• Business

    Ποιοι κάνουν νέες business με τα ακίνητα. Όλα τα ονόματα

    Αύξηση τιμών και ενοικίων των γραφείων και καταστημάτων (πίνακας)


    Grivalia Properties, Εθνική Πανγαία και Trastor συνιστούν την… Αγία Τριάδα των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε μία αγορά που πλήττεται από την υπερφορολόγηση και τη διαρκή κρίση στην ελληνική αγορά ακινήτων.

    Οι εταιρείες αυτές, έχοντας ισχυρές διεθνείς “πλάτες” (η Grivalia ελέγχεται κατά 41,5% από την καναδική Fairfax Financial του Prem Watsa , το 66% της Εθνική Πανγαία ανήκει από το 2014 στην Invel, ενώ στην Trastor συμμετέχει ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Varde Partners), εντοπίζουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων και ενισχύουν διαρκώς την παρουσία τους σε αυτήν, μετατρέποντας τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ σε έναν από τους πλέον υποσχόμενους της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτό βέβαια έχει τραβήξει την προσοχή αρκετών επιχειρηματιών, που θέλουν επίσης να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά των ακινήτων, και ήδη έχουν γίνει ορισμένες κινήσεις που δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά των ΑΕΕΑΠ θα αυξηθεί θεαματικά μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Η πιο δυναμική ίσως νέα κίνηση είναι αυτή της Intercontinental International (ICI) του ελληνοαμερικανικού ομίλου Χαλικιά, η οποία ήδη έχει μπει στο Χρηματιστήριο, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από καταστήματα μισθωμένα στην Alpha Bank και εμπορικές εταιρείες, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 απέκτησε τέσσερα ακόμα ακίνητα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της.

    Μία άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή του ομίλου Quest του Θεόδωρου Φέσσα, που μέσω της BriQ Properties (έλαβε άδεια λειτουργίας τον Ιούνιο του 2016) φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα επτά ακίνητα της Quest Συμμετοχών και της θυγατρικής της Unisystems, συνολικής αξίας κοντά στα 25 εκατομμύρια ευρώ.

    Δυναμικά μπαίνει στο χώρο των ΑΕΕΑΠ όμως και η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη των Coco-Mat, η οποία έλαβε άδεια λειτουργίας μόλις τον περασμένο μήνα και διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της κατά κύριο λόγο τα ακίνητα που στεγάζουν τα καταστήματα της αλυσίδας Coco-Mat, ενώ σχεδιάζει να εντάξει σε αυτό και το ξενοδοχείο που θα κατασκευάσει κάτω από την Ακρόπολη. Η είσοδος της Μπλε Κέδρος στο Χρηματιστήριο δρομολογείται πιθανότατα στα τέλη του 2018.

    Και οι νέες κινήσεις δε σταματούν εδώ, καθώς πληροφορίες θέλουν και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους να μπαίνουν στην αγορά των ΑΕΕΑΠ, μεταξύ αυτών και τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που διαθέτει αξιόλογη ακίνητη περιουσία στην Αθήνα και όχι μόνο, και δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε εξελίξεις και σε αυτό το “μέτωπο”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  «Κόκκινα» δάνεια 4 δισ. ευρώ της Alpha Bank περνούν στα «χέρια» της Cepal

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εξομολόγηση του τραπεζίτη: Έχω δεχτεί 25 κλήσεις από τον εισαγγελέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alert από JP Morgan για τις νέες παραγγελίες τάνκερ-θηρίων – Ο ρόλος του Γιάννη Αγγελικούση



    ΣΧΟΛΙΑ