• Business

    Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το εμπόριο ο Ντράγκι – Καμιά αναφορά στο QE της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Ντράγκι


    Σοβαρό κίνδυνο αποτελεί για τη διεθνή οικονομία ο προστατευτισμός, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, από το βήμα της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών που διοργανώνει η Fed στο Τζάκσον Χολ στις ΗΠΑ.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης, στην ομιλία του τόνισε ότι η συνεργασία πολλών μερών είναι κρίσιμη για να καταστεί βιώσιμο το ελεύθερο εμπόριο. «Η συνεργασία πέρα από τα σύνορα μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να απαντήσουν στις αντιδράσεις κατά του ελεύθερου εμπορίου που πηγάζουν από τις ανησυχίες για τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ισότητα», είπε.

    Ο Ντράγκι χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου που διασφαλίζουν ότι το εμπόριο διέπεται από κανόνες και υπόκειται σε δίκαιη διαιτησία. Παράλληλα, εστίασε στις διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, λέγοντας πως «οι οργανισμοί που διευκολύνουν τη σύγκλιση στη χρηματοοικονομική ρύθμιση και εποπτεία, όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν ρόλο-κλειδί».

    Καμία αναφορά στο QE της ΕΚΤ

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο Ντράγκι θα απέφευγε δηλώσεις που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις αγορές, έχοντας κατά νου την πρόσφατη εμπειρία του από ένα άλλο συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στην Πορτογαλία.

    Οι αποδόσεις των ομολόγων και το ευρώ ενισχύθηκαν μετά την ομιλία του Ντράγκι στο πορτογαλικό θέρετρο Sintra τον περασμένο Ιούνιο, οπότε δήλωσε πως «όλα τα σημάδια συνηγορούν τώρα υπέρ μίας ανάκαμψης στην Ευρωζώνη που επιταχύνεται και διευρύνεται». Οι συνάδελφοί του στην ΕΚΤ αναγκάστηκαν στη συνέχεια να συμμαζέψουν και να διαφοροποιηθούν από τις δηλώσεις του προκειμένου να ηρεμήσουν τους νευρικούς traders.

    Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

    Ο Ντράγκι τόνισε ότι «η παγκόσμια οικονομία ενισχύεται», δίνοντας ώθηση στο ευρώ. Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η διαδικασία είναι ορατή εδώ και κάποια χρόνια, ενώ σε άλλες, όπως η Ευρώπη και η Ιαπωνία, η ισχυροποίηση της ανάκαμψης βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο, είπε.

    Οι συζητήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής επικεντρώνονται πλέον στο πώς θα σταθεροποιηθεί η οικονομία, αλλά και στο πώς θα γίνει πιο δυναμική, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες ζωής των λαών. Στο επίκεντρο της συζήτησης αυτής βρίσκεται το ερώτημα του πώς θα αυξηθεί η δυνάμει οικονομική ανάπτυξη, που στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει επιβραδυνθεί από το περίπου 2% το 2000, σε περίπου 1% σήμερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν αντέχουν άλλους φόρους οι Έλληνες-Τα «έψαλλαν» σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΒofA Merrill Lynch: Νηνεμία πριν την… καταιγίδα της τρίτης αξιολόγησης-Δύσκολο το φθινόπωρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Capital Controls: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές-Τέλος στο όριο αναλήψεων των 840 ευρώ από 1η Σεπτεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ