• Business

    Σκληραίνει και άλλο ο έφορος: Κάθε λεπτό μας κατάσχει 3.541 ευρώ 

    • NewsRoom


    Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά. Κάθε λεπτό που περνάει η εφορία τραβάει από τους λογαριασμούς όλων των Ελλήνων 3,541 ευρώ μέσω κατασχέσεων. Το νούμερο είναι πραγματικά πολύ υψηλό.  Πρόκειται για φορολογουμένους οι οποίοι μαθαίνουν να ζουν με την Εφορία από πάνω τους, αφού έστω και ένα ευρώ να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό, πάνω από τα ακατάσχετα όρια, δεσμεύεται αμέσως και καταλήγει στο δημόσιο ταμείο.

    Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το τι αντιμετωπίζουν οι –πάρα πολλοί– φορολογούμενοι που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν είναι ενδεικτικά της οικονομικής δυσκολίας :

    1) Από την αρχή του χρόνου η εφορία , δηλαδή η υπηρεσία που ασχολείται με κατασχέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προχώρησε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου στην είσπραξη του ποσού των 452 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι εισπράξεις προέρχονται κατά κύριο λόγο από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων εισοδημάτων στα χέρια τρίτων (π.χ., ενοικίων).

    Με άλλα λόγια, σε κάθε ημερολογιακή ημέρα του 2017 εισέρρεε από κατασχέσεις στο δημόσιο ταμείο το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ.  Δηλαδή Κάθε ώρα η εφορία τραβάει από τους λογαριασμούς 212.500 ευρώ, η 3,541 ευρω

    2) Η έκδοση κατασχετηρίων τρέχει με ρυθμό 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα, που σημαίνει ότι τα κατασχετήρια πέφτουν σαν καταιγίδα πάνω στους φορολογουμένους και στην αγορά, η οποία πασχίζει ακόμα και για το τελευταίο ευρώ ρευστότητας.

    Η έκδοση των κατασχετηρίων έχει πλέον απλοποιηθεί και επιταχυνθεί, καθώς υπογράφεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας, “φορτώνεται” σε ειδικό ηλεκτρονικό δίκτυο και αποστέλλεται σε χρόνο μηδέν σε όλες τις τράπεζες.

    Στο κατασχετήριο αναγράφονται τα στοιχεία του οφειλέτη και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του.

    Η τράπεζα εντός το πολύ δύο εβδομάδων έχει βάλει το μακρύ της χέρι  πάνω από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη, δεσμεύοντας τα ποσά που ήδη βρίσκονται σε αυτούς, αλλά και όποιο νέο ποσό κατατεθεί.

    Ο αριθμός των φορολογουμένων στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι τεράστιος.

    Υπό το βάρος των κατασχέσεων ζουν ήδη 991.392 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. 

    Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά περίπου 20.000, που σημαίνει ότι η Εφορία ανεβάζει στροφές στο εισπρακτικό της έργο.

    Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται στους 4.267.408. Πρόκειται για απίστευτο αριθμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των ενεργών Αριθμών Φορολογικού Μητρώου δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια.

    Με άλλα λόγια, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.

    Από τους 4.267.408 φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, η ΑΑΔΕ έχει το δικαίωμα (πληρούν τα κριτήρια ύψους οφειλής κ.λπ.) να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους 1.724.708.

    Όπως αναφέρθηκε έχει ήδη λάβει μέτρα εναντίον των 991.392. που σημαίνει ότι στην ουρά για την επιβολή κατασχέσεων βρίσκονται ακόμα 733.316 οφειλέτες.

    Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λάβουν κατασχετήριο μέσα στους επόμενους μήνες.

    Σημειώνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει ακατάσχετα όρια για τους οφειλέτες. Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό τους, μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ.

    Εφόσον είναι μεγαλύτερος ο μισθός ή η σύνταξη από τα 1.000 ευρώ, τότε κατάσχεται το 50% του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και το 100% για το ποσό μισθού ή σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

    Επίσης, προβλέπεται ακατάσχετο όριο από έναν και μοναδικό λογαριασμό μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ. Ο λογαριασμός αυτός πρέπει να δηλωθεί από τον φορολογούμενο στο Τaxisnet.



    ΣΧΟΛΙΑ