατ. θα δοθούν στη ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, αλλά και για να γίνει δυνατή η περαιτέρω ελάφρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

    Οι ΥΚΩ είναι το ποσόν που πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι καταναλωτές, προκειμένου να έχουν την ίδια τιμή κιλοβατώρας οι κάτοικοι των νησιών που ηλεκτροδοτούνται από πανάκριβες και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και οι πολύτεκνοι και οι λοιποί δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

    Η λύση πληρωμής εφάπαξ από το πλεόνασμα – αντί στην πενταετία -επιλέχτηκε με δεδομένο ότι η τρόικα δεν συμφωνούσε με μια πιθανή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2018, ενώ από την άλλη επέμενε να είναι μεγάλο το ποσό που θα πάρει άμεσα η ΔΕΗ.

    Η πληρωμή των παλιών ΥΚΩ στη ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

    Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ προσδιορίστηκαν νομοθετικά το 2012, χωρίς να αναπροσαρμοστούν έκτοτε, προκαλώντας έτσι σωρευτικά ένα έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ κατά την πενταετία 2012-2016, το οποίο μετά την ενδελεχή έρευνα της ΡΑΕ προσδιορίστηκε στα 360 εκ. ευρώ, έναντι των 735 εκ. ευρώ που είχε ζητήσει και εγγράψει ως πρόβλεψη στον ισολογισμό της η ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική στις περισσότερες χώρες όπου υπάρχουν νησιά, το πρόβλημα έχει λυθεί με διασυνδέσεις ενώ εκεί όπου υπάρχουν μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως στην Ισπανία το κόστος άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο ρεύμα, μοιράζεται 50%-50% μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των καταναλωτών. Το καλοκαίρι η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ για τις ΥΚΩ, να καλύπτονται με την καταβολή μέρους από τις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το οποίο άλλωστε χρησιμοποιούν οι μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά.

    Η εισήγηση για επιστροφή του ΕΦΚ στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία πάντως ενστερνίζεται τη φιλοσοφία να καλύπτονται οι συγκεκριμένες χρεώσεις ή τουλάχιστον μέρος τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΔ: Τα δώρα του Τσίπρα προέρχονται από τα 14,5 δισ. ευρώ που άρπαξε από τους Έλληνες
     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδ. Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας είναι μάγος! Η ανάπτυξη πέφτει έξω και αυτός βγάζει υπεραπόδοση!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος: Δεν ισοπεδώσαμε, απλά «ζορίσαμε» τη μεσαία τάξη!



    ΣΧΟΛΙΑ