• Business

    Με γαλλικό «αέρα» επενδύσεων ανεβαίνει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – Ποια deals του έκανε «δώρο» ο Μακρόν


    Κλίμα πολύ καλύτερο από εκείνο που καταγράφηκε στις δημόσιες παρεμβάσεις των δύο ηγετών περιγράφουν συνεργάτες του πρωθυπουργού για τις ιδιωτικές συζητήσεις που είχαν Τσίπρας και Μακρόν στην διάρκεια της διήμερης παρουσίας του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός στις προσπάθειες που κάνει η χώρα για να βγει από την κρίση και είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «  Έφερα τους επιχειρηματίες μαζί μου για να επενδύσουν. Σάς εμπιστεύομαι , εμπιστεύομαι και σένα. Έχετε πάρει πολύ γενναίες αποφάσεις». Από την πλευρά του και ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα θερμός με τον Μακρόν διαπιστώνοντας πως «έχουμε ταύτιση απόψεων στα ευρωπαϊκά θέματα. Προχωράμε μπροστά. Και σε ό,τι αφορά την οικονομία θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα δίνουν άλλον αέρα στο κυβερνητικό επιτελείο που βρίσκεται ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πια μετά τα όσα είπε δημοσίως ο Πρόεδρος της Γαλλίας για τον ρόλο του ΔΝΤ και τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην Ευρώπη το αφήγημα που επιθυμεί να χτίσει το Μαξίμου –μέσω ΔΕΘ- δεν είναι πια ένα θεωρητικό ευχολόγιο αλλά ένα σχέδιο που βρίσκει ισχυρούς συμμάχους στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

    Άρα θεωρείται περίπου δεδομένο ότι στην ομιλία του από το βήμα της Έκθεσης ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει ότι ο στόχος της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι εφικτός καθώς και ότι η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά δε την τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να πει ότι είναι καλό να μην μπουν εξ αρχής εμπόδια που θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις.

    Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώπιον Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών ανακοίνωσε επισήμως την συγκρότηση ειδικής αναπτυξιακής Task force στην οποία θα τεθεί ο ίδιος επικεφαλής , όπως είχε γράψει πριν από έναν μήνα το mononews.

    H κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την υπογραφή ειδικής συμφωνίας με την Επενδυτική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας με στόχο την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα που θα ενισχύσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπογράφηκαν και άλλες συμφωνίες από ιδιώτες επενδυτές οι οποίες ωστόσο δεν ανακοινώθηκαν, ενώ προετοιμάστηκε και το έδαφος για συνεργασία επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Γαλλίας.

    Επίσης υπογράφηκε συμφωνία της εταιρίας Corallia  με την Air Bus, συμφωνία δημιουργίας αιολικού πάρκου ανάμεσα στην ΔΕΗ και την αντίστοιχη γαλλική επιχείρηση Ηλεκτρισμού και συμφωνία συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής του ελληνικού SL cluster διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών με το Aerospacevalley με έδρα την Τουλούζη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όταν το κάλεσμα του «πολυμήχανου» Τσίπρα για επενδύσεις έπεσε πάνω στην «ξέρα» της ελληνικής γραφειοκρατίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύσημα Κομισιόν στον Μακρόν για την ομιλία του στην Πνύκα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτό είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για την 82η ΔΕΘ



    ΣΧΟΛΙΑ