• Business

    ΤΑΙΠΕΔ: Στα 3,44 δισ.ευρώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2016

    • NewsRoom


    Εισπράξεις ύψους 3,44 δισ. ευρώ είχε πραγματοποιήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μέχρι το τέλος του 2016, με τις βεβαιωμένες συναλλαγές στα 3,58 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στον ετήσιο απολογισμό της περυσινής χρονιάς που αναρτήθηκε σήμερα.

    Το συγκεκριμένο ποσό ανταποκρίθηκε στην πρόβλεψη που είχε διατυπώσει τον Οκτώβριο του 2015 ο τέως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και νυν υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ.Σ.Πιτσιόρλας.

    Από την ετήσια έκθεση του 2016 προκύπτει πως, εξαιτίας της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ, αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες του Ταμείου για συμβούλους. Συνολικά, οι αμοιβές και έξοδα τρίτων ανήλθαν πέρυσι σε 5,4 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ το 2015. Οι αμοιβές του προσωπικού του ταμείου αυξήθηκαν επίσης σε 2,4 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ ελαφρά αυξημένες στις 263.000 ευρώ είναι και οι αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο τέλος του 2016, το ταμείο απασχολούσε 60 υπαλλήλους από 40 στο τέλος του 2015.

    Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί συμμετοχές σε 24 κρατικές επιχειρήσεις, καθώς και τα δικαιώματα του δημοσίου επί 78 περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων οι συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων (από την Αττική Οδό μέχρι τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου), της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου ανοικτά της Καβάλας, στα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια που δεν παραχωρήθηκαν, σε μικρά λιμάνια και μαρίνες κ.λπ. Κατέχει επίσης τα δικαιώματα άσκησης ψήφου του δημοσίου σε Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, καθώς και 111 κρατικά ακίνητα. Μέχρι το τέλος του 2016, είχε πραγματοποιηθεί ή συμφωνηθεί η μεταβίβαση 27 κρατικών ακινήτων σε ιδιώτες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ