• Business

    POS σε όλα τα ταξί ζητούν οι «θεσμοί»

    • NewsRoom
    ταξί


    Την επέκταση του μέτρου για την εγκατάσταση POS και στα ταξί, όπως ισχύει από τις αρχές Ιουλίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ζητούν οι δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές σε συζητήσεις που έχουν για το υπ. Υποδομών για το πολυσυζητημένο, υπό κατάρτιση, σχέδιο νόμου για τον κλάδο, ζητούν μεταξύ άλλων και την εγκατάσταση συστημάτων πληρωμών (POS), προκειμένου οι επιβάτες να πληρώνουν το αντίτιμο της διαδρομής με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

    Από τη μεριά τους οι οδηγοί ταξί υποστηρίζουν, όμως, πως αρκετοί συνάδελφοί τους είναι καταχρεωμένοι και υπάρχει ο φόβος πως τα χρήματα που μπαίνουν στους λογαριασμούς τους όταν οι πελάτες χρησιμοποιούν κάρτες θα κατάσχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

    Οι θεσμοί είχαν πιέσει και κατά την προηγούμενη αξιολόγηση την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ταξί, ενώ ενστάσεις εκφράζουν και σε δύο ακόμη σημεία του νέου νομοθετικού πλαισίου. Στο θέμα με τα πολυθέσια ταξί οι δανειστές ζητούν να παραμείνει το ισχύον καθεστώς της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ πελάτη και ιδιοκτήτη. Η ομοσπονδία έχει ζητήσει να μπει ταξίμετρο και σε αυτά ή εναλλακτικά η ταρίφα να καθορίζεται βάσει χρονοχρέωσης.

    Διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα των αδειών ταξί που εκδίδονται από την Περιφέρεια. Με το ισχύον καθεστώς, μπορούν να εκδίδονται τρεις άδειες ανά 1.000 κατοίκους και υπάρχει η δυνατότητα από 3 τοις χιλίοις, οι άδειες να φτάσουν το 3,5% τοις χιλίοις. Οι επαγγελματίες επιχείρησαν να περιορίσουν τις άδειες στο νέο νομοσχέδιο αλλά αντιμετώπισαν αρνητική διάθεση από τους θεσμούς.

    Τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται η άποψη των θεσμών και για τις αλλαγές που επιχειρούνται μέσω του σχεδίου νόμου στον τρόπο λειτουργίας εταιρειών που λειτουργούν εφαρμογές για μίσθωση ταξί όπως η UBER και η BEAT.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ELFE: Πάνω από 90 εκατ. ευρώ το χρέος στη ΔΕΠΑ-Διακόπηκε η παροχή αερίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη αντεπίθεση των ιδιωτών του ρεύματος: Κάνουν νέες σούπερ προσφορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό: Γιατί ΙΟΝ, Παπαδοπούλου και ΜΕΓΑ ξεχώρισαν στο λιανεμπόριο. Τι συνέβη με Elbisco & UNILEVER



    ΣΧΟΛΙΑ