• Business

    Δύσκολο ξεκίνημα για την Task Force του Αλέξη Τσίπρα – Ελληνικό και Eldorado βάρυναν το κλίμα

    Τσίπρας


    Οι επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Task Force, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, στην σκιά των αντιδράσεων για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» και τις καθυστερήσεις που προκαλεί το ΚΑΣ στο έργο του «Ελληνικού».

    Όπως ήταν αναμενόμενο την κυβερνητική συνεδρίαση απασχόλησαν οι εξελίξεις περί την Eldorado Gold και η πορεία των διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά και στην επένδυση στο «Ελληνικό» με επίκεντρο την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών.

    Εκ παραλλήλου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν η πορεία επένδυσης της Total στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά και τις πρόσφατες θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και η πορεία της επένδυσης της Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς σήμερα Πέμπτη υπογράφεται στην Κέρκυρα η σχετική σύμβαση, εξέλιξη που θα απομακρύνει τον κίνδυνο επιστροφών κρατικών ενισχύσεων ύψους 692 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σημειωτέον πως στην 1η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Ιταλίας που διεξάγεται σήμερα στην Κέρκυρα με την συμμετοχή των Αλέξη Τσίπρα και Πάολο Τζεντιλόνι θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (υπογραφή συμφωνίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταβίβασή της στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A), ενώ θα υπογραφεί και συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού καθώς και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο εμπόριο.

    Στην ατζέντα θα μπουν ασφαλώς και τα ευρωπαϊκά θέματα σε σχέση με το μέλλον της ευρωζώνης, θέματα που απασχόλησαν και την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, οικονομικά ζητήματα, όπως πχ η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ιταλικές επενδύσεις στην χώρα μας, ΑΟΖ και ενεργειακά. Επίσης τους δύο πρωθυπουργούς θα απασχολήσουν το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι σχέσεις ΕΕ με τρίτες χώρες.

    Παράλληλα με την συνάντηση των δυο πρωθυπουργών θα γίνουν και διμερείς συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών: Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών και μεταναστευτικής πολιτικής (σε επίπεδο υφυπουργών).

    Το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και των ελληνοιταλικών σχέσεων σε μία προσπάθεια να οικοδομήσει συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι τυχαίο πως Μακρόν και Τζεντιλόνι επέλεξαν να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτήν την περίοδο. Άλλωστε στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των σχέσεων με Γαλλία και Ιταλία ώστε στην συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Κορυφής στο Ταλίν στις 28 Σεπτεμβρίου να εμφανιστεί ένα συντονισμένο μέτωπο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H Eldorado Gold επιβεβαίωσε την παραλαβή των δύο αδειών – Περιμένουμε ενημέρωση για το θέμα της διαιτησίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Σπίρτζης: Δεν γίνεται να καθυστερήσουν κι άλλο οι εργασίες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πιτσιόρλας: Χειριζόμαστε νηφάλια και ήρεμα το θέμα της Eldorado Gold



    ΣΧΟΛΙΑ