• Business

    Reuters: Πρωτοφανής η εμπιστοσύνη των οικονομολόγων στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης

    • NewsRoom


    Την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας ετοιμάζεται να καταγράψει η οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή και το 2018, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο μόνος κίνδυνος είναι πως ίσως οι εκτιμήσεις τους να μην είναι αρκετά αισιόδοξες.

    Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 2%, μέχρι τουλάχιστον στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, εκτιμούν οι 80 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 13-16 Νοεμβρίου.

    Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήταν απροσδόκητα ισχυρή φέτος, υπερβαίνοντας τους αντίστοιχους ρυθμούς σε ΗΠΑ και Βρετανία, για πρώτη φορά από την κρίση 2007-2008.

    Πάνω από το 90% των 40 οικονομολόγων που απάντησαν σε μία επιπλέον ερώτηση, δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι πως η σημερινή ανάκαμψη των οικονομιών της περιοχής θα κρατήσει στον ορίζοντα πρόβλεψης. Μόλις τέσσερις απάντησαν ότι δεν ήταν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε δημοσκόπηση του Reuters τόσο μεγάλος βαθμός εμπιστοσύνης για τις άνω του μέσου όρου επιδόσεις της Ευρωζώνης  και πραγματικά είναι σπάνιο φαινόμενο από το 1999 που εκδόθηκε το ευρώ.

    Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι ο κίνδυνος να πέσουν έξω στις εκτιμήσεις τους σε σχέση με την ανάπτυξη είναι μάλλον ανοδικός (δηλαδή να αποδειχθεί ισχυρότερη από τις προβλέψεις), με το 30% να δηλώνει πως είναι ισορροπημένος και μόλις ένα 10% να δηλώνει ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να πάνε χειρότερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί το ευρώ λάμπει και πάλι για τους επενδυτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόβλεψη-έκπληξη: Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν πολλά δισ. στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Ανάσα 3 ετών δίνει ο SSM για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις των νέων δεδομένων



    ΣΧΟΛΙΑ