• Business

    Ο Σκουρλέτης θέλει να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων καθαριότητας

    • NewsRoom
    Πάνος Σκουρλέτης

    Πάνος Σκουρλέτης


    Την λύση στο πρόβλημα με τα σκουπίδια, που η ίδια δημιούργησε, ψάχνει να βρει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο κ. Σκουρλέτης, αφού η κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία αλλά και για τον τουρισμό της χώρας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, μίλησε για το θέμα στον Realfm. Εκεί, ανέφερε πως μία λύση που μπορεί να σκεφτεί και να προωθήσει, είναι να γίνουν νέες συμβάσεις, ολιγόμηνες, για 6.100 άτομα. Ελπίζοντας, έτσι, να άρουν την απόφαση τους περί συνέχισης των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

    Το θέμα είναι, ότι στις 11 Μαΐου, είχαν κριθεί, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων αυτών. Μάλιστα, είχε τονίσει, ότι τον Ιούνιο θα λήξουν.

    «Ήδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα, να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επ΄ αύριο αντισυνταγματική. Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τα εργασιακά, έχουμε νέα δεδομένα, των τόνων σκουπιδιών, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν», είπε.

    Και συνέχισε: «Προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μία διαδικασία, η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό το διάστημα».

    Όταν τον ρώτησαν αν αυτές οι συμβάσεις είναι ολιγόμηνες, απάντησε ως εξής: «Ακριβώς, αυτή είναι η προσπάθεια μας. Εκεί έχουμε βάλει όλα τα νομικά εργαλεία που έχουμε. Συζητάμε με έγκριτους νομικούς και νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, ώστε να έχουμε μία θωρακισμένη λύση».

    Τέλος, μίλησε για τα αιτήματα των δήμων και τις προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ: «Για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αναπληρώνονται αυτές οι θέσεις από τους πολίτες, είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4, που ισχύει στις προσλήψεις στο υπόλοιπο δημόσιο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θα πνιγεί στα σκουπίδια η χώρα – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτα σχόλια του BBC για το «πάρτι» σκουπιδιών στην Αθήνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλημμύρισε στα σκουπίδια η Αττική – Ανυπόφορη η κατάσταση σε τουριστικές περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ