• Business

    Η νέα στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όπως έστρωσαν, να κοιμηθούν»

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (Φωτογραφία: Eurokinissi)

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (Φωτογραφία: Eurokinissi)


    To προσκλητήριο Τσίπρα προς πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις για διάλογο δεν θα είναι συστημένο. Τουλάχιστον έως την Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η πρόταση του Μαξίμου για εθνική συνεννόηση -όπως ακούστηκε και από το βήμα του ΣΕΒ- θα υπάρχει πάνω στο τραπέζι, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προς το παρόν θα μείνει στα λόγια. Η κυβέρνηση θα δει πρώτα ποια τροπή θα πάρει το ζήτημα του ελληνικού χρέους και μετά θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει κάποια συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Βούλα Κεχαγιά
    Βούλα Κεχαγιά. Δημοσιογράφος

    Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει πως δεν έχει καμία διάθεση να βοηθήσει την κυβέρνηση στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης για το χρέος κι έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα πρέπει να φανεί η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Τσίπρα συνολικά στην διαπραγμάτευση. «Όπως έστρωσαν να κοιμηθούν» αναφέρουν στελέχη της ΝΔ τονίζοντας πως για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα των δανειστών ψηφίζοντας μέτρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάτι στοιχειώδες για το χρέος, ούτε καν την εκταμίευση της δόσης.

    «Την δόση θα την πάρουμε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» απαντούν κυβερνητικές πηγές που θέλουν να συντηρούν την συζήτηση για εθνική συνεννόηση για δύο λόγους: Αφενός για να φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να δώσει χείρα βοήθειας- πολλώ μάλλον να σηκώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον Σόιμπλε– και αφετέρου γιατί υπάρχει μία μικρή πιθανότητα η αντιπολίτευση να μετριάσει την κριτική της για τους χειρισμούς στην υπόθεση χρέος περιμένοντας τι θα αποφασίσουν τελικώς τα ευρωπαϊκά όργανα.

    Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι «σ ‘ αυτήν την φάση δεν θα κάνουμε κάτι» αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα να γίνει κάποια συνάντηση μετά την Σύνοδο Κορυφής. Κι αυτό σε περίπτωση που διαπιστωθεί το αδιέξοδο. «Ξεχάστε όμως οικουμενικές ή συμβούλια πολιτικών αρχηγών» αναφέρουν στο mononews.gr οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας ότι ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Συμπέρασμα; Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν θα κάνει κινήσεις που θα προκαλούν την αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκοντας να μετριαστεί το εσωτερικό μέτωπο κριτικής και αντιπαράθεσης και θα ρίξει όλο το βάρος της στις επαφές με παράγοντες του εξωτερικού που μπορούν να βοηθήσουν στην υπόθεση χρέος.

    Και η Νέα Δημοκρατία όμως τις τελευταίες ημέρες δείχνει πως έχει χαμηλώσει τους τόνους σε μία τακτική περισσότερο τού να αφήσει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση ή αλλιώς να πέσει στα βράχια. Η ανακοίνωση της ΝΔ για τις αποδοκιμασίες εις βάρος του πρωθυπουργού έξω από την Μητρόπολη δείχνει άλλωστε πως δεν υπάρχει διάθεση όξυνσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιβάν Σαββίδης: Η κυβέρνηση διέγραψε τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ ενώ ήταν σε εξέλιξη το δικαστήριο!!!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: «Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι» – Συνέντευξη στο Υπουργείο Εσωτερικών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σόιμπλε: Δεν φταίω εγώ που οι εφοπλιστές στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους



    ΣΧΟΛΙΑ