• Business

    Η μάχη του Σαν Τζόρτζη: Πώς μια ακατοίκητη νησίδα «χρυσωρυχείο» κατάφερε να χωρίσει στα δύο τον ΣΥΡΙΖΑ

    Σαν Τζόρτζης


    Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει μέχρι σήμερα η αντιπολίτευση, να διασπάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως κατάφερε (έστω και χωρίς συνέπειες) να προκαλέσει μια ακατοίκητη βραχονησίδα νότια του Σουνίου: Ο Άγιος Γεώργιος.

    Ο Σαν Τζόρτζης, όπως είναι γνωστό το νησάκι του Σαρωνικού στους ντόπιους, αποτελεί τις τελευταίες ημέρες το αντικείμενο αντιπαράθεσης  μεταξύ των δήμων της Ύδρας και της Λαυρεωτικής. Και ενώ για κάποιον θα φαινόταν ένα ασήμαντο ζήτημα, η τελική απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία για τις δύο περιοχές, καθώς στην κορυφή των 4,3 τ. χλμ της επιφάνειάς του βρίσκεται ένα μεγάλο αιολικό πάρκο, το οποίο έχει αναπτύξει η Τέρνα Ενεργειακή.

    Ο δήμος που θα κερδίσει την διοικητική υπαγωγή του Σαν Τζόρτζη έχει να λαμβάνει  500.000 ευρώ ετησίως από την Τέρνα Ενεργειακή, την ώρα που οι δημότες του έχουν ισόποση απαλλαγή από τη ΔΕΗ.

    Το τελευταίο διήμερο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δέχτηκε διαδοχικά στο γραφείο του τους δύο δημάρχους, Γιώργο Κουκουδάκη (Ύδρας) και Δημήτρη Λουκά (Λαυρεωτικής), οι οποίοι προκειμένου να ενισχύσουν τα αιτήματά τους, επιστράτευσαν βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικούς συμβούλους, ακόμα και καθηγητή Ιστορίας.

    Η διοικητική ιστορία του νησιού έχει ως εξής: Το 1834, με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το νησί ανήκε στον δήμο Ύδρας. Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 το ενέταξε στον δήμο Λαυρεωτικής. Μάλιστα, ο Δήμος έχει ήδη λάβει το ποσό των 138.253,31 ευρώ, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016, από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ AΪ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ 1 και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ AΪ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ 2, το οποίο αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος που είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν στον δήμο.

    Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Ε’ τμήματος του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους, έπειτα από την προσφυγή του Δήμου Ύδρας, δικαίωσε τους νησιώτες, ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών.

    Έτσι, εδώ και δύο ημέρες ο  κ. Σκουρλέτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις δύο πλευρές, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει θέση ενώ αρκέστηκε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «το θέμα θα εξεταστεί με προσοχή και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βέλτιστη λύση».

    Ο δήμαρχος Ύδρας, κ.  Γιώργος Κουκουδάκης συνοδευόταν από τους βουλευτές Α΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά, τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο και τη νομική σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής, Όλγα Σαββίδου. Τη συμπαράσταση στο αίτημα του δήμου έχουν εκφράσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Κώστας Δουζίνας, καθώς και ο  Κωνσταντίνος Κατσαφάδος της ΝΔ.

    Από την άλλη, τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρη Λουκά, συνόδευαν οι βουλευτές Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος και Γιάννης Δέδες, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και ο ιστορικός Γιώργος Δερμάτης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Louvain la Neuve.



    ΣΧΟΛΙΑ