• Business

    Πώς έβγαζε χρήματα ο Elon Musk πριν γίνει δισεκατομμυριούχος;

    Elon Musk. Επικεφαλής Tesla

    Elon Musk. Επικεφαλής Tesla


    Ο Elon Musk είναι ένας από τους πιο περιπετειώδεις επιχειρηματίες της Silicon Valley, με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του, την Tesla Motors και τη SpaceX, που στοχεύουν να μεταμορφώσουν τη βιομηχανία μεταφορών. Η καθαρή αξία του Musk αγγίζει τώρα τα 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά πίσω από αυτό κρύβεται μια πολύχρονη πορεία και μια ολόκληρη ιστορία. Παρακάτω είναι 8 από τους πιο έξυπνους τρόπους, με τους οποίους ο Elon “έκανε” χρήματα προτού γίνει ένας από τους διασημότερους δισεκατομμυριούχους.

    1. Δημιούργησε και πώλησε το δικό του βιντεοπαιχνίδι σε ηλικία 12 ετών.
    Ήταν ένα παιχνίδι με θέμα το διάστημα που ονομάζεται Blastar. Ο Musk ενδιαφέρθηκε για τους υπολογιστές από νεαρή ηλικία και άρχισε να διδάσκεται προγραμματισμό σε ηλικία 9 ετών. Έλαβε $500 όταν ο πηγαίος κώδικας για το βασισμένο στο BASIC παιχνίδι δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PC και Office Technology της Νότιας Αφρικής.

    2. Κάποτε έπιασε δουλειά ως καθαριστής λεβητοστασίων σε ένα μύλο ξυλείας.
    Αφού εγκατέλειψε τη Νότια Αφρική το 1988, ο Musk πέρασε το χρόνο του εργαζόμενος σε μια σειρά από περίεργες δουλειές στον Καναδά. Μετά από μια επίσκεψη στο γραφείο ανεργίας, ρώτησε για τη δουλειά με το καλύτερο μισθό, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν μια εκδήλωση καθαρισμού του λεβητοστασίου ενός μύλου ξυλείας.
    21220512601_2996f16c3a_k
    3. Ξεκίνησε πρακτική άσκηση στην Τράπεζα της Νέας Σκωτίας, παίρνοντας τηλέφωνο ένα ανώτατο στέλεχος και ζητώντας του απλώς να συναντηθούν
    Μετά την επανένωση με τον αδερφό του Kimbal στον Καναδά, οι δύο αποφασισμένοι αδελφοί έψαξαν σημαντικούς επιχειρηματίες και ξεκίνησαν να τους τηλεφωνούν (χωρίς να γνωρίζονται) και να τους ζητούν να γευματίσουν μαζί. Ένας τέτοιος επιχειρηματίας ήταν ο Peter Nicholson, ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Νέας Σκωτίας, ο οποίος γοητεύτηκε από την πρωτοβουλία των αγοριών.

    4. Για να κερδίσει επιπλέον μετρητά, ο Musk πούλησε κομμάτια από Η/Υ και πλήρεις προσωπικούς υπολογιστές από το δωμάτιό του
    Όσο σπούδαζε στο Queens University στο Οντάριο, ο Musk πούλησε ολόκληρους υπολογιστές, καθώς και διάφορα εξαρτήματά τους, ενώ προσπαθούσε να κατασκευάσει ό,τι χρειάζονται οι συμφοιτητές του ή να λύσει τα προβλήματα που είχαν οι υπολογιστές τους.

    5. Πλήρωνε το κολέγιό του μετατρέποντας το σπίτι του σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης
    Αφού μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το 1992, ο Musk έβαλε γρήγορα τα επιχειρηματικά του ένστικτα σε καλή χρήση. Με ένα φίλο του μετακόμισαν σε μια κατοικία 10 υπνοδωματίων και τα Σαββατοκύριακα τη μετέτρεπαν σε νυχτερινό (και χωρίς άδεια) κλαμπ, όπου κάλυπταν με μαύρους σάκους απορριμμάτων τα παράθυρα και έβαφαν τους τοίχους με φωτεινό χρώμα.

    6. Το 1995 ο Musk εγκατέλειψε το μεταπτυχιακό του στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για να συνεργαστεί για την ίδρυση μιας διαδικτυακής εταιρείας
    Παρά το γεγονός ότι έγινε αποδεκτός στο Στάντφορντ για να συνεχίσει τις σπουδές του, ο Μusk έχασε τα δίδακτρα όταν αποφάσισε μετά από δύο ημέρες ότι το διαδίκτυο είχε πολύ μεγαλύτερη υπόσχεση να αλλάξει την κοινωνία. Συνεργάστηκε με τον αδελφό του Kimbal και ξεκίνησε τη Zip2.kimbal musk elon musk brother

    7. Έγινε εκατομμυριούχος τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν αυτός και ο αδελφός του πούλησαν το Zip2
    Αγοράστηκε από την πρώην εταιρεία Compaq το 1999, η οποία είχε καταστεί πρωτοπόρος προμηθευτής συστημάτων Η/Υ έως ότου ξεπεράστηκε και εξαγοράστηκε από την HP το 2002. Η συμφωνία με την Zip2 ανήλθε στα 307 εκατομμύρια δολάρια. και το μερίδιο του Musk στα έσοδα ήταν ένα καθαρό ποσό ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων.

    8. O Musk είχε καθαρή απόδοση άνω των 165 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού η εταιρεία του, η X.com, συγχωνεύθηκε με το PayPal – το οποίο αγόρασε το eBay.
    Λίγο μετά την πώληση του Zip2, ο Musk επένδυσε 12 εκατομμύρια δολάρια από δικά του χρήματα στη συνίδρυση του X.com, το οποίο οραματίστηκε ως το μέλλον της online τραπεζικής. Στις αρχές του 2000, η X.com συγχωνεύθηκε και μετονομάστηκε σε PayPal. Το PayPal δέχθηκε τότε την προσφορά του eBay να το αγοράσει τον Ιούλιο του 2002, ενάντια στις συμβουλές του Musk. Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Musk έφυγε με 180 εκατομμύρια δολάρια.

    PayPal Chief Executive Officer Peter Thiel, left, and founder Elon Musk, 2000

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μοναδικά Tesla μοντέλα που ξεπερνούν κάθε φαντασία (14 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα πράγματα που οι εκατομμυριούχοι έμαθαν από τους γονείς τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξι τρόποι για να μοιάσετε στους δισεκατομμυριούχους



    ΣΧΟΛΙΑ