• Business

    Το σχέδιο του Γ.Δραγασάκη για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

    • Contributor


    Το πράσινο φως για την ίδρυση της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ» άναψε χθες το  Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα είναι το κατάλληλο εργαλείο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επενδύσεων σε υποδομές, θα έχει τη μορφή εταιρείας συμμετοχών (holding) και θα «προικοδοτηθεί» με κεφάλαια από το εξωτερικό.

    Αυτό το σχέδιο, που έχει τη «βούλα» του αντιπροέδρου κ. Γ.Δραγασάκη, δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς η σχετική πρόταση είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση προς τους θεσμούς την άνοιξη του 2015. Ωστόσο, έκτοτε δεν είχε προχωρήσει η υλοποίηση του, εν μέσω αντιδράσεων τόσο από τους πιστωτές της χώρας όσο και παράγοντες της αγοράς, που έβλεπαν τον κίνδυνο δημιουργίας μίας τράπεζας υπό τον στενό -κομματικό- έλεγχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ενίσχυση «ημετέρων» (κάτι ανάλογο και με τη περίπτωση της Τράπεζας Αττικής).

    Επιπλέον, παραγκωνίζονται οι συστημικές τράπεζες από δραστηριότητες που μπορούν να στηρίξουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σύγκριση με έναν κρατικό φορέα.

    Ωστόσο, στη συνέχεια και μετά τις απαραίτητες αλλαγές, κατά την τελευταία (β΄) αξιολόγηση οι θεσμοί ενέκριναν την κυβερνητική πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο project (με κεφάλαια ή/και τεχνική βοήθεια) έχουν εκδηλώσει η γερμανική KfW, καθώς και φορείς από τη  Γαλλία και τη Βραζιλία. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται και το ενδιαφέρον της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Η ΕΑΤ ΑΕ θα είναι δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και θα λάβει τη μορφή χρηματοδοτικού μηχανισμού-ομπρέλα, και πιο συγκεκριμένα θα συσταθεί ΑΕ Συμμετοχών (“Holding Company”) ως μητρική. Σε αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να συνεργαστούν, φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο (ΕΤΕΑΝ, ΟΑΕΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Enterprise Greece, Πράσινο Ταμείο κ.ά.).

    Σκοπός της ΕΑΤ ΑΕ είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής και η προτεραιοποίηση των προς υλοποίηση έργων υποδομής. Θα χρηματοδοτεί, όπου υπάρχει ανάγκη και υφίσταται χρηματοδοτικό έλλειμμα, έργα υποδομής, περιφερειακής ανάπτυξης, μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και εξωστρεφή δραστηριότητα.

    Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να κατατεθεί και ο ιδρυτικός νόμος της ΕΑΤ ΑΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα σχεδιάζει αναπτυξιακή τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα παίρνει σάρκα και οστά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παπαδημητρίου: Το νέο μοντέλο οικονομίας προβλέπει ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ