• Business

    Θεόδωρος Φέσσας-Ευτυχία Κουτσουρέλη: Γιατί βούλιαξε η BriQ στο Ελληνικό χρηματιστήριο

    • Contributor

    Θεόδωρος Φέσσας. Επικεφαλής BRIQ. (Φωτό από την εισαγωγή της εταιρίας BriQ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο )


    Ερωτηματικά προκύπτουν από την κατακόρυφη πτώση (-16,96%) που σημείωσε κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης της, η μετοχή της BRIQ (θυγατρική του ομίλου Quest). Βασικοί μέτοχοι είναι οι ίδιοι μέτοχοι της Quest δηλαδή ο κ. Θ. Φέσσας και η τέως σύζυγος του Ευτυχία Κουτσουρέλη. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η εταιρεία , τουλάχιστον αυτή την στιγμή, δεν δίνει καμία αξία στο Χρηματιστήριο σαν αγορά και στην Ελλάδα σαν οικονομία αφού προήλθε από απόσχιση των ακινήτων της Quest (εταιρείας του κ. Φέσσα και αυτή και της πρώην συζύγου) και εξαρτάται – τα έσοδά της – κατά 97% από την Quest.

    Η μεγάλη πτώση κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της διαπραγμάτευσης της αποδεικνύει ότι η εταιρία εισήχθη με υψηλότερη αποτίμηση από την αξία της. Επιπρόσθετα το γεγονός ότι εξαρτά σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα της από την Quest αυτό από μόνο του είναι πρόβλημα. Φυσικά όπως λένε οι ίδιες πηγές η εταιρία θα επενδύσει σε ακίνητα οπότε μελλοντικά θα μεταβληθεί το χαρτοφυλάκιο της οπότε κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα θετικό.

    Όπως παραδέχθηκε και η επικεφαλής του ομίλου Άννα Αποστολίδου “Το αρχικό χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας αποτελείται από ακίνητα του Ομίλου Quest, όμως βραχυπρόθεσμα η Εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της και να προχωρήσει δυναμικά σε επενδύσεις, εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η εμπειρία μας στο χώρο της αγοράς και εκμετάλλευσης ακινήτων είναι η εγγύηση για την προοπτική ανάπτυξης της Εταιρείας” .

    H μετοχή της BriQ Properties ξεκίνησε την διαπραγμάτευση της στα 2,29 ευρώ και έκλεισε τελικώς στα 1,91 ευρώ με όγκο 32 χιλ. τεμαχίων.

    Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Quest Συμμετοχών αποσχίστηκε από τον όμιλο παίρνοντας «προίκα» ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκουν στη μητρική.

    Στη διαδικασία εισαγωγής της BriQ Properties ίσχυσε το… μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, οπότε δεν υπήρξε παρέμβαση για την προσαρμογή της τιμής της Quest Συμμετοχών.

    Ήταν η πρώτη εισαγωγή εταιρείας στο ταμπλό του Χ.Α. μετά από ένα σχεδόν χρόνο, καθώς η προηγούμενη εισαγωγή ήταν της Intercontinental AEEAΠ που εισήχθη στην Κύρια Αγορά στις 2 Αυγούστου 2016.

    Οι επισημάνσεις Φέσσα

    Την άποψη ότι οι Έλληνες επιστρέφουν στις επενδύσεις ακίνητης περιουσίας, τακτική που για δεκαετίες ήταν μια εκ των βασικών επιλογών των πολιτών εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της εταιρείας BriQ Properties που σήμερα χθες την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Με αφορμή την εκδήλωση για την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ο κ. Φέσσας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η πορεία της κεφαλαιαγοράς είναι βασικός δείκτης μέτρησης του δυναμισμού της οικονομίας της χώρας. Στην Ελλάδα, που η επένδυση στα ακίνητα υπήρξε επί δεκαετίες η βασική επιλογή των πολιτών της, η επένδυση σε μετοχές των Εταιρειών Εκμετάλλευσης Ακινήτων της Περιουσίας, όπως η BriQ, συνδυάζει την προοπτική που χαρακτηρίζει τις μετοχές με την ασφάλεια που χαρακτηρίζει την ακίνητη περιουσία».

    Και συνέχισε ο πρόεδρος το ΣΕΒ: «Εύχομαι και ελπίζω η μετοχή της BriQ, όπως και της Quest Συμμετοχών, να δικαιώσουν την εμπιστοσύνη των μετόχων τους, τους οποίους ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ επίσης τα στελέχη των εταιρειών μας, που με γνώση και ενθουσιασμό αγωνίζονται καθημερινά για την πετυχημένη ανάπτυξη των εργασιών τους».

    Σ. Λαζαρίδης: Στο 5% της αγοράς η κεφαλαιοποίηση των ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Χ.Α. Σ. Λαζαρίδης, καλωσορίζοντας την εταιρεία στο Χρηματιστήριο σημείωσε: «Με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας BriQ ο κλάδος του Χρηματιστηρίου που σχετίζεται με τη διαχείριση και τις επενδύσεις σε ακίνητα έχει πλέον κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. ευρώ και ξεπέρασε το 5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

    Ειδικά οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν πλέον κρίσιμο σε μέγεθος και πλήθος εταιρειών κλάδος και μπορούν επάξια να καλύψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των διεθνών επενδυτών. Μεταπολεμικά τα ακίνητα ήταν βασικός επενδυτικός προορισμός για τους Έλληνες αποταμιευτές και οι κατασκευές η επιλεγμένη ατμομηχανή που συνέβαλε στην ανάπτυξη πολλών κλάδων της οικονομίας.

    Η μέσω των ΑΕΕΑΠ αποδοτική διαχείριση των πόρων που δεσμεύονται στην ακίνητη περιουσία είναι λογικό να εκτιμάται ότι μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάταξη της οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος του Χ.Α.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Που πήγε ο ελληνοαμερικανός του ΔΕΣΦΑ και τι παίζει με τη Forthnet και τον Τζωρτζάκη;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάνης Βαρουφάκης: Ήμουν δυστυχώς ο μόνος στην κυβέρνηση που ήθελε να δώσει μάχη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γ. Κούστας: Πονάει ακόμα η Danaos από την κατάρρευση της Hanjin



    ΣΧΟΛΙΑ