• Business

    Θετικές Goldman Sachs & Morgan Stanley για Eurobank

    Goldman Sachs

    Goldman Sachs


    Στους κινδύνους που δημιουργεί η καθυστέρηση της αξιολόγηση αλλά και στα θετικά αποτελέσματα της Eurobank , αναφέρονται σε νέες τους εκθέσεις , η Morgan Stanley Και η Goldman Sachs. Το τέλος του 2016 αποδείχθηκε θετικό για την Eurobank επισημαίνουν οι δυο οίκοι  με τα έσοδα να βελτιώνονται καθώς το κόστος μειώθηκε, ενώ και η ποιότητα κεφαλαίου οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση. Και οι δυο επενδυτικές τράπεζες δίνουν  στην Eurobank τιμή-στόχο μεταξύ 0,85 και  0,90 ευρώ.

    Goldman Sachs: Στα 0,85 ευρώ η τιμή στόχος

    Eurobank
    O Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας

    H Eurobank ξεκίνησε τη σεζόν ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες, ανακοινώνοντας  την πρώτη κερδοφόρο χρονιά μετά από έξι χρόνια, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η οποία διατηρεί στα 0,85 ευρώ την τιμή στόχο, με σύσταση neutral.

    Όπως σημειώνει , η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση € 0,3 δισ. στις καταθέσεις το 4ο τρίμηνο, μία τάση η οποία ωστόσο φαίνεται να έχει ανατραπεί στο α’ τρίμηνο του 2017, οδηγώντας σε αύξηση του δανεισμού από τον ELA., εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

    H Goldman Sachs προειδοποιεί ότι οι βασικοί κίνδυνοι γύρω από την Eurobank καθώς και για την τιμή-στόχο που διατηρεί, είναι η χειρότερη ποιότητα ενεργητικού και οι τάσεις top-line, η πρόοδος στην αναδιάρθρωση του ομίλου, η απομόχλευση καθώς και οι συνθήκες χρηματοδότησης.

    Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και την μακροοικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα

    Morgan Stanley: Θετικό το τέλος του 2016, αλλά έρχονται δύσκολες στιγμές

    Το τέλος του 2016 αποδείχθηκε θετικό για την Eurobank όπως σημειώνει η Morgan Stanley, με τα έσοδα να βελτιώνονται καθώς το κόστος μειώθηκε, ενώ και η ποιότητα κεφαλαίου οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση. Η επενδυτική τράπεζα δίνει στην Eurobank τιμή-στόχο τα 0,90 ευρώ και σύσταση equal-weight.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΜS, η διοίκηση τόνισε ότι οι θετικές τάσεις που αναπτύχθηκαν το 2016, μπορεί να ανατραπούν στο α’ τρίμηνο του 2017.

    Σε επίπεδο τριμήνου, το δ’ 3μηνο 2016, τα καθαρά κέρδη ήταν 38 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 56% από το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένα κατά 116% ετησίως, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 8,1%, ενώ για το σύνολο του έτους στο 4,4%.

    Τα αποτελέσματα για το 2016 είναι ευθυγραμμισμένα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley ( 1% χαμηλότερα) αλλά 22% καλύτερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,8%.

    Αυτό που εντυπωσίασε ωστόσο την MS ήταν ότι το δ’ τρίμηνο του 2016 ήταν το πρώτο που υπήρξε αρνητικός σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), συμβάλλοντας στην αύξηση του δείκτη κάλυψης κατά 70 μ.β. Η διοίκηση του ομίλου είναι πεπεισμένη ότι θα καταφέρει να πιάσει τους φετινούς στόχους που τέθηκαν από τον SSM για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, έχοντας υπολογίσει 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα NPEs φέτος.

    Ωστόσο η Morgan Stanley σημειώνει ότι η διοίκηση προειδοποίηση ότι οι θετικές τάσεις μπορεί να ανατραπούν στο α’ τρίμηνο του 2017, λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ